Tablet vagy okostelefon? Melyiket vegyem a gyereknek?

Tablet vagy okostelefon? Melyiket vegyem a gyereknek?

Vendég | 2017.12.18 | Olvasási idő: 4 perc

Lassan itt a karácsony, úgyhogy elérkezett az ajándékvásárlás ideje. Amióta bevezettük a gyerekeket a digitális eszközök világába, nem kérdés, hogy szarvasos pulóverek, távirányítós autók és divatbabák helyett mobiltelefon és/vagy tablet szerepel a listájukon. (Amit már nyáron képesek benyújtani nekünk.)

Ellenkezni teljesen lehetetlen, még akkor is, ha nálunk fogyóeszköznek számítanak ezek a dolgok. Ami nem törhetetlen, az egy éven belül eltörik, de felesleges csilliárdokat szánni a törhetetlen dolgokra, mert azokat (is) elhagyják. Így vagy úgy, de minden évben ott szerepel a felsorolásban az okostelefon és a tablet. Ám még mielőtt elrohannánk a plázába, alaposan át kell gondolni, hogy pontosan mire kellenek a gyereknek ezek az eszközök. Ezért különböző igények alapján összehasonlítottunk egy közel azonos árfekvésű okostelefont és tabletet.

Ha elérhetőséghez kell

Nálunk alap, hogy a folyton iskolába, különórákra, haverokhoz, barátnőkhöz utazó, táborokban heteket töltő kölykök mindig elérhetőek legyenek. A biztonságuk szempontjából szülőként a telefonálás lehetősége nálam kiemelt funkció. De ha a folyamatos kapcsolattartás megoldató Facebookon, Skype-on vagy egyéb közösségi oldalakon keresztül, akkor nagyon vonzó tud lenni egy tablet. Ám be kellett látnunk, hogy egy gyerek esetében ez nem feltétlenül praktikus megoldás. Míg egy mobil elfér egy farmerzsebben is, a táblagép hordozása nem ilyen egyszerű. Egy táska és egy tok mindenképp szükséges hozzá, ráadásul nagysága és súlya miatt jóval sérülékenyebb.

Ha filmezéshez kell

Abban az esetben viszont, ha videómániás a gyerek, a táblagép tűnik ésszerű megoldásnak, hiszen a kijelzője sokkal nagyobb, mint bármelyik mobiltelefonnak. Még a mai óriástepsinek vagy péklapátnak csúfolt mobilokkal sem akkora élmény filmeket nézni, mint egy tablettel. Ezen kívül azonos használat mellett utóbbi valószínűleg tovább bírja, és később merül le, mint egy mobil.

    Tablet vagy okostelefon? Melyiket vegyem a gyereknek?

Ha játékokhoz kell

Szintén a tablet kerül ki nyertesként akkor is, ha a gyerek leginkább játszásra használja ezeket a kütyüket, hiszen a nagyobb kijelzőn könnyebb ujjal célozni, és a méret miatt a vizuális élmény sem összehasonlítható.

Ha fotózáshoz kell

Közel azonos árkategóriájú mobilt és tabletet összehasonlítva viszont az a tapasztalatunk, hogy még mindig inkább a telefont érdemes megvenni, ha a gyerek fotómániás. Bár érdemes átgondolni azt is, hogy a kamasz készít-e másról is képeket, és nem csak saját magáról. Mert a szelfiknél inkább a filter a fontosabb, nem a képminőség.

Ha tanuláshoz, olvasáshoz kell

Egyértelműen a táblagép a győztes abban az esetben, ha a srácok könyvmolyok, vagy csak böngészniük kell a házi feladatuk elkészítéséhez. A tablet ugyanis elektronikus könyv- és újságolvasó és egy internetgép egyben. Mi például jó ideje nem vettünk nyomtatott könyveket, annyira bejött nekünk az e-könyv, nem beszélve arról, hogy jóval pénztárcakímélőbb megoldást nyújt.

Mindent összevetve tehát közel ugyanannyi érv szól a mobiltelefon mellett, mint a táblagép mellett, szinte lehetetlen eldönteni, melyik lenne ideálisabb. De higgyétek el, a gyerekeknek úgyis határozottabb elképzeléseik vannak a dologról, úgyhogy mi is inkább megkérdeztük őket.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai