Ne dobd ki a hulladékot, lehet belőle robot! – a REBOT sztori

Ne dobd ki a hulladékot, lehet belőle robot! – a REBOT sztori

Myreille | 2017.11.22 | Olvasási idő: 5 perc

Üres dobozokból, műanyag tetőkből, flakonokból percek alatt különböző formájú és funkciójú robot építhető, amelyeket okostelefonnal – programozási alapismeretek nélkül – azonnal irányítani is tudunk. Ehhez nem kell más, csak egy RebotKit robotépítő készlet, ami egy magyar fejlesztés.

Vecsei Ákos 1965-ben született Pécsett. A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karán szerzett villamosmérnöki diplomát. 2013-ban az interneten talált egy hírt, hogy az afrikai közoktatás számára robotépítő pályázatot hirdettek azzal a kikötéssel, hogy a hozzávaló tartozékok nem kerülhetnek többe, mint tíz dollár.

Hogyan kezdődött a robotépítés?

„Mérnökként mindig is azok a feladatok jelentették a legnagyobb szakmai kihívást, amikor a rendelkezésre álló szűk keretekből kellett valamit megvalósítani – meséli Vecsei Ákos. – Szinte azonnal adódott az ötlet, hogy a robot építéséhez a háztartási hulladékokat kellene felhasználni, ami nemcsak olcsó, de környezettudatos megoldás is, a robotok irányítását pedig okostelefonnal kell megoldani, hiszen ma már a legtöbb gyerek zsebében ott lapul a telefon."

A pályázat leadási határidejére a prototípus nem készült el, mert túl szűk volt a rendelkezésre álló idő. Ráadásul a projekt családi költségvetésből működött, és nem volt keret programozót finanszírozni, így Ákos három hónap alatt maga tanulta meg és írta meg az első applikációt, amivel a hulladékból és saját készítésű alkatrészekből épített robotot irányítani lehetett.

„Igaz, hogy a pályázat beadási határidejéről lemaradtam – mosolyog Vecsei Ákos -, de 2014-ben a saját tervezésű robotépítő készletemmel megnyertem a bécsi nemzetközi robotépítő verseny, a Robot Challenge free style kategóriáját.”

A REBOT apa és fiai vállalkozás

A REBOT igazi „apa és fiai” vállalkozás: Ákos fiai nemcsak tesztelték, de tökéletesítették is a robotépítő készletet. Kisebbik fia a robotok irányításához és a REBOThoz kapcsolódó megjelenések dizájnjával foglalkozik szívesen, nagyobbik fia pedig mérnök-informatikusnak tanul és ő közreműködésének köszönhető, hogy a REBOT robotok három szinten programozhatók.

  1. A mobil app már 3-4. osztályos gyerekek szármára is könnyen használható. Azonnali sikerélményt jelent, hogy saját tervezésű robotuk megmozdul, elvégzi azt a feladatot, amire tervezték.
  2. Felsősök és gimnazisták a Scratch programmal is – ami egy gyerekek számára kifejlesztett programozási nyelv, az utasításokat blokkokban használja – vezérelhetik a robotot.
  3. A Rebothoz létezik egy Python modul, amely a Python programozási nyelvet használja és egy webkamera segítéségével a robot akár arc-, érzelmi állapot felismerésre, tárgykövetésre is képes.

 Ne dobd ki a hulladékot, lehet belőle robot! – a Rebot sztori

Mit tartalmaz a RebotKit robotépítő készlet?

A robot építéséhez szükség van egy vezérlőegységre, ez lesz a robot „agya”. Ezen kívül a REBOT készlet tartalmaz négy motort, amivel a megépített robotok mozognak, két LED lámpát, amivel a robotok kifelé kommunikálnak, valamint két infra érzékelőt, amivel képesek felismerni az előttük lévő akadályokat. A RebotKit készlet jelenleg kereskedelmi forgalomban nem kapható, csak REBOT workshopon elérhetőek. A készletek most szó szerint a konyhaasztalon készülnek. Az elektromos alkatrészeket Ákosék saját maguk forrasztják, a műanyag alkatrészeket pedig 3D nyomtatóval készítik.

Ha robotokkal játszik a gyerekünk, megtanulhat programozni?
Ha robotokkal játszik a gyerekünk, megtanulhat programozni?

Hajlamosak vagyunk idealizálni a gyerekkort, és úgy tekinteni a játékra, mint szórakozásra – a tanulásra pedig úgy, mint szenvedésre. Pedig ha élmény a tanulás, örökre megragad az ismeret! Robotok gyerekeknek.

Tovább>>>

Mit tanít a gyerekeknek a robotépítés?

„A robotika multidiszciplináris, azaz több tudományt érint – magyarázza Vecsei Ákos. - Biológiából anatómiát, az emberi és állati végtagok működését. Fizikából a kinetika és a mechanika törvényeit. A gyerekek a tankönyvekben meglehetősen unalmasan tárgyalt súrlódást, testek súlypontját, a forgás gyakorlati hatásait élmény szinten tapasztalják meg. Valamint ott a matematika minden szinten, mert számolás nélkül semmi sem áll össze, informatikából pedig a programozás.

 Ne dobd ki a hulladékot, lehet belőle robot! – a Rebot sztori

Robotépítés közben a természettudományok nem „üres” mondatok, hanem maga a valóság. A gyerekek mégse tanulásnak élik meg a közös robotépítést, hanem játéknak. Megélik kreativitásukat, abban a felejthetetlen élményben van részük, hogy terveznek és készítnek egy robotot, amit azonnal irányítani tudnak, és azt csinálja, amit ők akarnak. Az élmény által szerzett tudás pedig örökre megragad. Mindezen felül környezettudatosságot, újrahasznosítást is tanulnak. Felfedezik, hogy a hulladékoknak nem feltétlenül a szemétben kell végezni, más dolgokra is használhatóak, például robotot is lehet belőle építeni.”

Építs te is családoddal robotot újrahasznosított hulladékból a REBOT robotépítő workshopján! Az elkészült robotot - programozási előképzettség nélkül - azonnal irányítani tudjátok egy okostelefon segítségével. A robotépítő workshopra itt tudsz jelentkezni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai