Kín és könnyek helyett az élményalapú tanulásé a jövő

Kín és könnyek helyett az élményalapú tanulásé a jövő

Vica | 2019.02.19 | Olvasási idő: 4 perc
Vica
48 éves
2 gyerek édesanyja

Minden évben Londonban rendezik meg a BETT kiállítást, ami az oktatási szektorban megjelenő technológiai újdonságokat vonultatja fel – osztályteremi oktatáshoz, otthoni tanuláshoz vagy speciális igényekhez igazodva. Megnéztük idén mit kínálnak a kisebb-nagyobb iskolásoknak!

Újra kell gondolni, mi történik a tanórán!

Mielőtt belenéznénk pár újdonságba (vagy olyasmit néznénk, ami nekünk újdonság, de párszáz kilométerre már vígan használják), szögezzük le: osztálytermi környezetben a technológia trükkös dolog. Ha nincs eléggé megtámogatva-előkészítve, akkor nem lesz egyértelmű a siker, sőt, visszafelé sülhet el a dolog, elég a nyolcvanas évek szinte soha nem működő nyelvi laborjaira gondolni, ahol az elképzelés jó volt, a kivitelezés viszont diákot és tanárt egyaránt bosszantott. 

A másik sajátossága a mostani digitális oktatásnak, hogy a legtöbb esetben a frontális módszert el lehet felejteni. Először azon kellene túljutni (a szülőknek is), hogy az újfajta eszközhasználat látszólag nem tűnik tanulásnak –persze csak akkor, ha a magolást, a felelést, a dolgozatírást tekintjük tanulásnak. A BETT-en jelenlévők ezen már rég túlléptek, a "tanulás" fogalmán egészen érdekesebbet, izgalmasabbat értenek, köztük a sikerrel kiállító magyarok is. Ráadásul utóbbiak néhány díjnyertes terméke ismertebb Iránban vagy Horvátországban, mint itthon. 

Osztálytermi megoldások

Az osztályterem virtuális térré alakítható, azaz nem pusztán elektronikus tesztek vagy hanganyagok segíthetik a nebulót, hanem komplett világok épülhetnek fel, amelynek karakterei, elemei és történései mind az adott téma megértését, megismerését segítik elő. Megépíthető az ókori világ egy-egy helyszíne, tanulhatunk nyelvet, barangolhatunk az emberi testben. És persze ellenőrizhetjük, mit tudunk már az adott témáról, gyűjthetünk jutalmakat, felhasználhatjuk a játékosítás teljes eszköztárát. Tanárként pedig egyszerűsíthetők a felmérők, az osztályra szabható a tartalom - nem megfeledkezve arról, hogy az óra most már nem "tanári show" elsősorban.

Az Avantis rendszere a VR technológiát vinné az osztályba: speciális készleteik és portáljuk segítségével a legelvontabb tárgyakat is "kézzelfoghatóvá" tennék: van történelmi, természettudományos, földrajzi vagy művészeti VR tartalom is. De a kísérletezőbb kedvű diákok feltölthetik saját 3D modelljeiket is. 

Speciális igények

Ez a kis eszköz például több nyelven képes a feladatokat felolvasni, nehogy azért ne sikerüljön a felmérő, mert a kérdés elolvasásával küszködik valaki. A vizsgadolgozat megírásában pedig egy másik eszköz, a DocsPlus segíthet, amely (legalábbis angolul) az elkezdett kifejezésre felkínálja a lehetséges szavakat, így már nem kell ezeket teljesen leírni, így gyorsabban halad az esszével a tanuló. A rendszer rendelkezik szókincstárral és formázóeszközök is, amelyek az általam is fontosnak tartott "digitális szövegalkotást" támogatják.

Fotó: kubo.education
Fotó: kubo.education

Robotika és programozás

Több országban már cél, máshol pedig ajánlott (már általános iskolás korban!) valamilyen programozási gondolkodást, esetleg programozási alapismereteket elsajátítani. Sőt, a robotokkal is ajánlatos valamiféle barátságba keveredni már az alsósoknak is. Mivel az elektronika a hagyományos formában inkább a nagyoknak való, és számos programnyelv is fejlett matematikai ismereteket igényel, egy az egyben nem lehet a négy-tízéves korosztálynak felajánlani az eddig nagyobbaknak kínált tananyagot. Éppen ezért most már se szeri, se száma a barátságos, drótozást-forrasztást nem igénylő eszköztáraknak, ahol robotot építhetnek a gyerekek vagy épp a programozás alaplépéseit nagyon látványosan modellezhetik. Ilyen például a KUBO Robotics készlete - egy jó nagy műanyag kirakóra emlékeztet, csakhogy ez a kirakó "él" - és mindenfélét csinál, ahogy a gyerek épp kialakítja a folyamatokat. A KUBO volt az "általános iskola" kategória egyik díj-jelöltje, eredetileg egyetemi diplomaprojektként indult Dániában. Mivel az alkotók szerint 2034-ig a mai szakmák kb. 47 százaléka automatizálva lesz, ezért nem árt megismerkedni (minél hamarabb) a robotikával és a programozással.

Fotó: mozaweb.hu
Fotó: mozaweb.hu

Oktató appok

Ezt a kategóriát azért választottam, mert a díjra jelöltek listájában megtaláltam a magyar Mozaikot, amelynek online platformját itthon is érdemes böngészni. A kilencévesem a 3D modelleket/környezeteket, és a hozzájuk kapcsolódó videókat és kvízeket ajánlaná, és nem nagyon meglepő, hogy pont ezek a 3D alkalmazások kerültek be a BETT listájára is, mint elismerésre és figyelemre méltó oktatási eszközök. Akinek kedve lenne az ókori Colosseumot vagy az emberi fület tanulmányozni (esetleg szeretne egy ide-oda rohangáló T-Rexet mutatni a gyereknek), az ide kattintson.

Otthoni tanulás

Bármi okból is szorul egy gyerek otthoni tanulásra, számos eszközzel segítik a közösségen "kívüli" tanulást. A BETT egyik díjra jelölt terméke az otthoni tanulás kategóriájában az EdLounge, amely egyfajta virtuális és személyre szabott tanulási tervvel és környezettel készítette fel egészen a középiskoláig a suliból bármilyen okból kimaradó gyereket. A virtuális oktatást akár felnőtt újrakezdőkre is tudják szabni. 

A Tassomai programot is az otthontanulóknak szánták, felkészítve őket a brit iskolai program záróvizsgáira is. A rendszer a szülőknek hetente ad jelentést a diák előrehaladásáról, miközben ugyanezt megkapják a bevont tanárok is. A szoftvert úgy "tanították be", hogy felismerje, a kis darabokra szeletelt tananyagban hol talál nehézséget a nebuló, és hol kell többet gyakorolnia, készülnie. A program jelszava: egyszerre keveset, de azt többször és alaposan.

A Conquer Computing pedig a brit iskolarendszerben újdonságnak számító, kötelező informatikát dolgozza fel, akár iskolai, akár otthoni tanulásra, oktatóvideókkal, tesztekkel, letölthető projektekkel. Az összesen hat évig használható program felölel számos témát, a Scratch-től a HTML vagy CSS-programozáson át a robotikáig, miközben elméleti programozási ismereteket is nyújt, ezzel készítve fel a gyerekeket a várható jövőre.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai