Okosóra gyerekeknek: legyél vele akkor is, ha nem vagy mellette

Okosóra gyerekeknek: legyél vele akkor is, ha nem vagy mellette

Myreille | 2018.08.21 | Olvasási idő: 4 perc

Az okosóra a gyerekek számára izgalmas digitális kütyü, hiszen mutatja a pontos időt, lépést számlál, sőt a megtett távolságról is visszajelzést ad. Nekünk szülőknek pedig olyan eszköz, amivel akkor is biztonságban tudhatjuk a gyerekünket, ha éppen nem fogjuk a kezét: mert tudjuk, merre jár, és azt is tudjuk, hogy bármikor elérhet minket, ha szüksége van ránk. A Kid Gyerekóra segít áthidalni a gyerek önállósági törekvései és a szülők aggodalma közötti szakadékot, hogy a család minden tagja jól érezze magát.

Mit tud az okosóra?

A magyar nyelvű menüvel rendelkező Kid Gyerekóra főbb funkciói:

-    Előre rögzített telefonszámok, amelyekről a gyerek hívást tud fogadni, és amelyeket hívni tud az okosórája segítségével.

-    Az okosóra segítségével hangüzenetet tud fogadni és küldeni a gyerek a szüleinek, illetve az óráján szöveges üzeneteket tud fogadni.

-    Biztonsági zónák beállítása, amelyeket ha elhagy a gyerek, akkor az okosóra jelzést küld a szülőnek.

-    SOS gomb is található az órán, amivel a gyerek azonnal jelzést, hívást küldhet a szülőnek.

-    Lépést számlál és sebességérzékelővel rendelkezik.

A Kid Gyerekórát azok a gyerekek is tudják használni, akik még nem tudnak olvasni: a színes érintőképernyőn egyértelműek a jelzések pl. külön ikonja van anya és apa telefonszámának.

Okosóra gyerekeknek: legyél vele akkor is, ha nem vagy mellette
Hogyan telefonálhat a gyerek az okosórával?

Az Kid Gyerekóra érintőképernyőjéről elérhető a telefonkönyv, amely előre rögzített telefonszámokat tartalmaz. A gyerek ezekre a telefonszámokra indíthat hívásokat és ezekről fogadhat hívást.

A hívás fogadásához elég megérinteni az óra kijelzőjét.

Az okosórán fizikai nyomógombként megtalálható az SOS gomb, amivel elindítható a vészhívás az előre bejegyzett telefonszámokra. A hívás addig tart, amíg az SOS kontaktok közül valaki válaszol a hívásra.

A vészhívás véletlenül nem indítható, mert az SOS funkcióhoz nem elég véletlenül megnyomni a gombot, hanem hosszan nyomva kell tartani.

Üzenetek küldése és fogadása az okosórával

Az okosóra 20 karakter hosszú szöveges chatüzenet fogadására képes, így alkalmas arra, hogy a szülő rövid üzeneteket küldjön a gyerekének: pl. „Mikor érsz haza?” „Megyek, de 10 percet kések.” „Apa megy érted!” A gyerek az üzeneteket az okosóra kijelzőjén tudja elolvasni.

A gyerekóráról hangüzenetet lehet küldeni a szülő telefonján futó applikációra és a szöveges üzenetek mellett képes hangüzenetet is fogadni, így a szülők azokkal a gyerekekkel is tudnak kommunikálni, akik még nem tudnak olvasni.

A legnagyobb szülői félelem, hogy a gyerek elkeveredik és nem találjuk meg. Ez főleg strandon, tengerparton vagy éppen egy fesztiválon a legnagyobb stresszfaktor. Bevett megoldás, hogy vészesetre karszalagra írjuk a telefonszámunkat és bízunk abban, hogy valaki a gyerekünk segítségére siet. Az okosórával mindez megfordítható, ha szem elől tévesztettük a gyereket, azonnal megnézhetjük a pontos helyzetét, felhívhatjuk és addig is kapcsolatban tudunk vele lenni, amíg odaérünk hozzá.

Hogyan működik az okosórával a helymeghatározás?

A Kid Gyerekóra többfajta helymeghatározó rendszert használ, és ez teszi lehetővé a pontos és valós idejű helymeghatározást. Az okosóra elsősorban GPS műholdak segítségével határozza meg a helyzetet, de a mobil szolgáltatók adótornyait és a WiFi hálózatokat is használja a helymeghatározáshoz. A helyzetet az okosórához tartozó applikációban, ami a szülő telefonján futtatható, térképen jeleníti meg.

Tipp: Az alkalmazás személyre szabható, a helymeghatározó ikonban használhatod gyereked fotóját.

Beállítható „Biztonságos Zóna”, amelyet ha elhagy a gyerek, akkor arról értesítést kap a szülő.

Hogyan működik a gyerek okosóra?

Az okosóra néhány beállítását meg lehet tenni az órán is, de alapvetően az órához tartozó applikáció segítségével lehet vezérelni, zónákat kijelölni, telefonszámokat megadni. A szülőknek szóló értesítések is az applikáción keresztül érkeznek a szülők okostelefonjára.

Egy Kid Gyerekórát több telefonról is lehet irányítani a telepített applikáció segítségével. Tehát futhat anya és apa telefonján is, ám a felhasználónevet és jelszót érdemes olyan óvatosan kezelni, mint a bankkártya PIN kódot, hogy a családon kívül más ne férjen hozzá a gyerek lokációs adataihoz. Egy alkalmazáson belül több óra is kezelhető.

Az okosóra működéséhez külön előfizetés és SIM-kártya szükséges. További információk a Kid Gyerekóráról itt olvashatsz!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai