Hasznos kütyük karácsonyra a legkisebbeknek

Hasznos kütyük karácsonyra a legkisebbeknek

Emma | 2016.11.21 | Olvasási idő: 6 perc

Tapasztalatból tudjuk mindannyian, hogy a picik nem a saját játékaikkal molyolnak a legszívesebben, hanem inkább anya pénztárcájának csörgő érméivel, vagy a szennyeskosár izgalmas tartalmával. De hát karácsonyra mégse vehetek egy köbméter sódert a gyereknek, csak mert szeret a kavicsokkal játszani! Szóval körülnéztem a neten, hogy a plüss-legó-könyv szentháromság mellett akadnak-e izgalmas ajándéklehetőségek az aprókorúaknak.

Minden fülnek kellemes

A háromhoz közelítő lányomnak vannak kedvenc dalai. Sajnálatos módon ezek nekem a legkevésbé sem kedvenceim, az ötvenedik lejátszás után már semmiképp. Úgyhogy a Kidz Gear gyerekeknek tervezett fejhallgatója valójában mindkettőnknek ajándék lenne. A 7 élénk színben, 20 dollárért kapható cucc meglehetősen strapabíró, de a legjobb benne az, hogy maximalizálható a hangereje, így senki nem fog idejekorán megsüketülni. Kicsit drágábban vezeték nélküli, bluetoothos verzió is létezik belőle.

Az időn túl

A menő karórákat minden gyerek szereti, akkor is, ha az idő fogalma még semmit nem mond nekik. A kölyköknek való Kidizoom cseppálló okosóra ráadásul nemcsak a pontos időt mondja meg, hanem akciódús játékokat is kínál. Ötven változtatható analóg és digitális számlappal, mozgásérzékelővel, valamint kamerával és hangrögzítővel is rendelkezik, vagyis 50 dollár körüli árával elég széles körű (és nem csak szobai!) szórakozást nyújthat kb. 4 éves kortól.

A mesélő nyuszi

Könnyen a babaszoba sztárja lehet az Alilo kedves kinézetű nyuszija, ami valójában éjjeli lámpa és mesetár egyben. A színváltó fénnyel világító nyúl egy mp3 lejátszót rejt; vannak benne előre feltöltött dallamok és történetek, de a saját hangunkon előadott dalokat és meséket is megőrzi és lejátssza. A távirányító és LCD kijelző nélküli 2 gigás alapnyúl ára 60 dollár körül mozog.

Hasznos kütyük karácsonyra a legkisebbeknek

Kezdő fotóművészeknek

Kiskoromban gyerekfényképezőért és gyerekfúrógépért könyörögtem apukámnak, a fene se hitte volna akkoriban, hogy a nem túl távoli jövőben ez már nem lesz fura kérés. Tény, hogy a vizuális kalandoknak, a kreativitás és látásmód fejlesztésének az egyik legjobb eszköze manapság a digitális fényképező – de érthető módon nem szívesen adjuk a gyerek kezébe a saját törékeny és igen drága masinánkat. A VTech 2 megapixeles, négyszeres digitális zoomos, strapabíró gyerekkamerája a számtalan effekttel, a kreatív applikációkkal, valamint a videó és hangrögzítési lehetőséggel tulajdonképpen mindent tud (talán többet is), amit egy „felnőtt” fényképező, a 40 dolláros ár így nem is tűnik soknak.

Százlábú a jövő programozóinak

Villog, mozog és bájos feje van – egy normál hernyótól ennyi mindent nem várnánk, de a kombinációs készséget fejlesztő, problémamegoldó gondolkodásmódra tanító Code-a-Pillar százlábúnál ez alap. USB-vel csatlakozik egymáshoz a test nyolc szegmense, és attól függően, hogy milyen sorrendben kerülnek egymás mögé, a hernyó másként mozog, zenél és villog. Míg a kisebbek a véletlenszerűséget és a szétszedést-összerakást élvezik, a nagyobbak szép lassan rájönnek arra, hogyan tudnak szándékosan összeállítani egy cselekvéssort; ezzel valójában a programozás alapjait sajátítják el.

Saját tablet a legkisebbeknek?

Az ötletlistám legdrágább tétele a 100 dolláros Amazon gyerektablet. Ha még túl kicsinek találjuk a gyereket, hogy biztonsággal tudja használni, mert félünk, hogy leejti, leeszi, rálép, legyet csap vele, stb., akkor a Fire Kids megoldás lehet addig, amíg nem „érik meg” a gyerek arra, hogy „rendes” tabletje legyen. A FireKids gyerektablet 10 ezer gyerekprogrammal (mesék, appok, könyvek, játékok, filmek) és beépített szülői szűrőkkel érkezik. A 7 colos, könnyű, ugyanakkor erős védőburokkal felszerelt kütyü a kevéssé koordinált gyerekmozgással, így a fent említett balesetek eshetőségével is számol – és ha a gépnek két éven belül mégis baja történne, kérdés nélkül kicserélik.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai