Egy Y generációs balszerencséje, avagy mire jutottam a „butafonommal”

Egy Y generációs balszerencséje, avagy mire jutottam a „butafonommal”

Fegyverneki Gergő | 2019.08.22 | Olvasási idő: 5 perc

Annyira életünk részévé váltak az okostelefonok, hogy szinte bénultnak érezzük magunkat, amikor nincs nálunk a készülék. Ha pedig régi (egykor nagyon modern, de az évek alatt elavultá vált) mobilt „villantunk”, a körülöttünk lévők azt hiszik, valami attrakcióra készülünk. Legalábbis én így éltem meg, amikor egy véletlen folytán tönkrement az okosmobilom és a fiókból egy nyomógombos mobil került elő. Kalandok és meglepő felfedezések!

Eszköz teszi az embert?

Y generációsként nem szívtam magamba anyatejjel a kütyüzést, bár azt meg kell jegyeznem, már az én gyerekkoromban elkezdődött egy technológiai forradalom. Emlékszem, amikor vidéken, az utcánkban mindenkinek walkman-je lett. Minden vagány gyerek ezekkel nyomult kint. Mondanom sem kell, a testvéreimmel mi is kikönyörögtünk magunknak egyet a szülőktől, aztán felváltva szaladgáltunk a többiekhez. Nem sokáig tartott a divathullám, mert kis idő múlva jött a CD-lejátszó, majd az MP3 és az MP4 lett a menő. Persze, mára mindezeket látványosan leszorították az okoseszközök. Manapság, aki zenét hallgat, vagy az okostelefonját használja, vagy a buszos bácsival együtt hallgatja délben a retrót.

Élet a zsinóros telefonnal

Médiaórán, amikor mesélem, a diákok elképedve hallgatják, hogy nem olyan régen még nem volt ennyire egyértelmű, hogy mindenkinél van telefon. Nálunk már az nagy szám volt, amikor bekötötték a telefont. 7-8. osztályos lehettem, amikor zsinóros telefonunk lett otthon. Na persze, hogy a nappaliban, így nem igen zajlottak ott meghitt beszélgetések, és nem volt min jobbra vagy balra húzni a lányok fotóit. De imádtuk azt a kis masinát. Ha megcsörrent, versenyt futottunk, hogy ki veheti fel. Aztán szalagtűzőre kaptam egy mobilt. Ahogy a diákjaim mondják, egy butafont. Szinte önálló, felelősségteljes embernek éreztem magam. Az egyetem első évében pedig kinyílt a világ: bekötöttük az internetet. Ez este 7 órakor történt, de anyukám hajnali 4-kor még a neten szörfölt, azt vizslatva, hogy mit lehet ezzel csinálni. Nem volt könnyű kivárni, míg mindenki sorra került. Maga volt a digitális Kánaán, amikor laptopom, később pedig (kb. 4-5 éve) okostelefonom lett.

Se kép, se hang

Rövid idő alatt az okosmobil szinte hozzám nőtt. Ezen olvastam a híreket, ezen szerveztem a munkahelyi dolgokat, itt kerültem képbe, kinek ki az aktuális szerelme, vacsorát rendeltem, új módszereket kerestem, sok gyereket megleptem, hogy nicsak hány applikáció van, és ezek segítenek a tanulásban is. De emiatt vitáztunk a feleségemmel, hogy tegyem már le, mert már négyszer ráfagy a zsír a húslevesre, mire hajlandó vagyok letenni a készüléket, és kimenni a konyhába…

Aztán egy nap…sikerült úgy elejtenem a telefont, hogy se kép, se hang.

Égi csoda? Kezdődik a digitális detoxikálás? - gondoltam, majd enyhe pánikban rohantam feleségemhez, hogy ez a telefon már nem működik, de gyorsan adjon egyet, amibe áttehetem a SIM-kártyám. Segített is ő, hozta azonnal, de ez a készülék butafon volt.

Kell egy kis szünet…

Furcsa volt, de valahol örültem, hogy nincs okostelefon. A laptopot csak nem kapcsolom be annyiszor. Nem pásztáztam annyit a bejegyzéseket, nem csipogtak https://www.digitaliscsalad.hu/kozosseg/az-ertesitesek-dicso-tundoklese-es-bukasa az értesítések, hamarabb lefeküdtem aludni, reggel észrevettem, milyen szépen süt be a redőny résein a Nap. Többet beszélgettem face to face, gyakrabban olvastam, ha eltévedtem, több idegent szólítottam meg... Valahogy nem hiányzott a modern találmány.

“Tanár Úr, ez most komoly, vagy poénkodik?”

Egy Y generációs balszerencséje, avagy mire jutottam a „butafonommal”

Akinek okostelefonja van, szinte már nem is hord karórát, vagy csak kiegészítőnek. Rajtam sem volt, de tanórán muszáj lett volna megtudnom, hány percünk maradt még egy feladatra, ezért elővettem, a telefonom. Persze, azonnal megkérdezte az egyik legnormálisabb srác, hogy ez most komoly, vagy valami showműsorra készülök, mert egy “ilyen” már ritkaságszámba megy… Nem is gondoltam volna, bár amikor a villamoson megcsörrent a telefonom, tényleg mintha páran jobban megnéztek volna, ha nem is engem, a telefonom.

Egészen jól elvoltam a butafonnal, élveztem az előnyeit, és este laptopról még az e-mail-eket is meg-megválaszoltam. 

Ez így hosszútávon lehet nem megy? De akkor is tanuljuk meg jól használni!

Próbáltam az okostelefont valahogy helyettesíteni, bár a tuti oktatási applikációkat nem nagyon lehetett, aztán benéztem egy előadásom dátumát, de akkor keseredtem el igazán, hogy miért nem szereztem be egy újabb okosmobilt, amikor a Duna parton sétáltunk feleségemmel. Olyan jó lenne egy képet készíteni, gondoltuk. Mondtam, hogy vegye elő az övét, de ő töltőn hagyta a szállodában, az én butafonom pedig nem fotóz. Ekkor határoztam el: hogy jó, jó ez, de hosszútávon már nem megy. 

Mentünk, vettünk nekem egy új okosmobilt, de hálás szívvel gondolok a kis butámra is, mert vele tanultam meg, hogy bármennyire is “okos” egy kütyü, az eszköz van értem, és nem én érte, tudjam mikor kell letenni, hogy - gyors fotó után - inkább a parton sétáló galambokat figyeljem és öleljem át a feleségem.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai