Ezért vigyél okostelefont a nyaralásra!

Myreille | Olvasási idő: 5 perc

Myreille

Kor: 41 Gyerekek száma: 2
"Az anyaság a legnagyobb örömöm és a legnagyobb feladatom. Hiszem, hogy a tökéletes gyerekkorba a pocsolyában ugrálás ugyanúgy belefér, mint a tabletezés és a programozás. Fontos számomra, hogy a gyerekeim digitális életének is része legyek."

„Úgy utálom, ezt a digitális őrületet, meg hogy minden a telefon körül forog, nem is viszem magammal a nyaralásra” – mondta a szomszédasszonyom. Mivel eszembe se jutna bárkit is lebeszélni az önmagára kiszabott digitális detoxról, inkább azt számoltam össze, hányszor tette könnyebbé a nyaralásunkat az okostelefon és az internetkapcsolat.

1. Tengerpartra térkép és okostelefon nélkül?

Mi mindig a Waze-t használjuk. Akkor is fut a telefonunkon, ha ismerjük a várost, ahol közlekedünk és akkor is, ha nem. A közösségalapú közlekedési- és navigációs alkalmazás ugyanis tényleg tudja, merre érdemes menni, hogy elkerüljük a dugókat, figyelmeztet a traffipaxokra és megóvja a családot egy kisebb kétségbeeséstől, ha véletlenül elvétettük a lehajtót, mert pár másodpercen belül mutatja, hogyan tudunk korrigálni. Persze, simán betervez egy 40 kilométeres kerülőt is, ha ott nagyobb átlagsebesség érhető el és az utazási idő akár 5 perccel is rövidebb lehet. Sokat tud, de nem tud mindent ezért érdemes a többi felkínált útvonalat is megnézni és annak alapján választani, hogy nekünk mi éri meg jobban. Mi a horvát tengerpartot fizetős utak és földutak elkerülésével céloztuk meg és értük el. A monoton és gyors autópálya helyett elképesztő utakon, vidékeken jártunk – néhol az volt az érzésünk, hogy rajtunk kívül csak a madár jár erre -, de mi így szeretünk utazni és egyszer se tévedtünk el.

2. Hol van a legközelebbi benzinkút?

Az utazás során a tankolás kardinális pont. Egyértelmű, hogy nem az autópálya legdrágább benzinkútjánál akarunk megállni, főleg akkor, ha pár kilométerre arrébb jóval olcsóbb kutat is találunk. A Waze ebben is nagy segítség volt.

3. Ott vagyunk mááár?

A gyerekeknek párnával, zenével és játékkal is készültem a hosszú autózásra, de a legjobb ötlet az volt, hogy a nagyobbik gyerek telefonján a Google Maps-on is elindítottuk az útvonalat, amelyen közlekedtünk, így ők is valós időben követhették, hogy merre járunk és mikorra érünk oda.

4. Hol és mit együnk?

Barátoktól és ismerősöktől begyűjtöttünk néhány ajánlást, hogy hol és mit érdemes enni, de nem egyszer előfordult, hogy a délelőtti strandolás után kezdődő éhséggel (és két gyerekkel) röviden és gyorsan meg kellett oldani a kaja-kérdést. Persze járkálhattunk volna a tűző napon, nézelődve, hogy mihez is van kedvünk, ehelyett mi a légkondis szobában pár egyszerű keresés után éttermek kínálatát és értékelését olvasgattuk. Felkészültünk a csalódásra is, de mindenhol azt kaptuk, amire a Tripadvisor alapján számítottunk. Az éttermek és talponállók mellett másik kardinális kérdés a bolt volt. Áruházkeresőben is a Waze volt a fő támaszunk. Olyan helyeken is tudott frissen megnyitott üzletet, ahol a Google Mapson csak üres pusztát mutatott.

5. Lesz ma eső?

Az se okozott sok feszültséget, hogy milyen idő várható aznap, a délutáni strandolást vajon elmossa-e az eső. Egyrészt remek időt fogtunk ki, másrészt az Accuweather-rel indultak a reggeleim az első kávé mellett. (Apropó reggeli kávé! Bevallom töredelmesen, hogy az okostelefonomról azért se mondanék le szívesen, mert híreket és könyveket is azon olvasok már évek óta. Olvasás nélkül pedig a nyaralás inkább szenvedés lenne, mint öröm.)

6. Oké, hogy a világörökség része, de ez pontosan micsoda?

Városnézést nem terveztünk a nyaralás alatt, viszont úgy alakult, hogy Trogirban sétáltunk egy kicsit, de hogy a város több legyen, mint utcák és házak, gyorsan rákerestünk a nevezetességekre – és önmagunk és gyerekeink szórakoztatására – máris képbe kerültünk. Megismertük a város történetét és olyan apró részletekre is felfigyeltünk, ami mellett valószínűleg elsétáltunk volna. De a nyaralás alatt a gyerekeknek számtalan kérdése volt, amelyre nem tudtam csípőből a választ – milyen kagyló? milyen virág? milyen hegy? -, viszont néhány gyors kereséssel, azonnal kiderítettük, egy „egész könyvtár” volt a zsebünkben.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai