Hogyan váltja fel az 5G a 4G-t? Ismerd meg a jelent, fedezd fel a jövőt!

Hogyan váltja fel az 5G a 4G-t? Ismerd meg a jelent, fedezd fel a jövőt!

Myreille | 2019.12.07 | Olvasási idő: 4 perc

Mobilnak hívjuk, de hanghívásra egyre kevesebbet használjuk. Okostelefon, de megfelelő hálózat nélkül nem sokat ér. Persze, ebbe bele se gondolunk addig, amíg a gyerek a szerda esti dugóban meg nem kérdezi: „Anya, mi az az 5G?”

Fehér Renátával a Vodafone Data & Network szegmens menedzserével beszélgettünk az 5. generációs hálózatról, ami nem egy távoli idea, hanem az a jövő, ami már el is kezdődött.

Az 5G hálózat, nekünk, felhasználóknak miben hoz majd változást?

Fehér Renáta: A 4G-hez képest az 5G jelentősen gyorsabb. Tízszer gyorsabban tudunk le- és feltölteni. Egy HD minőségű filmet akár 3 perc alatt is le lehet tölteni. Ezenfelül az 5G optimalizálni tudja a kiszolgálást és tömegben (forgalmas pályaudvaron, fesztiválokon, amikor sokan csatlakoznak a hálózathoz) nem fog belassulni, szakadozni a net. Az 5G-n a késleltetés jóval alacsonyabb, így az online vagy felhő alapú játékok, a videóhívás, élő közvetítések még élvezhetőbbé válnak utazás közben, wifi kapcsolat nélkül is.

Késleltetés: A hálózaton keresztül egy adatcsomag átviteléhez szükséges idő. Beletartozik az adatcsomag elküldése és a visszaigazolás attól az eszköztől vagy szervertől, ahova az adatcsomagot küldtük. Ezredmásodpercekben mérjük és minél rövidebb ez az idő, annál folyamatosabb a videóhívás vagy az online játék.

Hosszú távon az 5G meggyorsítja a VR és AR technológiák fejlődését és elterjedését, mivel ezek olyan technológiák, ahol a késleltetés kritikus a megfelelő minőségű mozgókép megalkotásához. A jövőben úgy ülhetünk egy valós idejű előadáson, vagy tanórán, hogy virtuálisan csatlakozunk be, de mehetünk majd így koncertre, sportmérkőzésre is.

Milyen változást hoz az 5G a vállalatok működésében és az IoT-ban, a dolgok internetében?

Fehér Renáta: Az automatizált folyamatok távolról is nagyfokú pontossággal végezhetők el, hiszen a minimális késleltetés szinte azonnali adatátvitelt tesz lehetővé. Így válhatnak majd az önvezető autók és a távműtétek vagy éppen az okos városok a mindennapjaink részévé. 

Mi kell ahhoz, hogy 5G hálózathoz csatlakozzunk?

Fehér Renáta: Természetesen kell az 5G lefedettség, ami jelenleg Budapest Duna-parthoz közeli belvárosi részén érhető el, ám folyamatosan bővül. Szükség van még egy 5G képes telefonra és kell még hozzá egy 5G-s tarifa is. Az aktuális Vodafone RED tarifákkal extra költségek nélkül érhető el az 5G szolgáltatás. 

Mi lesz a 4G-s hálózattal?

Fehér Renáta: Az 5G mellett a Vodafone továbbra is folyamatosan fejleszti 4G hálózatát, amely kültéri lefedettségben már az ország közel 95,9%-án érhető el. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a telefonálási szokásaink megváltoztak, évről évre egyre több adatot használunk. 2019-ben egy átlagos, havidíjas ügyfél 6 GB-ot fogalmaz havonta, amit szinte észre sem vesz, többek között azért, mert gyakori, hogy egyes applikációk adatforgalma nem fogyasztja a meglévő adatkeretet addig, amíg az ügyfél minimális adattal rendelkezik. A Vodafone-nál ilyen például a Social Pass, mely magába foglalja a Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest és Snapchat alkalmazások használatát is.

Mi a különbség az 5G és az 5GB között? Az 5G az 5. generációs (Generation) hálózatot jelöli, míg a 5 gigabyte (GB) adatmennyiséget jelöl.

A hálózatnak követnie kell az igényeket, ám a 4G hálózat kapacitása nem növelhető a végtelenségig. Az 5G jelentős adatforgalmat át tud vállalni, amellett, hogy számos előnnyel rendelkezik. Az 5G-re való áttérés folyamatos lesz: az 5G képes készülékek ára fokozatosan mérséklődik majd, az 5G lefedettség pedig nőni fog. Az elkövetkezendő években az 5G hálózat jelentős bővítése várható, elterjedése eléri a jelenlegi 4G szintjét.

Gyorsabb adatforgalom mellett a telefonálás minősége is jobb lesz?

Fehér Renáta: A 4G és az 5G is internet alapú technológiák. Tehát, amikor az interneten böngészünk 4G-re csatlakozik a telefonunk, ám amikor telefonálunk, a hanghívásnál 3G-re vált. Amíg a 4G és az 5G minőségi ugrást jelent az adatforgalomban, addig a hanghívás kiemelkedő minőségét a VoLTE (voice over LTE) technológia hivatott képviselni. Pár év múlva legtöbbet 5G-n internetezünk, a hanghívásokat pedig VoLTE szolgáltatással indítjuk.

A VoLTE technológia a 4G és 5G képes hálózatokon biztosít HD minőségű hanghívást és gyorsabb hívásfelépülést.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai