Utazás közben lemerült az okostelefon. Van rá gyorssegély?

Utazás közben lemerült az okostelefon. Van rá gyorssegély?

Vica | 2019.07.10 | Olvasási idő: 4 perc

Gém, gém, géééém, visították a gyerekek, én pedig óvatosan céloztam a motorcsónakból billegve. A nagy madár lustán meglebbentette a szárnyát, utánozhatatlan eleganciával felszállt. Épp, amikor az okostelefonom egy utolsó sóhaj kíséretében lemerült. „Gém óver”, jegyezte meg a digitális kor gyermeke, én pedig a röhögéstől kis híján a csukák közé estem. De nem mindig ilyen vicces, ha akció közben lemerül egy eszköz - márpedig főleg külföldi utazás során ez könnyen megtörténhet. Hol és hogyan tölthetjük a telefonunkat?

A telefont gyorsan le lehet meríteni akkor is, ha nem egy végóráit élő akkumulátor van a készülékben: fotózunk, videózunk, olvasunk, chat-elünk, GPS-t használunk, utazáskor QR-kódot villantunk.

Márpedig mi lehet kínosabb, ha pont a reptéri beszállásnál merül le a telefon, benne az elektronikus beszállókártyával? Én itthon, egy sajtóbejáráson jártam úgy, hogy kb. a bemutató felénél a tisztelt olvasó képzeletére bízhattam a legújabb létesítmények látványát, fényképezni ugyanis már nem tudtam mivel. Külföldön már lépten-nyomon találkozni "gyorssegély" pontokkal, ahol legalább a minimumot visszatölthetjük a telefonba, ha nem volt annyi eszünk, hogy legalább egy powerbankot magunkkal cipeljünk vészhelyzet esetére.

A magunkkal cipelt tartalék: Powerbank

Egy vagy két készüléket is lehet egyszerre tölteni a legtöbb powerbank-típussal. Nagy sebességre, persze, ne számítson senki, de legalább életben marad a készülék. Ha nem videózunk vele, akkor akár fél napokat is el lehet így szaladgálni egyenletes harminc százalékon, miközben leveleket olvasunk, telefonálunk vagy fotózunk. Sokkal olcsóbb, mint egy tartalék akkumulátor, nem is szólva arról, hogy az újabb típusoknál "házilag" nem is lehet cserélni ezt az alkatrészt.

Tornyok, aljzatok és csatlakozók nyilvános helyeken

Egyre több helyen váltják fel a régi telefonfülkéket a "töltőtornyok": reptereken, üzleti konferenciákon, de akár szórakozóhelyeken is. Ott nem hagyhatjuk a telefont, de bedughatjuk az USB csatlakozót és türelmesen üldögélve megvárhatjuk a megnyugtató szintet. Az Egyesült Királyságban vonaton vagy távolsági buszon a legtöbb üléshez van USB töltést adó csatlakozó, sőt időnként "rendes" fali dugalj is (konverter azért kell hozzá, ha a kontinensről jövünk). Semmi akadálya a végtelen laptopozásnak és filmnézésnek, ha elég hosszú az utunk. Az Egyesült Államokban és Németországi is hasonló a helyzet. Magyarországon az Intercity és a FLIRT vonatok találkoztam hasonlóval, a rendelkezésre álló dugaljakból lehet „delejt” szerezni a digitális eszközökhöz.

Utazás közben lemerült az okostelefon. Van rá gyorssegély?

 

A legtöbb telefonon van „Alacsony töltöttségű mód” vagy „Akkumulátor kímélő” beállítás, ami jól jöhet akkor, ha erősen merül a telefonunk, de még szükség lesz rá és nem tudjuk, mikor lesz alkalmunk tölteni.

Mobilszéf türelmetleneknek

Azokra is gondoltak számos nagy látogatottságú helyen (vásárok, kiállítások, konferenciák, fesztiválok, bevásárlóközpontok), hogy van, aki nem szeretne a döglődő készülék mellett ücsörögni sokáig. Csinos, széfre emlékeztető kis szekrénykékbe lehet zárni a készüléket, amelyeket kóddal lehet kinyitni. A mobil vagy tablet addig benn kucorog, és töltődik, amíg a gazdája jön-megy. Tény és való, hogy addig bizony telefon nélkül. Van, ahol fizetni kell az efféle szolgáltatásért, máshol csak gyorsnak lenni, mert általában többen szeretnének tölteni, mint ahány kis kutricát kihelyeztek.

Biztonsági kockázatok, avagy ésszel a nyilvános töltőoszlopokon?

Idén már több figyelmeztetésbe is belefutottam, hogy a nyilvános USB töltők veszélyesek lehetnek. Az adatlopás miatti aggodalom alapja, hogy az USB kábel alkalmas az adatkapcsolatra is és esetleg az USB töltés során hozzá lehet férni az eszközön tárolt adatokhoz. Szerencsére, az újabb Android és iOS rendszerek a felhasználó engedélyét kérik, ha külső eszköz adatkapcsolatot kér. Ha nem nyomunk rá gondolkodás nélkül bármire -, akkor csak a kifejezetten biztonsági résekre épülő hacker szoftverek tehetik ezt meg, ha nem telepítünk ellenük biztonsági szoftvert.

Az USB kábelt elsősorban adattovábbításra tervezték, de vannak olyan USB kábelek, amelyek csak töltésre alkalmasak, adattovábbításra nem. A Techlicius blog pedig hardvert ajánl, úgynevezett „adatblokkolót” amely használatával (mindössze hét dollárért) megakadályozhatjuk az illetéktelen adatszivárgást.

A teljes biztonságra törekvőknek azonban inkább a fali „rendes” csatlakozó, a saját powerbank használat ajánlott, illetve nem árt, ha van nálunk egy olyan USB kábel, amely csak töltésre alkalmas, és saját kábelünket használjuk a töltés során.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai