Te gyerek, segíts már beállítani a nyomtatót!

Te gyerek, segíts már beállítani a nyomtatót!

Vica | 2017.01.16 | Olvasási idő: 6 perc

A gyerekeink digitális bennszülöttek, mi jó esetben jól képzett digitális bevándorlók. Közösen próbáljuk ugye munkára fogni otthoni eszközeinket. „Plug and play” – hirdették már a kilencvenes évek végétől a gyártók, de ez sok esetben csak abban az értelemben volt igaz, hogy fenemód el lehetett „játszadozni” az eszközökkel, mielőtt munkára fogtuk volna őket. Még leginkább a tizenhat éven aluliak boldogulnak velük, miután megunták az ősök bénázását.

Apunak az informatikai tudása, a gyereknek a szókincse bővül először

Bátor az a szülő, aki a gyereke jelenlétében vág neki bármi új eszköz telepítésének otthon. Miután kibogoztuk, hogy azért nem megy, mert a vaskos füzet második felét kéne elolvasni, ez ugyanis a x49275ZTX2 modell, és nem a x49275ZTX2A, tehát nincs a bal alsó sarkán kék gomb, találunk valami általunk is érthető nyelvet a finn, az orosz, a norvég és az izlandi után, megtaláltuk az oktatóvideót, lerendeztük életünk párjával is, hogy előbb bekapcsolni vagy előbb meghajtószoftvert telepíteni kell valami máson, még mindig jöhetnek meglepetések. „Gyerekjáték” elboldogulni ezekkel – értsd mint a gyerekzárnál, sok esetben csak egy gyerek képes elboldogulni vele, már ha abbahagyta a kaján vihogást végre.

Bizonyos típusú wifi-router-meghajtók például szerintem nem terméktervezés során, hanem evolúciós úton jöttek létre. A családfájuk legrégebbi ágán egy kivételesen makacs szamár ül, az hajtogatja, hogy „az eszköz nem létezik”, miközben legszívesebben a képernyő előtt ráznám a routert „nem látod, te szerencsétlen, hogy itt van???” felkiáltással.

Ha megjelenik a színen az ifjabb generáció egyik tagja, kattintgat, húzogat, beír, működik… aztán valami gyanús lesz: „és a szomszéd Laciékat megkérdezted erről, fiam?” Már miről kellett volna….? Csak szólok, hogy amire rácsatlakoztál, az nem a mi vadiúj routerünk, hanem a Laciék hálózata…. „Ja, észre is vettem, hogy nincs levédve, majdnem raktam rá jelszót is.”

Te gyerek, segíts már beállítani a nyomtatót!

Múkodj, én nem a papám vagyok!

Ahogy szaporodtak a gépek a lakásban, jó ötletnek tűnt venni egy wifi-képes nyomtatót is, amelyet elvileg minden gép láthat. Összecsatlakoztattuk, a wifi látja, a gépek látják, remek, aztán ráküldök egy dokumentumot, ami valami titokzatos űrbéli féregjáraton át elsuhan az éterbe, a nyomtató meg se moccan. Páros napokon kiírja, hogy „a nyomtató offline”, páratlanokon hogy „a nyomtató megfelelően működik”, nyomtatás egyik esetben sincs. Ha bedugok egy kutyaközönséges kábelt, akkor munkára foghatom – távolabbi gépekről marad az „offline” megoldás: dokumentum pendrive-ra másolása, átballagás, nyomtatás. Miközben itthonról kiválóan tudok nyomtatni az irodai nyomtatóra, amely nagyjából 10-12 kilométerre van innen.

Általában egy családban a gyerekek unják meg legelőbb pendrive-sétáltatást (anya, nem kutya ez!) valahogy átvarázsolják telefonra a PDF-et, majd felfedezik, hogy a nyomtatónak van egy eldugott, de működő bluetooth-funkciója.

Mintha megfordulna az ősi evolúciós minta – minden valamirevaló ősi közösségben az idősebbek adják át tapasztalati tudásukat az ifjabbaknak, akik ezért felnéznek rájuk. Persze könnyű volt őseinknek, akik az ifjak előtti produkciót korábban gondosan begyakorolták, nem is bőgtek úgy le, mint mi, akik aznap látjuk először a wifi-routert, az újgenerációs nyomtató-scannert, azon se gondolkodtunk korábban, hogy kell eltávolítani a véletlenül telepített, ám eltávolíthatatlannak bizonyuló alkalmazást. Döntsük el időben: villogni akarunk-e a gyerek előtt, vagy az ő problémamegoldó képességeit fejleszteni, esetleg egy „na, fiam, csak látni akartam, egyedül is boldogulsz-e vele” formula kíséretében: gondosan leplezve, hogy mi már kipróbáltunk 16 eredménytelen módszert, míg ő focizni volt a haverjával.

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai