Digitális ajándékok, amiket nehéz a fa alá tenni

Vica | Olvasási idő: 4 perc

Vica

Kor: 48 Gyerekek száma: 2
"Az informatika természetesebben veszi körül a gyerekeimet, mint engem gyerekkoromban nyaranta a kiscsibék. Szívügyem a lányok érdeklődésének felkeltése az informatika, távközlés, programozás iránt."

Semmi gond a tabletekkel, telefonokkal, a játékkonzolok vagy egy drón is jól mutat a fa alatt. De vannak olyan, digitális ajándékok, amiknek sokan örülnek – csak épp nem bírjuk a fa alá helyezni őket.

Ahogy egyre több digitális termék és szolgáltatás létezik, úgy kerülhetnek ezek teljes mértékben át a virtuális világba, tehát leginkább egy virtuális karácsonyfa alá bírnánk őket betenni. Ne mondjunk le róluk, talán épp okozzák a legnagyobb örömet, még ha a díszcsomagolásuk teljes képtelenség is volna.

Néhány példa:

 • Digitális magazin-előfizetés
  Az a fajta, amit online megrendelek, kártyával-utalással kifizetem, kapok egy hozzáférési kódot, és innentől online felületen (e-könyvhöz hasonlóan, vagy fizetős weboldalként) fogja a megajándékozott olvasni. Ha a kiadó marketingesei megkönyörülnek rajtam, maximum küldenek egy díszes kupont, amit esetleg kinyomtatva betehetek egy jézuskás borítékba.
 • Online tanfolyam
  Igen, vannak emberek, akik jobban örülnek egy online kurzusnak (témája lehet bármi: halandó angol, prezentációkészítés, mobilapp-fejlesztés, jóga, kisvállalkozás indítása, csipkehorgolás vagy kreatív írás…), mint valami ruhadarabnak vagy háztartási eszköznek, hát miért is ne? De hogy kötök rá masnit?
 • Kiegészítőcsomag videojátékhoz
  Megveszem a lakli kamasznak mondjuk az új, Dél-Koreában vagy Walesben „épített” autós versenypályát, már rég ki akarta próbálni, de mit nyújtok át, egy kódot, amit csillámfilccel felmázoltam egy kartonlapra?
 • Netflix-előfizetés, korlátlan internet x időre vagy hasonló
  Fogjam a távirányítót vagy az egeret és ragasszam rá a feliratot, miszerint „HÁZY MOZY” vagy „korlátlan időpocséklási lehetőségek”? Becsomagolni a netet, na, még milyen ötlet.

Digitális ajándékok, amiket nehéz a fa alá tenni

 • Online repjegy, utazási kupon, játszóházi bérlet
  Ezek legalább kinyomtathatóak, bár őszintén szólva ezek se lennének népszerű főszereplők az “ajándékbontogatós” videókban.
 • Szoftver, alkalmazás, app
  Amióta nem szokták CD-n meg DVD-n árulni őket (néha még szokták, de a felhős alkalmazások és mobilappok korában hamar kihalhat a műfaj), akkor semmi támpontom: ha cifrázni akarom, akkor esetleg csinálok rá egy külön, karácsonyi mintás parancsikont, aztán hajrá, vízkereszt után cserélendő.
 • Saját, házilag készített, „kézműves” családi film, játék, digitális zene, e-könyv
  Van olyan személyes és egyedi, mint régen a nagyi horgolása, vagy a „saját” házi mesekönyv papíron, de dobozba valahogy ezek se férnek sehogy se. De mit tegyen az, aki nagyobb sikerrel készít digitális képregényt, mint baracklekvárt vagy ágytakarót?

Arra vagyok még kíváncsi, mikor jön el a korszak, amikor környezetvédelmi és helytakarékossági okokból majd tömegek akarnak áttérni a „virtuális” karácsonyfára. És amikor csak egy jópofa 3D hologram jelenik meg a valódi fa helyett, amit virtuálisan díszíthetünk. Erre akár lógathatunk majd digitális ajándékokat is. Amik látványos körítéssel, digitális sziporkák közepette tudnak majd „kinyílni” és saját környezetükben azonnal működni is. Az igazi szánkót vagy legókészletet viszont azt hiszem, nehezebb lesz alápakolni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai