Új világokba repít a VR szemüveg

Új világokba repít a VR szemüveg

Vica | 2016.12.22 | Olvasási idő: 6 perc

A Playstation virtuálisvalóság-szemüvege (a fordítás nem teljesen fedi az eredeti „headset” szót, amit ebben a cikkben is több helyen használunk) a Sony Entertainment egyik legújabb innovációja, amely már a számítógépes játékok új korszakát, a virtuális valóságban való kalandozást vetíti előre. Szó szerint. Az új Playstationt is kiértékelő szakértőnk a VR-t is kipróbálta, és beszámolt róla.

Mi az a virtuális valóság szemüveg és hogy működik? 

A virtuális valóság a játékok világának új őrülete, és valóban felejthetetlen élményt nyújthat. Teljesen belemerülhet valaki használatával egy számítógép által létrehozott világba, amely valós világként jelenik meg a játékosnak, az élmény egyenesen ennek belsejébe repíti.

Számos ponton visz be a történetbe, például a fejmozgás követésével (ha megmozdítod a fejed és nézel valamilyen irányba, akkor a karaktered is ezt fogja tenni). De a számomra legkedvesebb innováció az, hogy a kézben lévő mozgásvezérlőt mozgáskövetővel is ellátták, tehát kezünk mozgását is követi a játékban szimulált mozdulat. A követést a PS4 kamerája végzi, amely „látja” a mozdulatot, leköveti, és digitálisan a játék világába vetíti.

Ami a hangokat illeti, valóban 360 fokos hangélményben van részünk.  Arról van szó, hogyha egy bizonyos irányba fordítjuk a fejünket, akkor a hangzás is követi a mozdulatunkat, és a hang forrását a mozgásunk szerint változtatja meg. Ha például bal oldalról jön hang, akkor természetesen balra fordítjuk a fejünket, hogy megnézzük, mi szól. Tehát a hang innentől már nem azt szimulálja, mintha balról jönne, inkább úgy érezhető, mintha előttünk szólna, mivel most már közvetlenül a hang forrásának irányába nézünk. Ez természetesen minden irányba működik - fel-és lefelé, jobbra vagy balra, 360 fokban.

Mindez egy erős OLED képernyővel kombinálva meglehetősen erős eszközzé teszi a PS VR-t.

Új világokba repít a VR szemüveg

És akkor most a műszaki részletek:

Specifikáció:

- Terméknév: PlayStation VR

- Termékkód: CUH-ZVR1 Series

- Megjelenítő: OLED

- Képernyőméret: 5.7 inches

- Felbontás: 1920 x RGB x 1080 (960 x RGB x 1080)

- Frissítési arány: 120 Hz, 90 Hz

- Láthatósági szög: Kb. 100 fok

- Mikrofon: Integrált

- Szenzorok: Gyorsulásmérő és giroszkóp

- Csatlakozók: HDMI, USB

Külső méretek / tömeg

- VR headset: Kb. 187×185×277 mm (csukott állapotban, mivel kinyitva a fejünk méretétől függ). Kb. 610g (kábel nélkül).

- Processzor egység: kb. 143×36×143 mm (szélesség × magasság × hosszúság, szintén csukott állapotban). Kb. 365g.

Új világokba repít a VR szemüveg

Személyes tapasztalataim:

Mindig is álmodtam arról, hogy milyen lehet VR-rel játszani, el is képzeltem. Amikor végül hozzájutottam, azt kell mondanom, egyáltalán nem csalódtam.

A demólemez

A PlayStation VR headsetet egy demólemezzel szállítják, amely a következő játékok demo verzióját tartalmazza (a listában a fejlesztőcégek nevét is megemlítem):

 • Driveclub VR - Evolution
 • PlayStation VR Worlds - London Studio
 • RIGS Mechanized Combat League - Guerrilla Games
 • Tumble VR - Supermassive
 • Battlezone - Rebellion
 • Eve: Valkyrie - CCP
 • Wayward Sky - Uber Entertainment
 • Headmaster - Frame Interactive

A játékok, amelyekbe érdemes „belenézni”, kipróbálni – és ha tetszik, akkor akár meg is lehet vásárolni valamelyiket:

 • Batman: Arkham VR: fantasztikusan elragadó és ugyanakkor csalódást keltő egyszerre. Egy xxxx Batmanná válhatsz minden képességével és eszközével. Gyönyörű és remekül konstruált játék, de sajnos borzasztó rövid: nagyjából egy, maximum kétórás játékidővel, utóbbi akkor, ha néha megállunk megvizsgálni a környezetet – amit egyébként erősen javaslok.
 • Robinson: az Út (felfedezős-kirakós játék, amelynek a megjelenítése és a játékélménye is kiváló) – bármilyen típusú játékos számára melegen ajánlott
 • Until Dawn: Rush of Blood - lövöldözős játék sok adrenalinnal és frászt kiváltó élménnyel. Olyan játékosoknak ajánlanám, akik a két mozgáskontroller használatával űznék el a félelmet, számukra nagyszerű élményt jelenthet a játék.
 • PlayStation VR világok: ez a csokor a következő játékokat tartalmazza:

- The London Heist: ez volt a legelragadóbb lövöldözős és „rövid történet” típusú játék a csoportban, kiragyogva a többiek közül

- Ocean Descent: Egy felfedezős játék, amely az óceán mélyére visz. Természetesen szépséges, ha mutogatnád a VR eszközödet vendégeidnek, barátaidnak.  (És hé, mondtam én valamit arról, hogy van benne egy cápatámadás is? )

- Scavengers Odyssey: A világűrben játszódó felfedezős/csatázós/lövöldözős játék. Őszintén szólva nem nyűgözött le, mondhatnám csalódást okozott.

- VR Luge: versenyautózás, ahol a fejmozgatással lehet irányítani. 4-5 alkalommal kipróbáltam, aztán valahogy nem találtam elég érdekesnek.

- Danger Ball: játéktermi játék, egyfajta  „léghoki”, ahol egy ütőt mozgat a játékos a fejével, amivel a labdát lehet pattintani – „érettebb” olvasók talán játszottak hasonlót gyerekkorukban. Igazán kiváló móka, ahol kreatívnak kell lenni a lövésekkel, érdekes, különféle képességekkel rendelkező ellenfelek ellen.

Általánosságban a PlayStation VR Worlds csomagról az a véleményem, hogy remek volt megszerezni és kipróbálni, de talán annyira nem ragadott el, hogy újként meg is vásároljam.  Megérheti viszont levadászni egy jó áron kínált használt példányt.

Kinek ajánlott? Érdemes?

A PlayStation VR bárkinek ajánlható, aki elmúlt 12 éves. A hardcore gamerek álma, mióta tudomást szereztek a létezéséről, és nyilván a játékok és a játék jövőjének útja.

Én akkor ajánlanám, hogy vegyél egyet, ha:

 • van nagyjából 399 euród rá
 • ha már van otthon PlayStation PRO, mert micsoda meglepetés, a Pro-val jobban működik együtt, mint a normál PS4 géppel. A Pro jobb adottságait, a 120 MHz-es, tehát magasabb frissítési arányát kihasználva jön létre a simább játékélmény.
 • ha valamilyen varázslattal rá bírod tenni a kezed egy használt darabra remek áron, esetleg sikerrel írsz a Mikulásnak meg a Jézuskának, hogy tegye idén a fa alá

Új világokba repít a VR szemüveg

Összefoglaló értékelés:

A PS VR nagyszerű eszköz, amellyel valóban úgy érezhetjük, belemerülünk a virtuális világba. Ami az árát illeti, hasonszőrű versenytársaihoz, amilyen például a HTC Vive vagy az Oculus Rift, meglehetősen jó vételnek is tűnik. Persze érdemes észben tartani, hogy az eredeti headset 399 eurós árának kifizetése után még beruházhatunk a két mozgásvezérlőbe is 74.99 euróért (ezek jelenlegi németországi árak), hogy a legtöbb játék teljes élményét megkapjuk. És hát persze kell a kamera is a követéshez (újabb 59.99 euró), tehát a végösszeg 533.98 euró, de ez még mindig kevesebb, mint a versenytársak által kínált árak.

Megfogott viszont, hogy a PS VR súlyelosztási rendszere sokkal jobbnak tűnik, mint a versenytársaké, még úgy is, hogy némileg nehezebb a készülék azoknál. Azt se feledjük, hogy a PS VR-hez csak a PS4 szükséges néhány kiegészítővel, ha viszont PC-vel (asztali géppel)  használnánk, akkor ugyancsak jól felszerelt számítógépre van szükségünk, hogy helyesen kezelje.

Néhányan a készülék használatakor tapasztalhatnak némi rosszullétet, szédülést, de semmi pánik, ez teljesen normális jelenség, és el is múlik, ahogy hozzászokunk a használathoz.   Egyébként még maga a Sony is azt tanácsolja, hogy a VR-használat minden órája után tartsunk 15 perc szünetet.

Utóirat: A Playstation blogján még többet lehet olvasni a témáról - ebben a cikkben ugye az én személyes véleményem, élményeim szerepelnek, míg esetleg mások másként élik meg a virtuális valósággal való játékot.

Aki még szívesen olvasna beszámolót, tesztet, értékelést a témában, összeszedtünk egy csokorra valót olvasott magyar és angol nyelvű tech oldalakról, akik a ősz folyamán tesztelték a VR-t és a játékokat.

Magyar nyelvű cikkek:

http://www.gamestar.hu/vr/playstation-vr-teszt-218285.html

http://hu.ign.com/psvr/17637/review/teszt-playstation-vr

https://gamepod.hu/teszt/kiprobaltuk_a_playstation_vr-t/teljes.html

http://index.hu/tech/godmode/2016/10/16/itt_van_a_jovo_es_szedulunk_tole/

https://www.gamekapocs.hu/cikk/2928/harom_erv_a_playstation_vr_mellett

Angol nyelvű cikkek:

http://www.trustedreviews.com/playstation-vr-review

https://www.wareable.com/sony/sony-playstation-vr-review

https://www.cnet.com/products/sony-playstation-vr-review/

http://www.stuff.tv/sony/playstation-vr/review

https://www.engadget.com/2016/10/05/sony-playstation-vr-review/

http://www.techradar.com/news/wearables/the-best-games-for-playstation-vr-1306364

http://www.gamespot.com/articles/playstation-vr-review/1100-6444197/

http://www.gamesradar.com/playstation-vr-review-price-release-date/

http://www.ign.com/articles/2016/10/05/playstation-vr-review

Logic-_-Chaos777

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai