"Használt számítógépet a gyereknek, megbolondultál?"

Vica | 2019.06.25 | Olvasási idő: 5 perc

Gyereknek még jó lesz, mondtuk egy időben sokféle műszaki cikkre. A kisrádió, a fényképezőgép, a régi mobil így talált új gazdára a családon belül. Ami viszont a számítógépet illeti, a használt gépek általában nem náluk végzik, mert amire ők használnák, ezek pont annyira avulnak el, hogy a legújabb videojátékok már nem futnak rajta. Egy jelentős és fontos kivétel azonban van!

Úgy jártam, mint megannyi szülő. A gyereknek kellett számítógépet venni. Az első sokk az volt, hogy a "gamer" jellemzővel kínált gépeken nagyjából 20-50 százalékkal magasabb árcédula fityeg, mint a "munkára" szánt társaikon, kivéve, persze, ha a "dolgozó" fejlesztő vagy tervezőgrafikus, esetleg vezérigazgató. Az akciós, családi használatra kínált gépek többségén viszont egy bonyolultabb játék siralmas eredményeket képes produkálni, miközben a legkegyetlenebb kritikus éppen a kamasz. Mégse terveztem többhavi fizetést eltapsolni a gyerekszobába szánt gépre. Mit lehet ilyenkor tenni?

Asztali gép, all-in-one vagy laptop?

Tény: ugyanolyan műszaki paraméterek mellett az asztali gép nagyságrenddel olcsóbb, mint a laptop, ráadásul könnyű szívvel tudunk mellé vásárolni egy jókora "gamer" monitort is. (Utóbbiból keressük azt, amelyiknek válaszideje töredéke a kategória átlagának.) Hordozni nem lehet ugyan, de ha csak otthon használja a gyerek, ez nem probléma, ráadásul jól működik, esetleg később bővíthető.

Végignézhetjük az itthon talán kevésbé ismert All-in-One (AIO) gépek kínálatát is: egy 15-17 colos notebook áráért egy valódi nagyképernyős, tehát 21-27 colos monitorral épített AIO kapható, amelynek grafikus teljesítménye már jól vizsgázik a menő játékoknál is. Kevesebb a helyigénye, mint az asztali gépeknek (márpedig a legtöbb magyar gyerekszoba helyhiánnyal küszködik) - elvégre az AIO úgy néz ki, mint egy nagy monitor és egy teljesen hagyományos billentyűzet kombinációja. A gép "teste" pedig rejtőzködik, az általában szintén beépített hangszórókkal együtt. A hagyományos toronynál kevésbé bővíthető - de a többség mostanában már nem nagyon építgeti maga a PC-jét. A tárhelye lehet SSD, "hagyományos" HDD vagy ezek kombinációja - a gyorsaság miatt SSD-ről tölti az operációs rendszert, adataink, képeink, videóink pedig a több terabájtos meghajtón lapulnak majd. Néhány AIO monitora forgatható, esetleg érintőképernyőként is működik, de ezeket a funkciókat "asztali" környezetben nem biztos, hogy ki tudjuk használni.

"Használt számítógépet a gyereknek, megbolondultál?"
Barátunk, a vezérigazgató, avagy hogyan vegyünk olcsóbban jó notebookot

"Ferikém, honnan tettél szert erre a jóképű notebookra?" - kérdeztem kissé tapintatlanul az üzleti partnerünket. Vagyunk olyan jóban, hogy elárulta: ez a gép bizony használtan került a birtokába, de ha esetleg sóhernek nézném emiatt, nézzem meg a gép technikai paramétereit.

A masina azok közül való, amiket "üzleti notebookként" forgalmaznak, általában nem a hagyományos kiskereskedelmi üzletekből lehet hozzájuk jutni. Mivel a jól menő cégek vezérigazgatói (esetleg vezető tervezőgrafikusai vagy fejlesztői) mindig a legjobbat választják, de azt se tartják meg túl sokáig, ezek a gépek még bőven élettartamuk előtt újra a piacra kerülnek. Első felhasználóik igényességét tükrözik: jó anyagok, gyors, halk és melegedésmentes működés, kiváló megjelenítés és megbízhatóság. Ezek az üzleti felhasználók általában nem ütik-vágják a masinát, mondhatni megengedhetik maguknak a szakszerű karbantartást is, ha már a gép ára újkorában több ezer dollár. (Mert általában ennyit kérnek egy új üzleti notebookért...)

Az ezekre szakosodott forgalmazók pedig az eredeti át töredékéért, szépen kitisztítva, ellenőrizve, garanciával adják tovább őket, amikből most már nálam is található kettő: a kisebbet tizenéves lányom kapta, a másik pedig egyelőre "hordozható atomerőmű" becenévvel váltotta le veterán elődjét, aminek lassan minden művelete felért egy teljes kávészünet hosszával. Az új gép a másfél évvel ezelőtti "gamer" csúcsmodellekkel ér fel, de nála jóval gyengébb, új laptopokat is reklámoznak még "játszós gépként". Aki kevésbé bízik a használt gépekben, az több forgalmazónál megtekintheti, kipróbálhatja a kiválasztottat, mielőtt döntene a vásárlás mellett.

Mielőtt használt gépet vennél!

Ha használt notebookot vásárolnánk, előtte mindenképp nézzük meg:

  • Az alap-paramétereket: processzor, memória, grafikus kártya, csatlakozók, monitor, mert itt a karcolásmentes borítás nem elégséges információ.
  • Garanciát a legtöbb esetben fél-egy évet adnak. Járjuk körbe a témát, konzultáljunk esetleg több szakértővel és az sem utolsó szempont, hogy megtekinthető-e vásárlás előtt a gép?
  • Az állapotleírás (Kifogástalan/Szép/Átlagos/Kisebb hibákkal...) szintén értékes információkat nyújt.
  • Az akkumulátor állapotát (általában egy %-os értéket adnak meg).
  • Esetleg az operációs rendszert: ha "pucéron" érkezik a gép, ez külön költség lesz.
  • A bolt értékelése: a régebben piacon lévő vállalkozásokat már több vásárló pontozta.
  • A gép márkáját, típusát és a róla fellelhető teszteket. Nemzetközi tesztekben olvasható, mennyire megbízható, tartós egy-egy modell. Esetleg milyen problémák akadtak eddig vele. Az "elnyűhetetlennek" kikiáltottak általában használtként is sokáig tudnak jól teljesíteni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai