EKG vizsgálat otthon – rutinná válhat?

EKG vizsgálat otthon – rutinná válhat?

Tünde | 2018.03.10 | Olvasási idő: 7 perc
Tünde
40 éves
3 gyerek édesanyja

Az egészségügyben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális újdonságok. A digitális eszközök segítségével sokkal egyszerűbben és gyorsabban végezhetőek el egészségügyi mérések, akár otthonunkban. Egy magyar fejlesztésű diagnosztikai eszközzel például EKG vizsgálatot készíthetünk otthoni körülmények között, de egy másik készülékkel akár ctg vizsgálatot is végezhetünk anélkül, hogy ezért kórházba kellene menni.

Sajnos hajlamos vagyok túlparázni dolgokat, és ilyenkor megnyugtat egy orvosi ellenőrzés, hogy nincs semmi bajom. Na, de nem rohangálhat az ember percenként a dokihoz, így vagy visszább vesz a hipochondriájából, vagy beszerez olyan eszközöket, amelyekkel ellenőrizheti otthonában az egészségügyi állapotát. Nem is kell messzire menni, ilyen például a vérnyomásmérő, a pulzusmérő, de én vércukrot is szoktam ellenőrizni időnként.

Otthoni ctg

Évekkel ezelőtt, amikor harmadik gyermekemmel voltam várandós, volt szerencsém kipróbálni a Fetaphon-t, ami egy olyan digitális eszköz, amellyel a kismama otthonában mérheti a méhösszehúzódásokat, a magzati szívhangot és a baba mozgását. (Ez olyan, mint a kórházi ctg-vizsgálat.) Az eredményeket egy kiértékelő központba továbbítja az eszköz, melynek eredménye lekérdezhető. Engem nagyon megnyugtatott akkor, hogy bármelyik pillanatban megbizonyosodhatok róla, hogy a babám rendben van odabent.

EKG

Nemrég egy magyar fejlesztésű eszközt, a WIWE-ot próbálhattam ki itthon, amely a szív állapotáról ad információkat. Maga az eszköz mindössze akkora, mint egy névjegykártya, és egy okostelefonra tölthető applikációval működik. (iOS  és Android rendszerre is letölthető.) Az eszköz a stroke, a ritmuszavar és hirtelen szívmegállás kockázatszűrésére és diagnosztizálására alkalmas, valamint pulzus- és véroxigénszintet regisztrál, valamint a napi megtett lépésszámot is képes mérni.

EKG vizsgálat otthon – rutinná válhat?
Használat

A magyar fejlesztésű szívdiagnosztikai eszköz használata egyszerű: két hüvelykujjunkat a két érzékelőre kell helyezni (vigyázva, hogy az ujjak hátul ne érjenek össze), majd azon egy percig rajta tartva készíti el az applikáció a diagnózist. Vizsgálat közben a telefon kijelzőjén követhető az EKG-görbe, valamint a WIWE felirat fölötti EKG-csíkon zöld ledek jelzik, hogy hol tart a vizsgálat.

Eredmények

Amikor végez a méréssel az eszköz, a telefonon három jelzés (karika) jelenik meg. Az egyik az EKG, a másik az AR, ami a szívritmus-ingadozást mutatja, a harmadik pedig a KH, amely a szívizom állapotáról küld információt. Ha mindhárom zöld, megnyugodhatunk. (Egy ízben pont egy pánikroham közepén sikerült elvégezni a vizsgálatot, amikor meg voltam róla győződve, hogy a.) infarktusom van, b.) szívritmus-zavar lépett fel c.) ezerkétszáz a pulzusom. Mindhárom jelzés zöld volt, azaz aggodalomra semmi ok, a szívem tökéletesen működött az adott percben.) Ha minimális az eltérés, akkor sárgára vált a karika, ha pedig súlyosabb a helyzet, akkor piros lesz a jelzés.

Az eredmények részletesen is olvashatók értékekkel, magyarázatokkal, teendőkkel, és vissza is kereshetőek a korábbi mérések eredményei is. Az EKG-görbe az összes adatunkkal (életkor, testsúly, betegségek, stb. – ha betápláltuk ezeket az applikációba korábban) egy gombnyomással elküldhető bármilyen emailcímre. Ha van egy erre vevő orvosunk, akkor megkaphatja az eredményeinket emailben, megkönnyítve és felgyorsítva a kommunikációt.

Mindenkit leteszteltem

A mobil EKG készülékkel végigteszteltem az ismerőseimet. Először a gyerekeimen végeztem el a vizsgálatot, aztán jött a párom, majd a barátaim. Túlnyomó többségüknél három zöld karika jelezte, hogy minden rendben, egy-két esetben volt minimális eltérés egy-egy részeredményben, a páromnak viszont több mérés is pirosat jelzett, úgyhogy el is ment a háziorvosához. (Aki nem fogadta el a WIWE eredményeit és hagyományos EKG vizsgálatra küldte.)

Nem bírtam magammal, és az egyik macskánkat is bemértem, amíg az ölemben dorombolt. A kijelzőn az emberéhez képest teljesen más görbe jelent meg, érdekes volt látni. A kütyüt azonban nem lehet becsapni: a vizsgálat végén jelezte az okos kis szerkezet, hogy a mérés értékelhetetlen volt.

A beépített gamifikációs lehetőség a kütyü rendszeres használatára ösztönöz.

Összegzés

A zsebben elférő, diszkrét (ám igen csinos külsejű) okoseszköz számomra több szempontból is hasznos volt: az egyperces vizsgálattal igazoltam (magamnak), hogy a pánikroham alatt is szabályos a szívműködésem, így legalább ezen nem kell aggódnom. Megnyugodhattam, hogy a családtagjaim is rendben vannak – de szükség szerint újra tudom mérni őket is. Kimutatta a páromnál a nem megfelelő szívműködést, aki végre hajlandó volt az eredmények láttán orvoshoz fordulni (a pasik ugye csak végszükségben folyamodnak ilyesmihez).

Fontos! Jelenleg egyetlen digitális eszköz sem helyettesíti a rendszeres orvosi konzultációt, illetve ha panaszunk van van, szükségesnek érezzük vagy kételkedünk a leletünkben, minden esetben forduljunk orvoshoz!

A WIWE tesztkészüléket a Sanatmetal Kft. biztosította.

0-24-ben mér a hazai fejlesztésű óra

Szintén magyar fejlesztők készítették a MAP Health Watch eszközt, amely óra képében rögzíti viselője életjeleit, és a szívinfarktusok nagy részét képes előrejelezni. A beépített érzékelők a nap minden percében mérik a legfontosabb egészségügyi paramétereket. Az órában helyet kapott egy EKG-szenzor, egy bőrhőmérséklet-mérő, egy pulzushullámmérő, a bőr vezetőképességét mérő érzékelő, valamint egy hatirányú mozgást érzékelő giroszkóp is. Ezen kívül a rendelkezésre álló adatok alapján mesterséges intelligencia és egy speciális algoritmus segítségével a vérnyomást is meg lehet becsülni” – számol be az M2MZóna.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai