Ezért vegyünk robotot a gyerekeknek karácsonyra

Ezért vegyünk robotot a gyerekeknek karácsonyra

Myreille | 2017.11.28 | Olvasási idő: 5 perc

Honnan tudhatjuk, hogy a távirányítós autó és a quadrocopter mellett nem a robot lesz a következő drága játék, amire pár óra, pár nap alatt ráun a gyerek? Miért jó ajándék a robot gyerekeknek?

A szülőségben az a legjobb és egyben legfélelmesebb, hogy semmire sincs garancia. Nem tudhatjuk, csak remélhetjük, hogy jól szeretjük, jól neveljük a gyerekünket.

Mit adhat a robotépítés a gyerekeknek?

Akkor se mehetünk biztosra, amikor gyerekünk szíve vágyát teljesítjük. Szinte lehetetlen eldönteni, hogy pillanatnyi hóbort vagy a jövőjét befolyásoló tudásvágy bukkant fel benne. Néha meg megyünk a fejünk után, mert szülőként az is a feladatunk, hogy megmutassuk, milyen a világ. A robotika pedig egy olyan világ, amit érdemes a gyereknek megmutatni,

  • mert érdekes
  • mert szórakoztató
  • mert kézzelfoghatóvá válnak a természettudományos ismeretek
  • mert jövőbe mutató

Még pár napig regisztrálhattok a Rebot Workshopra, ha ti is szeretnétek robotot építeni. A regisztrálók közül 10 szerencsés család vehet majd részt az eseményen! Részletek: „Vodafone - Robotépítő Workshop” játék szabályzat.

Jobb lett volna a mi gyerekkorunk is okostelefonnal és robotokkal?

Bármit is hiszünk, a jövő már mutatja magát, és egyértelmű, hogy jönnek a robotok, az önvezető autók, egy olyan világ, amire nem készültünk még fel igazán, de fel kell készítenünk a gyerekeinket.

Sokan éppen ezért mérlegeljük, hogy 10+ éves gyerekünknek vegyünk-e robotot. Bizonytalanok vagyunk, hiszen nincs saját tapasztalatunk. A mi gyerekkorunkban már a telefon (a tárcsás) és a számítógép is nagy számnak számított, de azt tapasztaljuk, hogy már a 3-4 éves gyerekünk is magabiztosan kezeli az érintőképernyőt, és olyan kompetenciákkal rendelkezik, amitől tátva marad a szánk.

Ezért vegyünk robotot a gyerekeknek karácsonyra

Hogyan kell a digitális generációt tanítani?

A gyerekek a játék örömért játszanak, de az is tény, hogy játék közben tanulnak a leghatékonyabban. Az unalmas tankönyvekből nehéz tanulni, de ha élmény kapcsolódik az ismerethez, örökre megragad. Jó példa erre a mai 30-as, 40-es generáció, akikből anno a felnőttek csak annyit láttak, hogy gépeznek. Ám miközben gépeztek, nyelveket és programozást tanultak, és olyan szakmákhoz szereztek ismereteket, amelyekre megszületéséről a szüleik nem is gondoltak, most meg igen jól keresnek vele.

A digitális generációnak más az ingerküszöbe. Persze nem jelenti azt, hogyha szeretnek tabletezni, akkor nem játszanak szívesen kisautóval, nem építenek homokvárat és nem ugrálnak pocsolyákban. De az sem biztosítja a jövőjüket, hogy éjjel-nappal nyomkodják a telefonjukat. Annyi minden ott van a közelükben, könnyen és gyorsan elérhető, hogy egészen másként állnak a világ felfedezéséhez, mint a korábbi generációk. Nekünk kell megmutatni, hogy a világ érdekes, és az internet több mint az Instagram vagy a Youtube.

Játék vagy tanulás a robotika?

A robotika olyan „játék”, amelyben kiélhetik kreativitásukat, olyan robot tervezhetnek, amilyet csak szeretnének, és miközben alkotnak, kénytelenek számolni, elemezni, összeakadnak a fizika törvényeivel és a biológiában is elmélyednek. Nem órára készülnek, hanem a saját robotukat akarják megvalósítani, és ehhez információkat gyűjtenek és tanulnak. Majd programozzák a robotot. Átépítik a robotot és újra programozzák. Először csak mobil appon keresztül irányítják a robotot, majd már többet akarnak és programnyelveket tanulnak.

A robotikának csak előnyei vannak, és azért se kell aggódni, hogy elkockulna tőle a gyerek.

Így immár „ezer” okunk van arra, hogy robotépítő készletet vegyünk a gyereknek, vagy legalább benevezzük családilag egy robotépítő workshopra, hogy megtapasztaljuk, miért jó robotot építeni.

Ne dobd ki a hulladékot, készíts belőle robotot! – a Rebot sztori
Ne dobd ki a hulladékot, lehet belőle robot! – a Rebot sztori

Üres dobozokból, műanyag tetőkből, flakonokból percek alatt különböző formájú és funkciójú robot építhető, amelyeket okostelefonnal – programozási alapismeretek nélkül – azonnal irányítani is tudunk.

Tovább>>>

 

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai