A gyerek okosórával kémkedni is lehet

A gyerek okosórával kémkedni is lehet

Balázs | 2018.01.31 | Olvasási idő: 4 perc

Okosóra gyerekeknek? Egyre népszerűbbek a gyerek okosórák, melyekben nyomkövető van, és telefonálni is lehet velük. Sokan viszont nem is sejtik, hogy az okosórával még kémkedni is lehet.

Sokan nem ismerik az okosóra funkcióit

A múlt nyáron négyéves fiamon teszteltem egy olcsó mobiltelefonos órát. A GPS nyomkövető nem volt megbízható, viszont a telefon funkció hasznosnak bizonyult. Családi napon voltunk, ahol a szülők és az óvó nénik vigyáztak a kicsikre. A bográcsozáshoz szükséges eszközök miatt el kellett mennem a csapattól, és ez idő alatt derült ki, hogy a gyermekem is mehetne egy kisebb túrára, ha korábban megengedtem volna. A fiam nem esett kétségbe, szólt, hogy hívjuk fel aput az órájával. Az óvó néni először azt hitte, hogy a fiam már megint viccel, míg az órán egy gombnyomás után a kicsöngés hangját nem hallotta. Első mondata a hitetlenkedés volt, csak ezután tudtunk a túra részleteiről beszélni.

Betilthatják az iskolában az okosórákat?

Németországban már - kifejezetten adatvédelmi megfontolásból - az okosórák mellőzésére kérik a szülőket. Ha a híreknek hihetünk, hamarosan tiltólistára is kerülhetnek azok a mobileszközök, amelyek nem úgy néznek ki, mint a megszokott okostelefonok.

Miért hasznos?

Az okosórák gyakorlatilag olyan számítógépek, amelyeket karóraként viselve biztos, hogy nem felejtünk otthon. A kisiskolásoknak szánt változata GPS és mobilhálózat alapú nyomkövetőt is tartalmaz, amely egy előre programozott számra azonnal riasztást is küldhet, ha azt érzékeli, hogy lekerült a viselője kezéről.

okosóra gyerekeknek

Az okosórával lehallgatni is lehet

Az okosórák egy gombnyomással mobiltelefonná változnak: az előre beprogramozott számokat kihangosítva lehet felhívni, viszont az óra távoli kezelői észrevétlenül hallgathatnak bele a gyerekek beszélgetésbe, vagy akár az iskolai tanórák tartalmába. A „lehallgatás” legegyszerűbb módja a hangüzenetküldés, amikor az óra addig rögzíti a körülötte zajló eseményeket, amíg a viselője nyomva tart egy gombot. Ezt az üzenetet később a szülő bármikor meghallgathatja. Vannak olyan eszközök is, amelyek automatikusan hangrögzítővé válnak, ha az óra tulajdonosa nem reagál a bejövő hívásra. Szakértők szerint innen már bármelyik hacker készíthet olyan kiegészítő szoftvert, amely az óra tulajdonosának megkérdezése nélkül kapcsolja be a hangrögzítő funkciót.

Tapasztalatom szerint a pedagógusok többsége még nem is hallott ezekről az eszközökről, miközben minden iskolában vannak már olyan gyerekek, akik ilyen órákat viselnek. Az egyik szülő az iskola kapujába érve így köszönt el gyermekétől:

„Ne aggódj, mindig látom, merre jársz!

Kérdés, hogy a gyerek meddig szeretné, hogy anyukája a tudta nélkül akár a tanórák alatt is minden szavát lehallgassa.

Adatvédelmi szempontból mindenféleképpen nyugtalanító az ilyen eszközök terjedése, miközben egy családi nyaralásnál, vagy akár egy kirándulásnál kifejezetten előnyös is lehet.

A GPS-es eszközök veszélyeiről egy másik cikkünkben foglalkozunk majd.

Olvass további cikkeket hasonló témában!