Idősebbeknek miért praktikusabb a Senior Okosóra, mint a mobil?

Idősebbeknek miért praktikusabb a Senior Okosóra, mint a mobil?

Myreille | 2019.09.02 | Olvasási idő: 3 perc

A mobiltelefon, majd az okostelefon jelentősen megkönnyítette az életünket és a kapcsolattartást, ám nem minden esetben a legjobb választás. Milyen előnyei vannak a Senior Okosórának?

Könnyű magunknál tartani

Állandó dilemma: Hova tesszük a mobilt, hogy kéznél legyen, de el se hagyjuk? A nyári ruhán nincs elég nagy zseb, kilóg belőle a fél telefon. Ha kézben visszük, az egyik kezünk foglalt, és arra is figyelni kell, hogy magabiztosan tartsuk. Ha biztos helyre tesszük (értsd: valahova a táska aljára esetleg a táska belső zsebébe), akkor nem biztos, hogy meghalljuk, ha csörög. Az orvosi rendelőben lehalkítjuk, majd úgy marad egész napra, vagy a „másik” szobában felejtjük, és nem halljuk, hogy csörög. Csak „kiszaladunk”, vagy csak „leszaladunk a boltba” gyorsan. A telefon meg otthon marad. Persze, éppen akkor lenne rá szükségünk, sőt, általában ilyenkor csörögni is szokott.

Az idősebbeknek kihívást jelent, hogy a telefon mindig kézközelben legyen, nekünk pedig folyamatos aggódást, ha nem veszik fel a telefonjukat.

A Senior Okosóra a karon hordható, nem kell állandóan arra figyelni, hogy hova tettük, magunkkal vittük-e, hiszen, ha reggel felcsatoljuk, egész nap velünk van. Az okosórával fogadható hívás, és egy előre meghatározott számra hívás indítható, valamint szükség esetén riasztás küldhető.

A beállításokat távolról meg lehet tenni

Alapvető tévedés azt gondolni, hogy a Senior Okosórához tartozó beállításokat az applikációban vagy az online felületen az óra viselőjének kell megtennie. Ezeket a beállításokat olyan családtag tudja megtenni, aki technológiai kérdésekben járatos, és aki gondoskodni szeretne hozzátartozójáról. (A mobilokat is a „gyerekek” és az „unokák” szokták leginkább beállítani a nagyinak.) Ám, amíg az okostelefonnál és a mobilnál a beállításokat a készülékeken lehet megtenni, addig az okosóránál távolról lehet elvégezni, vagy éppen módosítani azokat.

Nem mellesleg az sem fordulhat elő, hogy idős szerettünkkel azért nem tudjuk felvenni a kapcsolatot, mert úgy gondolja, hogy „elrontott valamit”, és inkább nem nyúl a telefonhoz. A Senior Okosórán egy gomb van, egyszerű használni, a beállításokkal nem a viselőjének kell bíbelődnie.

Nincsenek rajta apró, nehezen kezelhető gombok

Nagy találmány az érintőképernyő, de a legtöbb idős ember ugyanúgy nem rajong érte, mint az apró gombokért. Ahogyan a sok appért vagy éppen bonyolult (egészen pontosan bonyolultnak tűnő) funkciókért sem. Persze, nagyon sok idős ember követi és szereti a technológiai újdonságokat, de sokak biztonságosabbnak érzik egy nyomógombos készülék használatát, mint az okostelefon érintőképernyőjét, és olyanok is akadnak szép számmal, akik kis füzetben vezetik a telefonszámokat, nem pedig a mobil telefonkönyvében, névjegyzékében tárolják, és minden alkalommal beírják a hívni kívánt telefonszámot.

A Senior Okosórán egyetlen (nagy, piros) gomb van. Ezzel a gombbal lehet megjeleníteni az óra kijelzőjén a dátumot, időt és a lépésszámot. A gomb eltérő intenzitású és számú megnyomásával lehet vérnyomást és pulzust mérni, felhívni az előre rögzített telefonszámot és riasztás küldeni, tehát egyszerű és praktikus használni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai