Régi okostelefon helyett inkább újat kapjon a gyerek?

Régi okostelefon helyett inkább újat kapjon a gyerek?

Myreille | 2019.04.23 | Olvasási idő: 3 perc

A családban általában két útja van a „levetett” okostelefonoknak. Amikor „apa” új mobilt vesz, akkor a régi, de még jól működő telefont megkapja „anya” (vagy fordítva „anya” telefonját örökli meg „apa”), pár év múlva, amikor megint új telefont vesz a család és már a gyerek is belépett abba a korba, hogy okostelefonja legyen, akkor a régi telefonok tovább vándorolnak a családban. Máskor a „kidobni még kár, jó ez még” telefonok egyszerűen a fiókban végzik „jó lesz még” vagy „majd később eladjuk” felkiáltással, hogy évek múlva az elektronikai hulladékgyűjtésbe kerüljenek, akárcsak azok a floppy lemezek, amelyekre 1998-ban a kincseimet mentettem és néhány hete egy fiók mélyéről a kezembe kerültek.

Tagadhatatlan bája van a „digitális őskor leleteinek”, én is büszkén mutogattam a floppy-kat a gyerekeimnek, azonban kérlelhetetlen tény, hogy a gyors digitális fejlődés mellett, semmi értelme a régi okostelefonokat, kütyüket őrizgetni, célszerűbb inkább újra cserélni. Ezen érvrendszer szól amellett is, hogy „levetett” okostelefonok helyett még modernebbet kapjanak a gyerekek is.

Miért kellene új okostelefon a gyereknek?

Senki se küldi a gyereket lúdtollal, tintával és madzaggal összekötött könyvekkel az iskolába, hiszen az emberiség feltalálta a golyóstollat és az (iskola)táskát. Hiába lehet egy tízéves Lego készlettel ugyanúgy játszani, mint régen, egy 3-4 éves tablet vagy okostelefon ma már bosszantóan használhatatlan. Nehéz feldolgozni, nekem is, hogy a rohamtempójú technológiai fejlődés hatására az avulás gyorsabb lett, pár éves eszközök nem képesek kiszolgálni az aktuális igényeket. Tehát egy Samsung Galaxy J5-öt (igaz, hogy 2016-os) érdemes Galaxy A40 vagy A50-re cserélni és úgy tovább adni a családban, akár a gyereknek is.

Samsung Galaxy A50
Samsung Galaxy A50
Samsung Galaxy A40 vagy A50?

Hajtott minket a kíváncsiság, szülői szemmel összehasonlítottuk a Samsung Galaxy A40-et és A50-et.

Mindkét telefon a legújabb modellek közé tartozik. Android 9.0 operációs rendszer fut rajtuk, ismerik a legnépszerűbb videó formátumokat és MP3 lejátszására is képesek. Alkalmasak első, saját telefonnak, de nagy kamaszok számára is igen vonzóak.

A Galaxy A40 kompakt készülék. 5,9”-os kijelzője kitölti az előlapot és élén, éles fotó és videó megjelenítésre képes. Hátlapi kamerája duál, de természetesen rendelkezik előlapi kamerával is. Utóbbi 25 Mpixel képfelbontású fotók, szelfik készítésére alkalmas. Az ujjlenyomatolvasó a hátlapon található.

A Samsung Galaxy A50 mindazokat tudja, mint az A40 csak egy kicsivel jobban. A karcsú, elegáns A50 kijelzője 6,4”-os és a teljes előlapot kitölti. Az ujjlenyomat olvasó a kijelzőbe ágyazott. Hátoldalán tripla kamera segíti a tökéletes fényképek és videók készítését. Előlapi kamerája ugyanúgy 25 Mpixeles.

Őszintén bevallom, hogy a Galaxy A50-et saját magamnak is elfogadnám, igaz a régi telefonommal nem forradalmat indítanék és hagyományoznám „apára”, hanem a készülékcsere programban „használnám fel”…

Természetesen a Vodafone készülékcsere programban szinte bármilyen okostelefont visszavihetsz! Sőt, a régi okostelefonod értékét nem csak az új mobilod árába, hanem előlegbe és tartozékvásárlásba is beforgatod, így a mobilvásárláshoz köthető másodlagos költségeket is tudod csökkenteni! A készülékcsere programról itt tudsz tájékozódni!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai