Ezekre figyelj, ha PS4-et vennél karácsonyra!

Ezekre figyelj, ha PS4-et vennél karácsonyra!

Vica | 2016.11.30 | Olvasási idő: 6 perc

Mivel a DCS „alapstábja” nem sorolható a profi játékosok közé, ezért megkértünk egy igazi rendszeres játékost köreinkben (aki a sztereotípiáknak megfelelően huszonéves és fiú), értékelje ő az új konzolt, ajánlaná-e ő öccsének vagy húgának (de a beszámoló alapján az apák is könnyen rákattanhatnak az élményre). Teszterünk értékelése következik tehát – ismertető azoknak, akik konzolvásárlást terveznek karácsonyra. Szakértői elemzés!

A Sony új PS4 Pro konzolja sok érdekességet kínál, a mostani PS4 modell javított kiadásaként. Ami szó szerint szembetűnő változás: az új konzol 3840x2160 Ultra HD 4K felbontást kínál HDR lejátszással.  Ha ez így nem is mond sokat azoknak, akik nem profik, vagy kevésbé érdeklődnek technikai újdonságok után, a képek önmagukért beszélhetnek – a fő erőssége az új gépnek ugyanis a vizuális élmény fokozása - nagyobb színmélységgel és élességgel.

A 3840x2160 Ultra HD 4K 3840 x 2160 pixeles felbontást jelent. Ez pedig négyszerese annak, amit egy nyugat-európai háztartásban található „átlagos”, de „full HD” képességű televízió rendelkezik.  A kép mutatja a különbséget, mennyire "kockás" közelről az egyik és a másik.

15102074_Ezekre figyelj, ha PS4-et vennél karácsonyra!_2064746473_o

Ezekre figyelj, ha PS4-et vennél karácsonyra!

A HDR (High Dynamic Range (HDR)) monitor a kontraszt és a szín tekintetében is jelentős színélénkülést hoz, a kép világos részei még világosabbak, így az egész kép „mélyebbé” válik. A színek (kék, zöld, vörös vagy bármi más) pedig élénkebbé válnak.

Ezt már a következő kép szemlélteti:

Ezekre figyelj, ha PS4-et vennél karácsonyra!

Csakhogy ez azt is jelenti, hogy a PS4 Pro képességeinek teljes kiaknázásához kell egy 4K UHD HDR-képes televízió – ami bizony borsos árú készülék lehet, Németországban például az ára 1200-1400 euró körül mozog, attól függően, mekkora az átmérője,  lapos-e, vagy a legújabb divat szerint hajlított, melyik gyártó gyártotta és hol árusítják.

De már egy 4K UHD tévé HDR támogatás nélkül is mutathat valamit a PS4 Pro előnyeiből: a képek tisztábbak és élesebbek, nincsenek bennük elmosódott részek.  Persze az ismertető alapján a PS4 Pro grafikai processzora kétszer olyan erős, mint a korábbi PS4-é, ami szintén hozzájárul a jobb teljesítményhez.

Ezekre figyelj, ha PS4-et vennél karácsonyra!

PS4 Pro, PS4 Slim vagy „hagyományos” PS4 a műszaki adatok tükrében

A PS4 és a PS4 Slim nagyjából ugyanolyan technikai paraméterekkel rendelkeznek, nyolcmagos 1.6 GHz  (Jaguar) AMD processszoral, 8 GM GDDR5 176 GB/S sebességű RAM-mal, míg a PS4 Pro hasonló, de gyorsabb, 2.1 GHz-es processzorral rendelkezik, gyorsabb a RAM is benne - 8GB-nyi GDDR5, de képes a 218 GB/s átvitelre.

Tehát a Pro számítási képességei 1,3-mal gyorsabbak az „istállótársaknál”, míg a RAM 24 százalékkal nagyobb sávszélességet tud. A 4.20 teraflopnyi grafikus erővel kombinálva ezeket, a fejlesztők láthatóan valamivel több játékteret kaptak.

A sztenderd játékoknál ezt a pluszt a grafikus teljesítmény fokozására, néha a keretek gyorsítására is használták. A PSVR fejlesztők pedig arra, hogy több „távolságot” vagy több részletet jeleníthettek meg, a virtuális valóságelemek élethűségének javítására.

Ha úgy vesszük, bármelyik tesztelt, népszerű játék elfut bármelyik gépen, csak a PS4 Pro-n szebb vizuális élményben részesítik a játékost. (A Sony oldalán 50 Pro-képes játékot ígérnek év végére)

Ezekre figyelj, ha PS4-et vennél karácsonyra!

A PlayStation VR élménye PS4 Pro használatával

Ezekre figyelj, ha PS4-et vennél karácsonyra!

A PS virtuális valóságon alapuló játékai is jobban mutatnak a PS4 Próval, észrevehetően élesebb, valósághűbb képpel, főleg ha a PS4 Pro hivatalos patch támogatását is megkaptuk.

Számos Pro-kompatibilis játékot teszteltem, általában többé-kevésbé ugyanazt az élményt nyújtanák a régi PS4-en is, de időről időre eljön a pillanat, amikor hirtelen tisztább lesz a kép, és sokkal valóságosabban vesz körül a virtuális világ, ha a Pro használatával játszom.

Összefoglaló

Vegyünk akkor PS4 Pro-t karácsonyra? Ha már rendelkezünk egy működő PS4 Slim géppel, vagy olyan régebbi modellel, amely Full HD televízión működik (1080P), akkor nem biztos, hogy megéri – persze ha mégis megvesszük, fogjuk látni a vizuális javulást, élsimítások, „supersampling élsimítás” formájában, de kérdés, megér-e ez nekünk nagyjából négyszáz eurónyi pluszt.

De ha NINCS otthon PS4 és konzolt vennénk, akkor már nem akkora a különbség a régi PS4 és a vadonatúj PS4 Pro közt árban, plusz 100 eurónyi kiadással számolva. Ráadásul a folyamatos fejlődés valószínűleg kisöpri a jobban felszerelt háztartásokból a FULL HD TV-ket, hogy a helyükre 4K UHD TV-k kerüljenek, amelyek már kihozzák a különbséget vizuális-és játékélményben. Ez persze évekbe is telhet, de akinek Pro-ja van, annak van még egy oka arra, hogy a tévéjét lecserélje. Ha már van valakinek 4K UHD HDR TV-je, akkor meg szaladjon konzolt cserélni, a régi PS4 gépet eladhatja viszonylag jó áron.

És akkor még egyáltalán nem említettük a PlayStation virtuálisvalóság-élményét, amit felerősít a Pro ugyan, de pusztán ezért szerintem még nem érdemes az új konzolra váltani. Apróságnak tűnhet, de ha valakinek van PS4 Pro konzolja egy 4K képes tévével, akkor a HDMI kábelt a PS4 Pro-ból közvetlenül a tévére kell kötni, hogy a 4K felbontású képet megkapjuk, nem pedig a VR eszköz hub-jára, mert utóbbi NEM támogatja a 4K felbontást. A hub-ra csatlakoztatva „rendes” 1080 pixeles kép az eredmény.

A komoly játékosok általános felszerelése ma egy nem HDR-képes 4K UHD TV, egy működő PS4 konzollal. Számukra elgondolkodtató, érdemes-e konzolt cserélni, hogy a előnyök egy részét (de nem mindet) élvezhessük?

Először is: ha eladjuk a régi konzolt, akkor ezt a pénzt beleforgathatjuk az újba – szerintem megéri, de nem kell velem egyetérteni. Amikor az új Próval először játszottam Battlefield1-et egy 4K TV-n (ami nem HDR-képes), akkor bizony remek volt a grafikát 4K felbontásban látni, minden sokkal valóságosabbnak tűnt: a repülők, a bombák, a távolról kilőtt tanklövedékek. A legjobb, komolyan, a por volt, ami felszállt a terepen, mikor bizonyos távolságból szemléltem a helyet bombatámadás után. Sokkal, de sokkal jobb volt, mint a régi PS4-en – egyszer mindenkinek érdemes volna kipróbálnia.

Logic-_-Chaos

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai