Robot szolgálja ki a gyerekeket a családbarát szállodában

Vica | Olvasási idő: 4 perc

Vica

Kor: 48 Gyerekek száma: 2
"Az informatika természetesebben veszi körül a gyerekeimet, mint engem gyerekkoromban nyaranta a kiscsibék. Szívügyem a lányok érdeklődésének felkeltése az informatika, távközlés, programozás iránt."

Amikor szállodát választunk, akkor a gyerekek kívánságait is figyelembe vesszük. Biztos sokan szavaznának arra a hotelre, ahol egy méretes robot-dinoszaurusz ácsorog a recepción, de a csomagokat is robot viszi fel a szobába. Ez ám a családbarát szálloda!

A „robotszállodák” egyre népszerűbbek

A két éve egy szórakoztató park mellett indult, szinte teljesen robotokkal működő szálloda tulajdonosa, Hideo Sawada talán maga sem bízott az ötletében, ezért keresztelhette a szállást Weird Hotelnek (Furcsa Szállodának). A Furcsa Szálloda azonban olyan népszerű lett, hogy most már több japán városban terveznek hasonlót nyitni, sőt, Japánon kívüli országokban is indulhat hasonló „robotszálloda”.

„A világ leghatékonyabb szállodáját akarjuk ezekkel a robotokkal működtetni”

– nyilatkozta Sawada úr. A szállodai szobában mesterséges intelligenciát használó, színes tojásforma robottal cseveghetnek a vendégek. Ez a Tapia nevű robot ajánlja a környék látnivalóit és programjait, de „vele” szabályozható a szoba fűtése vagy a televízión a csatornaváltogatás. A csokornyakkendős dinoszaurusz azonban egyelőre nem tud ágyat vetni vagy port törölni, sőt, távolról emberek felügyelnek arra is, hogy a jókora őshüllőt se próbálja valaki szuvenírként hazavinni. De a csomagcipelő robotok itt is jelen vannak, akárcsak a japán reptereken, ahol az idős vagy nehezebben mozgó utasoknak segítenek. A csomagmegőrzőben is egy robot szolgál ki, és Sawada úr tervei szerint a hotellánc új egységeiben akár a stáb 90 százaléka állhat robotokból. A Tokió melletti Henn Na Hotelben van már ablaktisztító-porszívózó robotszobalány is, ő egyébként emberre hasonlít.

Száz szobára 140 robot és 7 humán alkalmazott jut

A Henn Na Hotelben egyébként nincsenek a szobákhoz kulcsok, helyette az arcfelismerő rendszer enged be. 100 szobára 140 robot és hét humán alkalmazott jut, utóbbiaknak persze kiemelt szerep jut, ha valami szokatlan történik. Vagy ha  a kedves vendég valami olyasmit kér, amit se a csokornyakkendős dinó, se Tapia, a műanyag tojás nem képes önállóan kezelni.

A gyerekek a dinókon túl általában a robotokhoz is vonzódnak. Nem véletlen, hogy a gyerekeknek tervezett szórakoztató parkok mellett nyíltak meg először az efféle szállodák. A költséghatékonyság és a megbízhatóság mellett egyelőre a látogatókat az újdonság is vonzza. Robotot mindenki látott már, de ilyeneket valószínűleg még nem. Az anime-és mangarajongók kedvére terveztek néhányat, megjelenésükre és beszédmódjukra is ügyelve. Hideo úr szerint tíz éven belül rengeteg fizikai munkát robotok fognak végezni, míg az ember több kreatív és művészeti tevékenységre tud majd időt szakítani.

Ha a te gyereked is nagy érdeklődést mutat a robotok iránt, akkor figyelj! Egy magyar fejlesztésnek köszönhetően üres dobozokból, műanyag tetőkből, flakonokból percek alatt különböző formájú és funkciójú robotot lehet építeni! A Rebot robotokat okostelefonnal – programozási alapismeretek nélkül – azonnal irányítani is lehet. Egy videokamera segítségével például arcfelismerő robottá lehet fejleszteni a saját robotot.

Források:

www.curbed.com

www.businessinsider.com

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai