Így válaszd ki a gyerek első digitális eszközét!

Így válaszd ki a gyerek első digitális eszközét!

Vendég | 2016.05.31 | Olvasási idő: 4 perc

Az ovis gyerek még boldogan vigyorogva nyugtázza, ha apu-anyu kölcsönadja a mobilját vagy a tabletjét egy kis játék vagy mesenézés erejéig. Aztán megnő, és elkezd nyaggatni, hogy ő bizony már saját eszközt szeretne. De hogy döntsd el, hogy mikor vegyed meg az első mobilt, a gyerek első digitális eszközét? Már annyit rágta a füled, hogy végre beadtad a derekad, és indulnál a legközelebbi plázába beszerezni az új készüléket? Olvasd el, mire figyelj, mi mindent gondolj át, mielőtt hazaállítasz az új szerzeménnyel.

Nemcsak a kor, a cél is fontos az első mobilnál

Készülj fel, hogy rengeteg szempontot kell figyelembe venned vásárlás előtt. Ha más szülőktől kérsz tanácsot, az pont olyan, mint ovi és iskolaválasztásnál: mindenkinek van róla véleménye, mindenkinek más, és mindenképp tanácsot akar adni, amivel viszont teljesen összezavar. Ezeken a körökön már túlestél? Fújd ki magad, vegyél egy nagy levegőt, és olvass tovább!

Vedd sorra, hogy neked mi lenne a lényeges, és hogy a gyereked miért szeretne saját mobilt? – Azért vennél telefont, hogy bármikor elérhesd? – Leginkább csak játszani szeretne rajta? – Mennyire tud vigyázni a tárgyaira? – Használt már eddig bármilyen okoseszközt? – Szeretne fényképezni? – Mese-, filmnézésre is használná? – Hosszú távon gondolkodsz, és olyasmit keresel, amit később tanuláshoz is használhat? – Bevihet-e mobilt az iskolába? – Mennyi pénzt szánsz az első kütyüre?

A legkisebb felhasználók

Ha úgy érzed, még korai egy saját mobil, akkor kezdhettek egy okosórával, ami éppen elég arra, hogy elérd, ha nem érsz oda érte időben, vagy ha tudni szeretnéd, tényleg elment-e a különórára. Ebben a szerkentyűben van GPS, így egy pillanat alatt meg tudod nézni a saját eszközödön, merre jár a gyerek. Ovisoknak, kisiskolásoknak tökéletes arra, hogy megtanuljanak vigyázni valamire, és ha ügyesen használják, akkor megígérhettek neki egy komolyabb kütyüt. Addig pedig engedd, hogy a családi gépet használja, hogy fejlődjön a felhasználói tudása - tanítgasd neki a fontos dolgokat, mielőtt saját gépe, mobilja vagy tablete lenne. Úgy látod, nem tud még rendesen figyelni, vigyázni a drága eszközökre? Keress neki egy tanulótabletet, vagy add oda a saját, már nem használt, de még működő, netkapcsolat nélküli eszközödet – magyarul vedd ki belőle a sim-kártyát. Ezt a módszert sok szülő alkalmazza afféle „a kecske is jól lakik, de a káposzta is megmarad” – megoldásként. A gyerek megszokja a kütyüt, rutint szerez a használatában, viszont ha véletlenül a kádba ejti, akkor sem dől össze a ház, és nem kell tartanod attól sem, hogy véletlenül megrendel egy vagon Transformerst egy webshopból, vagy hogy esetleg horribilis számlát csinál. Borbély-Ipkovich Emőke pszichológus szakértőnk szerint oviban már adhatunk a kezébe egy-egy okoseszközt.

4 éves kortól tudnak a gyerekek annyi ideig koncentrálni, hogy ha rövid ideig is, de lekösse őket az adott tevékenység. A saját tulajdonú okoseszköznek iskoláskortól lehet haszna és értelme, amikor már érti és igényli a gyerek a saját tulajdont és vigyázni is tud rá amellett, hogy használja és betartja a használatával kapcsolatos szabályokat.

Majdnem önálló?

Egy mobil nemcsak azért jó döntés, mert mindig elérheted a gyerekedet, és ő is bármikor jelezheti, hol van. „Ha a gyerekkel a folyamatos kapcsolattartás lehetősége a fontos, akkor egyértelműen a mobil (nem feltétlenül az okostelefon) lehet a megfelelő. A különféle eszközök, technológiák (érintőképernyő, kommunikációs alkalmazások) felhasználói ismerete kiemelten fontos lesz a most felnövő generációk felnőtt életében.” – mondja Bodrogi András újmédia szakértő. „ Egy táblagép vagy laptop, és az azon használt, kifejezetten kisebbeknek készült szoftverek, alkalmazások, játékok alapvető képességet is fejleszthetnek.” Persze ehhez te is kelleni fogsz, hogy megmutasd a helyes használatot, a biztonsági beállításokat, vagy azt, hogyan töltsön le egy appot. Ezeket a tanulótableteket érdemes lehet csekkolni: Amazon Fire Kids tablet LeapFrog Epic Vtech Innotab Max (tanuláshoz szuper, de angolul van, úgyhogy elkel majd a segítséged a használatához) Kurio Tab (nagy, 16 GB-os tárhellyel, ez a márka tanuló tabletet is gyárt billentyűzettel)

Első mobiltelefon vásárlása

Amikor készen áll rá

A gyerekeknek nagyon fontos, hogy legyenek olyan keretek, szabályok, amihez tartani tudják magukat, ez ugyanúgy vonatkozik a kütyüzésre, mint a zsebpénz összegére vagy a lefekvés idejére. A megkötés lehet időkorlát, wi-fi hozzáférés szabályozása, költségkeret a mobilhasználatra és hasonlók. Gondoskodj a biztonságáról: meséld el neki, mivel veszéllyel járhat, ha bekapcsolja a helymeghatározást vagy megadja a lakásotok, vagy az iskolája címét egy adatlapon.

kutyuvasarlos-belso-1

Első mobil - a rutinszerzés korszaka

„Használj szülői felügyelet beállításokat (mint pl. a Microsoft Gyereksarok), amelyek segítségével kontrollálni tudod akár azt is, hogy milyen webhelyeket látogathat a gyerek, milyen appokhoz férhet hozzá, mennyi ideig és kik tudnak kapcsolatba lépni vele”. – tanácsolja a szakértő.

Használhatsz harmadik feles szülői felügyelet alkalmazásokat is, ezeket lehetőség szerint az adott eszközhöz köthető hivatalos alkalmazás üzletből (Google Play, Mac App Store, Microsoft App Store) töltsd le. Ilyen például a Norton Family Safe, Net Nanny és a Qustodio.

Privát szféra kontroll alatt

Ha már képes vigyázni az drágább holmikra, és a családi kassza is engedi, egy 20-30 ezer forintos, kis kijelzős, „butább” típus helyett fektessetek egy picit drágább, megbízható márkájú készülékbe. Ezeket könnyű szervizelni, használni, nem nehezek és a kijelzőjük is megfelelő méretű. Ezek az első mobilvásárlás fontos alaptulajdonságai. Hogy milyen gyakori és milyen komoly kontroll alatt kell tartani egy kamaszt, amikor már saját gépe van? „Fontos a gyermek védelme szempontjából, hogy a szülők képben legyenek a virtuális életükkel kapcsolatban is.” – állítja pszichológus szakértőnk. „Korosztályfüggő, hogy mikor milyen természetű szülői jelenlétre van szükség. 4-6 éves gyermekeknél inkább az együtt játszás dominál és a szabályok felépítése, majd iskoláskortól önállóan használják az okoseszközöket és részben szociális életet is azon élnek. A keretek betartása ekkor ugyanúgy fontos, mint a tinédzserek privát szférához való joga. Akkor lehet leginkább konfliktusmentes a kapcsolatotok, ha szülőként partnerei vagytok a gyereknek, segítitek megtanulni kezelni az eszközöket és a virtuális tereket. Aktív (applikációkkal történő) ellenőrzés esetén mindenképpen fontos, hogy a tinédzser tudjon róla, hogy olykor ellenőrzöd, és tudja, miért van erre szükség.”

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai