Milyen telefont kapjon a gyerek karácsonyra?

Milyen telefont kapjon a gyerek karácsonyra?

Vica | 2016.12.23 | Olvasási idő: 6 perc

A gyerek már most biztos benne, hogy telefont tesz a Jézuska a fa alá. A Jézuska átmeneti földi helytartója azonban egyelőre tipródik – a mindenkori „jobb” készülékek ugyanis többet tudnak, mint tavaly, olcsóbbak viszont nem lettek. Van-e elfogadható megoldás? Nincs nagyon egyszerű helyzetben a szülő, bármilyen korú gyereknek nézeget karácsonyi ajándéknak telefont. Főleg ha a megajándékozandó gyerek igazából nem is tudja, miért „olyat” szeretne.

Kisebbeknek

Szívesen lapozok népszerű tesztelős oldalakat, mielőtt készüléket választok másnak vagy magamnak. Döbbenten szembesültem viszont azzal, hogy a nemzetközi tech blogok  gyerekeknek ajánlott „legjobb” készülékek listájában szinte kizárólag itthon ismeretlen modellek és márkák szerepelnek. Ezeket kifejezetten gyerekeknek tervezték, színesebbre, egyszerűbbre és valamivel strapaállóbbra – ugyanúgy figyelembe véve sajátos szokásaikat, mint az idősebbeknek szánt „nagyitelefonnál”, ami szintén az átlagtól eltérő külsőt (és némileg leegyszerűsített működésmódot) kapott, sőt, figyelmesebb szolgáltatók mindenféle jópofa appal is felszerelték, előre.

Itthon aligha lehet tömegigény erre, ezért nem látjuk a kínálatot. Az ára is közrejátszhat: a külföldön „olcsónak” számító, 100 dollár körüli ár itt már nem az az összeg, amit simán kiad az ember „gyerekjátékra”, és nem omlik össze, ha a kicsi kezében hamar tönkremegy az új masina.

Magyarországon ezért, aki 13 éven alulinak vesz telefont és nem a kifejezetten jómódú réteghez tartozik, az vagy kevésbé felső kategóriásnak számító márkát, vagy a népszerűbb márkák belépőszintű, esetleg két-három éves, „elavultabb” modelljeit választja. Ezek nem feltétlenül gyenge készülékek –  ha az ember arra használja őket, amire szánták, és nem vár tőlük felsőkategóriás kamerát vagy sebességet.

Nagyobbaknak – szolgáltatással egyben

Itthoni mobilvásárlásnál általában nem gyerekjátékot, hanem valódi funkcionalitású, sőt, némileg „menő” készüléket keresünk, és inkább kamasznak. Ha maradunk a korábban említett 100 dolláros „küszöbárnál”, lássuk, a kamaszlányom Vodafone előfizetéses kártyája milyen készülékbe illene ennyiért, ha a szolgáltató kínálatából választanánk?

A karácsonyra szolgáltatással együtt kínált készülékek három típust kínálnak elsősorban: egy Huawei (P8 Lite), egy LG (K10) és egy Samsung (Galaxy J5) készüléket. Egyszeri 15-30  ezres kiadás   mellett két évi hűségre felszámolt havi átlagosan ezer forintos plusz „készülékdíj” a költsége összesen az új telefonnak, a telefonszolgáltatás nagyjából havi 3 ezres (Go EU ) vagy 6 ezres (Go+EU) díja mellé – az első csomag 100 beszélgetési percet, 200 MB adatforgalmat, a második korlátlan vodafone-os beszélgetést, 150 percet vagy SMS-t  belföldön egyéb irányba, és 1 GB adatot tartalmaz. Az ennél bővebb csomagok nagyjából 10 ezer forintnál kezdődnek.

Ki  lehet persze  fizetni egyben is a telefon teljes vételárát, ekkor a két éves hűségidő alatt csak a választott szolgáltatási csomagot fizetjük, a készülékhasználatnak már nincs további költsége.

Ha valaki magas havidíjas előfizetést választ, akkor már 1 Ft-os egyszeri kifizetés  mellé is odaadják a telefont,  de ekkora csomagnak az előnyeit inkább a sokat utazó, útközben netező, tehát valószínűsíthetően felnőtt előfizető tudja kihasználni igazán. A 25 éven aluliak kedvezményei pedig nyilván a nagykorúakat célozzák: kiskorú saját nevén csak kártyás szolgáltatást vehet igénybe, amíg meg nem nő, az az előfizetés jogilag a miénk.

Milyen telefont kapjon a gyerek karácsonyra?

Mindhárom gép rendelkezik 4G és wifi-kapcsolattal, akár 13-15 megapixeles kamerákkal és szelfi-funkciót támogató alkalmazásokkal.  A Huawei-nál a jó hangminőséget hangsúlyozzák (zenekedvelőknek), a Samsung fémháza hosszú távon jobban bírja a gyűrődést, az LG kijelzője akár vakító napsütésben is jól látható.

A készülék-kínálatból a Samsung J5-ös gépe nyerné el talán a gyerek tetszését leginkább – egyszerű volna a már használt adatait és alkalmazásait át-vagy újratelepítenie, könnyű lenne átszokni a hasonló kezelési mód miatt, nem is szólva arról, hogy eredetileg a mi Samsung A3-unkra pályázott (céges készülékként birtoklunk egy-egy ilyet). Az LG készülékében viszont  megvan az a bizonyos giroszkóp is, amivel egy telefonnal használható olcsóbb VR-szemüveget is ki tudna már próbálni, ha már a PlayIT-en belekóstolt. (A drágább VR-ek  saját giroszkópot használnak, de VR-vásárlás előtt úgyis újabb tudnivalókon kell átrágnunk magunkat.)

Ha csak telefont vennénk

Ha nem a szolgáltatónál nézelődünk, 30 ezer körüli áron inkább Lenovo, Asus, illetve olcsóbb Huawei vagy Alcatel készülékek kaphatóak kártyafüggetlenül, szolgáltatás nélkül (meg sehol se jegyzett „noname” gépek), a magasabban jegyzett márkákból épp belefér még az alsókategóriásnak számító Samsung Galaxy J1, esetleg egy-két Microsoft Lumia modell. Ezek memóriája nagyjából fele a fent ismertetett készülékeknek, általában kisebb kijelzővel, gyengébb kamerával kerülnek forgalomba, bár a 4G-t már ezek is tudják.

Kártyafüggetlen telefon a gyereknek – van-e előnye?

A „kártyafüggetlenség” olyan helyzetben lehet szempont, ahol egymás közt csereberélik a telefonokat „vegyes” előfizetések vagy feltöltős SIM-kártyák használatakor a családtagok, vagy  például a felnőttek céges előfizetést és „céges” készüléket használnak, de nem árt, ha van egy készülék, amibe „mindent” lehet tenni, ha hirtelen kellene. Ha viszont „csoportos stratégiát” követnénk, mert magunk választjuk meg a szolgáltatót (és magunk is fizetjük, mindenkinek), ott érdemes megfontolni a karácsonyra szintén megújított, egységes családi flotta-csomagokat, ahol mindenféle csoportos kedvezményt kínálnak az egymás közti ingyen beszélgetéstől kezdve a készülékkedvezményekig, havidíj-kedvezményekig, vagy a „nullás” kártyával is indítható hívásokig, ha szemünk fénye már eltelefonálta a rá jutó keretet.

Bármit is választunk, legyünk okosabbak, mint a kiskamasz, aki egyelőre csak annyit lát, ő „olyat” akar, mert a Dominiknak is olyan van. De az „olcsó” is lehet csapda – ha új készüléke is kizárja a népszerűbb szolgáltatásokból, akkor magunkkal fogunk kitolni – a sajátját nem nagyon fogja használni, ellenben a mi telefonunk többet lesz az ő kezében, mint a miénkben.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai