Ha robotokkal játszik a gyerekünk, megtanulhat programozni?

Ha robotokkal játszik a gyerekünk, megtanulhat programozni?

Myreille | 2017.11.16 | Olvasási idő: 5 perc

Hajlamosak vagyunk idealizálni a gyerekkort, és úgy tekinteni a játékra, mint csupán önfeledt és boldog szórakozásra – a tanulásra pedig úgy, mint szenvedésre. Az nagyjából mindegy, hogy saját tapasztalatunkból származik ez a gondolat, vagy már mi is dogmaként kaptuk. Sokkal fontosabb, hogy felismerjük: a gyerekek játék közben is tanulnak. Nemcsak a fejlesztő játékokkal, hanem minden tevékenységükkel, és a tanulás is lehet játékos. Robotok gyerekeknek.

Miért tanuljon programozni a gyerek?

Ma már természetesnek vesszük, hogy tudunk írni, olvasni, sőt, fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeink is bírjanak ezekkel a képességekkel. Hisszük, hogy ezek a képességek elengedhetetlenek ahhoz, hogy boldogulni tudjanak az életben. Ám nem kell nagyon visszautazni az időben, hogy az írás és olvasás képessége ne legyen ilyen magától értetődő.

Ha élmény a tanulás, örökre megragad az ismeret!

Az pedig némileg felfoghatatlan és talán kicsit félelmetes is, hogy a nem túl távoli jövőben – mire a gyerekeink felnőttek lesznek – robotok dolgoznak majd helyettünk, vezetik az autóinkat és takarítják a lakásunkat. Tehát nem az lesz az értékes tudás, hogy tudunk vezetni, hanem az, ha programozni tudjuk azt a robotot, ami az autót (az autókat) irányítja.

A vezérlőegység vezérlője: a programozó

A robotok, legyenek azok ipari vagy gyerekek számára készült programozható robot, négy fő egységből állnak: a vázból, meghajtókból, érzékelőkből és központi vezérlőből. A vezérlőrendszer (számítógép) futtatja azt a programot, amely a robot mozgását és ezzel együtt a feladatvégzését irányítja. Ahhoz, hogy robot el tudja végezni a feladatát, információkat gyűjt az érzékelőktől, és ezek mentén ad utasítást a meghajtóknak, motoroknak, változtat helyet a robot, vagy végez el egy „cselekvést”. Pl. A takarítórobot nem megy neki, hanem megáll a falnál vagy a bútornál, kitér jobbra vagy balra és úgy folytatja a söprést. Tehát a robot egy hihetetlenül okos szerkezet, de csak akkor, ha már megtanították a feladatára és felkészítették az összes lehetőségre.

Ha robotokkal játszik a gyerekünk, megtanulhat programozni?

De mi is az az algoritmus?

Gyereket nevelni egyszerűbbnek tűnik, mint robotot irányítani, mert a „gyereknek egy idő után megjön az esze”, de a mesterséges intelligencia nem mindenre megoldás.

A robotok vezérléséhez algoritmusokra, azaz egy feladat megoldásához szükséges véges számú utasítások sorozatára van szükség. De amíg az ember önálló döntéseket hoz, összefüggéseket ért meg, addig a vezérlő egyszerűbb feladatokra képes, de ezt nagyon gyorsan és hiba nélkül.

Ahhoz, hogy a feladatokat a robotok (számítógépek) számára is feldolgozható utasításokká rendezzük, másként kell gondolkozni, mint a mindennapi életben. Ennek a gondolkodásmódnak az elsajátítását segíti a játék, miközben a gyerekek robotokat programoznak.

Robothoz app vagy kód?

A gyerekek a robotokat különböző módon irányíthatják. A legegyszerűbb appon keresztül: azonnali sikereket és azonnali tudást eredményez. Természetesen emögött is van kód, de nem szöveges formátumban kell megadni, hanem grafikusan. Haladó robotvezérlésnél a gyerekek vizuális programnyelvet használnak, és blokkok segítségével programoznak (pl. Sketch, Ardublock).

Ha a gyerek rákattan a robotozásra, és egyre bonyolultabb feladatokat akar elvégeztetni, akkor szűkek lesznek az appok és a vizuális programnyelvek lehetőségei. Elkezd kódsorokat írni és programozni egy napjainkban használatos, a robot vezérlőegységéhez használható programozási nyelven. Megtanulja az adattípusokat, a jelöléseket, az utasításokat, az elágazásokat, a ciklusokat, elsajátít egy programozási nyelvet és gondolkodást, amely következő programnyelvekhez és az informatikusi pálya felé viszi őt.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai