Kutyának és robotnak könnyebben megnyílik a gyerek

Kutyának és robotnak könnyebben megnyílik a gyerek

Vica | 2017.10.30 | Olvasási idő: 6 perc

Néhány felmérés riasztónak is tekinthető eredményekkel állt elő: nagyon sok gyerek szívesebben mondja fel a leckéjét egy kutyának. „Cikis” kérdéseit, féltett titkait pedig szívesebben osztja meg egy robottal, mint a saját szüleivel. A robot segít? 

A jó oldala: a kutya és a robot a gyerekeink hasznos segítői. A kevésbé jó oldala: elrontunk-e valamit?

A brit Kennel Club Bark and Read („ugat és olvas”) programja az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeknek segít. A srácokat arra biztatják, olvassák fel leckéjüket a kutyának, aki természetesen figyel, néha egyetértően vakkant, és soha nem kezd el kritizálni és javítgatni, nem pillant idegesen az órájára sem, sőt, időközönként megpittyenő okostelefonja sincsen. Viszont adja azt az érzelmi biztonságot és pozitív töltetet, ami bátorítja a nebulót arra, hogy kétszer, ötször, tízszer is olvassa fel a szöveget, a négylábú barát pedig szavak nélkül helyesel.

Kínos kérdések a neten

Kutya és robot: nekik könnyebben megnyílik a gyerek

Érzelmi töltet nélkül, de ugyanilyen kritikátlan el- és befogadással működnek azok az internetes oldalak és robotcsevegők, ahol a gyerekek és tinik kínos kérdéseket tehetnek fel. Amiket talán maguk előtt is szégyellnek, és a világért sem osztanák meg se a szüleikkel, se idegen felnőttekkel. Maximum a kortársaikkal – de pár lesajnáló pillantás vagy gúnyos röhögés után azokkal sem.

Nem úgy az anonim chatoldalak és azok a segélyvonalak, ahol nem egy felnőtt csücsül a „vonal” másik végén. Amikor például a magyar „gyakorikerdesek” oldalt olvassuk és a hajunk égnek áll a kérdések, sőt a válaszok láttán is, gondoljunk arra is: ezeknek a mondatoknak egy részét gyerekek írták a rendszerbe. Akármilyen sületlenségnek tűnik, sokszor mégsem hülyéskedésből, hanem  halálosan komolyan. És nem feltétlenül arról van szó, hogy egyetlen felnőtt vagy barát nincs a környezetükben, akikkel ezeket megoszthatnák. (Mert sok esetben kiderül: igenis vannak!) Hanem úgy érzik, valamiért nem szeretnék ezt tenni. Hiányzik egyfajta bizalom – vagy önmagukban, vagy a környezetükben.

 

A robot nem ítél

A robot azonban nem ítél. Ha nem is felejt (tudjuk, az internet nem felejt, soha…), de nem is vágja a fejedhez később a tartalmat fegyverként egy vita során. Nem zsarol vele, nem nevet a szemedbe, nem semmisülsz meg a tekintetében (mivel nincs neki egyelőre. Hanem legjobb tudása (mesterséges intelligenciája, haha) szerint válaszolgat, ha tud. Hiányzik belőle a kutya rajongó tekintete, de a nagymama kétségbeesett arckifejezése vagy az apja szigorú mondatai se várhatóak a reakciói közt.

A mesterséges intelligencia persze ma már arra simán megtanítható, hogy adott esetben egy önpusztító, öngyilkossági szándékra utaló félmondat, viselkedés láttán szép csöndben leadjon valamiféle riasztást, ahol már valódi emberek léphetnek közbe. Lassan eljutunk oda is, hogy egyre biztosabb (robot)kézzel szűrje ki a tiniszájtokra furakodó pedofilokat és bűnöző hajlamúakat (akik a robotokhoz és a kutyákhoz hasonlóan először látszólag támogatóak és elfogadóak, sajnos…)

Ha robotokkal játszik a gyerekünk, megtanulhat programozni?
Ha robotokkal játszik a gyerekünk, megtanulhat programozni?

Hajlamosak vagyunk idealizálni a gyerekkort, és úgy tekinteni a játékra, mint szórakozásra – a tanulásra pedig úgy, mint szenvedésre. Pedig ha élmény a tanulás, örökre megragad az ismeret! Robotok gyerekeknek.

Tovább>>>

 

Hogyan kell jól figyelni?

Szülőként tehát néha kívánatos lenne (kérdéses persze, mennyire kivitelezhető), hogy adott esetben kutyaként vagy robotként viselkedjünk. Hallgassuk meg (lihegni nem kell hozzá) és bírálat, szörnyülködés nélkül próbáljunk választ adni, ha (bármely meredeket) kérdez.  A szülői szerep beépített szoftverei ezt elég hatékonyan gátolják – de abban vagyunk jobbak a gépeknél, hogy adott esetben ezt felülbírálhassuk.

A hollandok már felismerték az előnyöket is: a Bzz nevű bot-alkalmazás kifejezetten a szexről és a drogról „cseveg” a hozzá forduló tinikkel, gyorsabban válaszolva, mintha ők maguk keresgélnének, az alkalmazás ráadásul árulkodó nyomokat se hagy maga után. A csevegőrobotok valóban segíthetnek, ha etikus fejlesztők készítik őket olyan helyzetekre, amikor a közvélekedés szerint „ciki” vagy kockázatos emberi segítséget kérni.

Építs te is családoddal robotot újrahasznosított hulladékból a REBOT robotépítő workshopján! Az elkészült robotot - programozási előképzettség nélkül - azonnal irányítani tudjátok egy okostelefon segítségével. A robotépítő workshopra itt tudsz jelentkezni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai