Okostelefon, tablet vagy gyerekóra a praktikusabb a gyerekeknek?

Okostelefon, tablet vagy gyerekóra a praktikusabb a gyerekeknek?

Myreille | 2019.08.26 | Olvasási idő: 4 perc

Szeptemberi iskolakezdés: új tornacipő, új füzetek, új tollak és ceruzák. Új telefon is kellene a gyereknek? (Legalábbis szerinte.) Vagy a kapcsolattartáshoz bőven elég egy Kid Gyerekóra? Esetleg szemünk fénye azzal érvel, hogy a tanuláshoz neki mindenképpen kellene egy tablet? Hogyan legyük okosak az okoseszközök kiválasztásában?

Tablet tanuláshoz?

Bár vannak országok, ahol a tablet az iskolai alapfelszerelés része, mi még nem tartunk itt. (Azt, hogy szerencsére vagy sajnos, mindenki döntse el saját maga.) Ettől függetlenül sok gyerek már iskolás kora előtt használ okoseszközt, és vágyik arra, hogy sajátja legyen. A tablet jó választás azoknak, akik még nem akarnak okostelefont adni a gyerek kezébe, telefonálásra úgyse használná, viszont támogatják gyermekük szárnypróbálgatásait a digitális világban. Egy tablettel a gyerek fényképezőgépet, zene- és videólejátszót is kap a kezébe. Belépő kategóriának az Alcatel 3T 8 Tab jó választás, hiszen az üzemideje hosszú és a beépített 4G kapcsolatnak köszönhetően mobilnet előfizetéssel útközben is csatlakozni lehet az online világhoz, akár játék, akár tanulás céljából. Közép és felsőközép kategóriában viszont a Huawei MediaPad T5 10 és a Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019) tabletekben érdemes gondolkodni, mert erősebb processzorral, repülő móddal, gyorsulásmérővel rendelkeznek, jobb képernyő- és videófelbontásra alkalmasak és a multimédiás részeik szofisztikáltabbak.

Mit tud a Kid Gyerekóra?

Azoknak a gyerekeknek, akiknek még az okostelefon túl nagy lépés, viszont önállóan közlekednek és bármikor szükségük lehet arra, hogy kapcsolatba lépjenek a szüleikkel (vagy éppen a szüleik velük) a Kid Gyerekóra lehet jó választás. Az órával a gyerekek az előre rögzített telefonszámokról tudnak hívást fogadni és ugyancsak előre rögzített számokat tudnak hívni. Az okosóra képes hang- és szöveges üzeneteket fogadni, tehát ha éppen dugóban ülünk és késünk a megbeszélt időhöz képest, akkor tudunk egy megnyugtató üzenetet küldeni, hogy úton vagyunk, ne aggódjon. Beállítható biztonsági zóna is, amelyet, ha elhagy a gyerek, akkor az óra jelzést küld, illetve az órán található egy SOS gomb, amellyel a gyerek azonnali hívást, jelzést küldhet a szülőnek. Szülői szempontból talán nem annyira izgalmas, de a gyerekek általában szeretik, hogy az okosóra lépésszámlálóval is rendelkezik.

A gyerek megérett a saját okostelefonra?

Persze, eljön az a pillanat is, amikor a gyerek megkapja az első, saját okostelefonját. Ez lehet a családban régebben használt telefon, de lehet új is. Az új mellett szól, hogy a megbízhatósága, a használhatósága és az akkumulátorideje jobb, mint egy régi, már lestrapált telefonnak. Belépő kategóriában érdemes számolni a Samsung Galaxy A20E (Dual SIM) okostelefonnal, amely 5,8"-es kijelzőjével, 13+5 MP hátlapi kamerájával és 8 MP előlapi kamerájával, valamint 9.0 Android operációs rendszerével igazán trendi, jól használható és ár-érték arányban kedvező telefon. Gimisek viszont inkább a Samsung Galaxy A50 (Dual SIM) telefont jelölnék meg álmaik telefonjának az iPhone XR mellett.

A Samsung Galaxy A50 igazán remek telefon 6,4″-es kijelzőjével, könnyű súlyával  és nagy teljesítményű processzorával. A kijelző a teljes előlapot kitölti. Az előlapi kamera mellett három hátlapi kamera teszi igazi élménnyé a fotózást, az ujjlenyomatolvasóval pedig a telefon hozzáférhetősége biztonságossá tehető. Ez az a telefon, amit úgy veszünk meg a gyerekünknek, hogy mi magunk is szívesen elfogadnánk.

Fontos! Válasszatok bármilyen okoseszközt, mindenképpen figyeljetek a biztonsági beállításokra, beszéljétek át az online jelenlét veszélyeit és alakítsatok ki kereteket az eszköz használatához

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai