Telefont kap a gyerek – mit kell átgondolni?

Telefont kap a gyerek – mit kell átgondolni?

Judit | 2019.10.07 | Olvasási idő: 3 perc

A legtöbb családban a felső tagozat kezdetén érkezik el az az idő, amikor a gyerek már nem éri be a szülők „levetett” telefonjával, hanem újat, sajátot akar. A választék határa a csillagos ég, de vajon mi mindent érdemes ilyenkor végiggondolni? Mi ezeket a programokat futtattuk le magunkban vásárlás előtt.

1. Milyen kategóriájú legyen a telefon?

A család teherbíró képessége természetesen máris alaposan behatárolta az árfekvést. A magasabb kategóriás készülékek kiestek, sőt, azt sem szerettük volna, ha a gyerek drága telefonnal jár iskolába, hiszen mégiscsak gyerek - elveszítheti, leejtheti a kütyüt. A kedvenc játékokat, vagy legalább néhány olyan egyszerűbb játékot, amelyeknek esélye volt a kedvenccé válásra, viszont bírnia kellett a telefonnak: nem akartuk azzal áltatni magunkat, hogy a készüléket kizárólag az iskolai kutatómunkára használja majd a csemete. 

2. Meddig bírja az akkumulátor?

Az okostelefonok egyik „gyenge pontja” az akkumulátor, kevés az olyan készülék, amelyik egy napnál tovább bírja. Ám nem árt, ha a gyerek még délután is fel tud hívni minket a telefonjáról, nem kell már fél nap után a lemerüléssel küzdenie. Persze egy tartalék power bank is lehet a táskájában, hogy semmiképp ne érjen senkit meglepetés.

3. Bírnia kell a strapát

Lássuk be, egy iskolás kezében fokozott terhelésnek van kitéve a telefon. Még a felnőttek készülékei sem úsznak meg néhány leejtést, a gyerekek esetében pedig erre az átlagosnál is nagyobb esély van. Épp ezért a készülékkel szinte egy időben vettük meg hozzá a tokot és a képernyővédő fóliát is. Ahogy azóta már kiderült, ez egyáltalán nem volt felesleges plusz beruházás...

4. Mekkora a memória?

Sok appot csak az eszközmemóriába lehet telepíteni, így hiába van a telefonban memóriakártya, egy idő után mindenképp betelik a tárhely. Vásárlás előtt erre is érdemes a kiválasztott kategórián belül egy pillantást vetni.

5. Milyen a kamera?

A gyerekek általában még nem profi fotókat akarnak készíteni a telefonnal, ám egyre többen Instagramoznak, ez pedig megkívánja a kreatív, jó képeket. Jó, ha a telefon erre is alkalmas, nem kell mindig a fotók, és pláne az ebben a korban fontos szelfik minősége miatt mérgelődni.

6. És a szabályok...

Végül egy ismertebb gyártó egyik olcsóbb kategóriás modelljére esett a választásunk, amelyik ár-érték arányban nagyjából alkalmas arra, amit várunk tőle. Nekünk is jó, hogy bármikor el tud érni bennünket, vagy sürgős esetben mi tudunk üzenetet küldeni neki. Ezután pedig nem maradt más hátra, mint a szabályokat megbeszélni. Például azt, hogy az iskolában csak akkor kerülhet elő a telefon, amikor erre lehetőség van. Órán például kizárólag akkor, ha a tanár kéri, hogy nézzenek utána valaminek az interneten. A posztolás, kommentelés szabályairól is sokat beszélünk, és arra nézve is vannak szabályok, mikor tesszük le esténként a telefont. Így válhat a készülék kultusztárgy helyett egyszerűen egy praktikus használati tárggyá, amelyik sokat segít a mindennapokban.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai