Takarítsd ki a családi kütyüket!

Takarítsd ki a családi kütyüket!

Vica | 2017.03.24 | Olvasási idő: 6 perc

Az eszköz tárhelye megtelt” - vigyorog rád egyre gyakrabban a felirat. Az okostelefon tárhelye megtelt. A fényképezőgépeden a legjobb pillanatot nem tudod elkapni, mert a kép helyén a „memóriakártya megtelt” felirat villog. Az e-mail postafiókod nagyjából kilenctizede foglalt. A notebookod tárhelye gyanúsan „piros” (a vékony kék csík jelzi a szabad merevlemez-kapacitást), az asztali gép meg látványos erőlködéssel (szinte hallható a lihegés) próbál magába életet lehelni, és kávét főzhetsz, amíg elkészül egy művelettel, ami néhány másodpercbe került még fél éve is.

És akkor Anya (ki más...) fog egy Nagy Digitális Vödröt, a Nagy Digitális Felmosóronggyal, mert nincs mese, itt takarítani kell. És ahogy a való világban is szokott lenni, keveredik a szemét az értékes dolgokkal, polc-fiók-nagyszekrény meg mintha sose lenne elég - miközben jól el is felejtjük, mi is rejtőzik a kevésbé szem előtt lévő tárolóhelyeken, akárcsak lomtalanítás előtt, egy digitális nagytakarítás is elénk hozhat rég elfeledett kincseket.

Nézzük a leginkább problémás helyeket, és lássuk, mit tudunk a junior executive-ra (márhogy a nagyobbacska gyerekre) delegálni, ha már előkerült a cégek módszertana:

A problémás helyek:

Digitális fényképezőgép

A legegyszerűbb: kimásoljuk a képeket, a kártyát pedig az eszköz menüjének megfelelő pontjával formázzuk. Egy fotóboltban dolgozó szakértő szerint ugyanis szegény kártya azt bírja a legkevésbé, ha egy-tíz képet hirtelen törlünk, majd új képeket csinálunk izibe, mert Berci szülinapjának legizgibb pillanataiban telt be a kártya. Állítólag a boltba leginkább az ilyen módszerrel dolgozók jönnek leggyakrabban kétségbeesett arccal, hogy vagy eltűntek az adataik, vagy tönkrement a kártya. Ha viszont időről időre formázunk mentés után, adataink nagyobb biztonságban vannak. Ha egy gyerek képes menteni, nem ejti le a gépet és látott már „Setup menüt”, akár rá is bízhatjuk a feladatot, hiszen összesen két lépésből áll (aminek viszont nagyon, nagyon nem mindegy a sorrendje...)

E-mail fiók

Sokkal problémásabb ügy. Egy menedzsment-tanfolyamon ugyan megtanultam, hogy az e-mail fiók kezelésének alapszabálya az volna, hogy a mailt megkapása és elolvasása pillanatában „feldolgozzuk”, tehát négy dolog közül az egyiket tesszük vele:

  1. fontos, tehát elmentjük a helyére, csatolmányaival együtt.
  2. pillanatnyi információt közöl (Géza, tízre mész a Kapás utcába/OK, rendben!), amit megjegyzünk, a mailt pedig töröljük
  3. a mailben lévő dolog nem is igazán nekünk szól, továbbítjuk, a mi példányunk törölhető, ha a címzett megkapta
  4. a mail érdektelen hülyeség (lánclevél, spam, ilyesmi), tehát olvasás után vagy olvasás nélkül helyezzük a kukába.

Tegye fel a kezét, aki így jár el haladéktalanul és minden esetben! Valahogy nem látom a kézerdőt... Utólag „csoportként” csak a hírleveleket és hasonlóakat bírjuk törölni, a többit sajnos fáradságos kézi aprómunkával, hacsak nem vállaljuk a kockázatot.

Tárhelyek bárhol: mappák dokumentumokkal, fotókkal és videókkal

Ha rendszerben tartjuk, igazából csak mozgatni kell a mappákat – háttértárra, kártyára, bérelt felhős tárhelyre. Ha egy naaagy, rendezetlen kupac áll előttünk, ötletszerű mappákkal, akkor sajnos lásd előző pont, illetve sürgősen iratkozzunk be egy „adatrendszerezés és adatmenedzsment” című online kurzusra. Gyerekre bízhatunk mechanikus részt (másolás-ellenőrzés) vagy a saját holmijai szelektálását – ha utána van türelmünk átnézni az eredményt.

A tárhely többi része: alkalmazások és szoftverek

Juhú! Erről inkább beszéljünk az eszközöknél, mire jó a digitális súrolókefe, rongy, pumpa, targonca és a többiek.

Okostelefon

A jó dolog benne, hogy általában van rajta valami alkalmazás, aminek segítségével könnyebb kordában tartani az összes többit. A rossz meg az, hogy a többinél is gyorsabban szaporodhat el rajta bármi - videók, képek, játékok, valamire-jó-lesz-kipróbálom alkalmazások, levelezés és a többi. Elvileg a tulajdonosának kéne kezelnie, adattal és utólag letöltött alkalmazásokkal együtt, de az első pár alkalommal mindenképp legyünk mi is ott.

Következő cikkünkből kiderül, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre a digitális nagytakarításhoz.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai