Kacsalábon forgó palota helyett okostelefonról vezérelt ház?

Kacsalábon forgó palota helyett okostelefonról vezérelt ház?

Vica | 2019.04.02 | Olvasási idő: 4 perc

Te el tudnád képzelni az életed valamelyikben? - kérdezte a fiam, amikor leültetett a különleges házakat bemutató videó elé. (Megdöbbentő, hogy mi mindent találnak a mai gyerekek a Youtube-on.) Az ő választása - amellett hogy szívesen nyaralna egyszer a tenger közepére tervezett kis szállodában, ahol a hálószobaablakból nézhetjük a halakat -, egyértelműen az új-zélandi futurisztikus ház lett, amely körpanorámát biztosított a környékre, és minden fő funkcióját egy telefonos applikációról lehetett irányítani.

 

 

A 2016-ban épült, Skysphere névre keresztelt ház Jono Williams mérnök műve. Energiaellátását napelemek biztosítják, egy telefonos applikációról irányíthatóak a zárak, a világítás - zuhanyt azonban egyelőre nem épített bele. A legmeredekebb megoldás a hanggal vezérelhető automata söradagoló - azt hiszem, sokak fogadnák el a kevésbé futurisztikus otthonukba is. Williams nemcsak futurisztikus, de teherbíró és környezetbarát épületekben gondolkodik: korábban egy kisebb, fára épített házat készített teljes egészében újrahasznosított anyagokból, a mostani toronyforma ház is jól bírja az erős szelet, sőt állítólag túlél egy közepes földrengést is. A házat először számítógépen modellezte, utána "már csak” meg kellett építeni.

Telefonról vezérelt otthon, már nem elképzelhetetlen sci-fi

Az intelligens és környezetbarát ház olyasmi, amit - talán kevésbé extravagáns formában - sokan szeretnének megvalósítani. (A gyerekek végtelen, a felnőttek mérsékeltebb lelkesedéssel.) A hanggal, esetleg távolról, telefonos applikációval vezérelhető épület már nem a jövő víziója, bár kétségtelen, hogy az előnyöket-hátrányokat most tanulgatjuk.

A LinkedIn-en terjed nagy derültség közepette az a videó, ahol egy fiatalember sikertelenül próbált bejutni hanggal vezérelhető bejárati ajtaján egy fogászati kezelés után (hiszen a rendszer nem ismerte fel az elváltozott kiejtést), végül a szomszéd fogadta be a szakadó esőben, amíg az érzéstelenítő hatása el nem múlt. De olvastam híreket arról is, hogy a rosszabbul megépített intelligens rendszereket akár a gazdájuk ellen lehet fordítani - például annak az elvált párnak az esetében, ahol a dühös fél a korábbi közös lakásban maradt volt párját idegesítette azzal, hogy távolról kapcsolgatta a villanyokat, a fűtést. A biztonsági szakértők pedig arra figyelmeztetnek, a távolról vezérelhető rendszerek ugyanolyan kockázatokat rejthetnek és ugyanolyan vonzó célpontok lehetnek kiberbűnözők részére, mint a számítógépek és mobiltelefonok, érdemes tehát ezeket is védenünk, különben mások hamar átvehetik az uralmat lakásunk felett.

Idős, beteg, esetleg mozgássérült embertársaink számára persze nem puszta kényelmi luxus a hangvezérelt kapu, a mozgást érzékelve villanyt kapcsoló rendszer, az ajtók vagy a fűtés állapotát folyamatosan ellenőrző automatika, az ágyat gombnyomásra a kívánt pozícióra állító mechanikus szerkezet. De a biztonság se elhanyagolható: sokan köszönhetik az életüket a metró azon alrendszerének, amely azonnal áramtalanít, ha valaki véletlenül a sínek közé esik, és a modern liftek se járkálhatnának mindenféle biztonsági berendezés nélkül, nehogy a nyolcadik emeletről szabadesés útján kerüljünk a pincébe.

Mennyire lesz más a gyerekeink élete, mint a miénk?

Úgy tűnik, a gyerekeink egyre egyszerűbben kezelhető, de egyre bonyolultabb rendszerekkel felszerelt otthonokban fognak élni, ahol két szó elég lesz arra, hogy elkészüljön a tökéletes vacsora vagy fürdővíz. Kérdés persze, átlátják-e majd eléggé, hogyan is működnek ezek az okos, kényelmet, biztonságot - és talán a környezetre kevésbé káros - működést nyújtó eszközök. Lesznek-e elegen, akik karbantartják, frissítik az applikációkat, elektronikus berendezéseket, amelyek az okosotthonokat vezérlik? A megkergült robotika a frászt hozhatja ránk, kivéve, ha a tudás változatlanul nálunk van.  

Jelenleg a fiam építész szeretne lenni - olyan, aki a formák mellett az okosotthonokat vezérlő berendezések működését is átlátja. Az új-zélandi okosotthon számára nemcsak a körpanoráma és az applikációs vezérlés miatt volt vonzó, hanem amiatt is, hogy nem terheli a környezetet és a tulajdonos a maga kedvére saját kezűleg is képes volt megtervezni és felépíteni. Mintha nagyban legóznánk, miután megnéztük a képernyőn a 3D modellt - nyilván egy jókora lakópark a jövőben se fog ennyire "csináld magad" módon elkészülni, de jó eljátszani a gondolattal, hogy akár így is elkészülhetnek majd otthonok.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai