Bionikus művégtag, szemegér segíti a fogyatékkal élő gyerekeket

Bionikus művégtag, szemegér segíti a fogyatékkal élő gyerekeket

Vica | 2017.03.02 | Olvasási idő: 6 perc

Vannak technológiai újdonságok, amelyek kisebb és nagyobb használóiknak nem csupán szórakoztató vagy hasznos funkciót jelentenek, hanem az életminőséget magát – olyan alapvető dolgokban segítve, mint a járás, a látás, a kommunikáció. Pikachu és Minecraft nélkül lehet élni, de ezek nélkül nagyon nehezen.

Robotlábbal tangózni és fogócskázni

Kevesen nézik meghatódás nélkül a videókat, ahol a láb nélkül született, vagy balesetben-betegségben fogyatékossá vált kisgyerek először csak topog az új, mindenféle technológiai innovációkat hasznosító műlábbal – hogy aztán pár óra, nap, hét, hónap múlva fusson, táncoljon, focizzon velük, arcán az őszinte öröm minden jelével.

 

 

Arra végképp nem gondolnánk, hogy egy jól megtervezett bionikus lábbal akár tangózni is lehet. Itt pedig Isabellával ismerkedhetünk meg, aki új kezével ismerkedve igyekszik mindent kipróbálni, amit egy ilyen, elsőre „meredek” külsejű robotkézzel meg lehet csinálni.

 

A Magyarországon is aktív e-NABLE csoport (beszámoló itt) pedig a már viszonylag olcsó 3D nyomtatást használja fel arra, hogy a még növésben lévő gyerekek dizájnos, „menő” és használható művégtagokat kaphassanak, ha szükségük van ilyesmire – ha egy méregdrága bionikus művégtagot nem is pótol egy ilyen eszköz, mégis rendkívül hasznos.

Szemegérrel, kamerával pillangót kergetni

A végtagjaikat használni nem vagy alig tudó, esetleg beszélni is nehezen tudó gyerekeknek és felnőtteknek a számítógép szemmel vezérlése lehet nagy segítség. Pulay Márk Ágoston PhD hallgató a felső végtagi, illetve négyvégtagi sérüléssel élők segítségére fejleszti az ún. „eye tracking” megoldásokat, melyek segítségével a gyerekek szemükkel irányíthatják a számítógépet. A tabletes vagy PC-s rendszerekre épülő szoftvercsaládot első körben óvodás és kisiskolás gyerekekkel tesztelték, és kifejezetten fejlesztőnek találták számos részképesség esetében – a logikai, matematikai képességetől kezdve a szem-kéz koordináció vagy a vizuális észlelés területéig. A fiatal kutató a központi idegrendszeri sérüléssel élő gyerekek és szüleik támogatására létrejött Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület eseményén is felszólalt, kifejtve, hogy segíthet a modern technika ezeknek a gyerekeknek is, hogy adhat „mozgásos élményt” a mozgássérült gyerekeknek is a virtuális világ.

A budapesti Princz Tícia egy strandbalesetben bénult le, állapotát folyamatos műtétekkel, tornával, foglalkozással javítják. Mivel kezét változatlanul nehezen használja, és a beszéd sem megy egykönnyen, a család egyik barátja szintén a szemmel irányítható számítógéprendszert szeretné számára megvalósítani, személyre szabva a beállításokat, aminek segítségével Tici egy napon talán saját maga írja majd Facebook-bejegyzéseiket, de ami fontosabb: könnyebben tud segítségével másokkal kommunikálni, és a szórakozási lehetőségei is kibővülhetnek.

Itt pedig egy elképesztő videó látható a Tech Insider jóvoltából: az ötletes szerkentyű segítségével az önállóan lábra állni nem képes fiatalember a helyzet kívánalmainak megfelelően tud ülve vagy állva végezni mindennapi teendőket, kinyitni a hűtőt, manőverezni a könyvtár polcai közt, a vele szemben állók szemébe egyenesen nézve beszélgetni, majd veszélyes-fárasztó huppanás és manőverezés nélkül leülni a kanapéra egy tevékeny nap végén.

Ha pedig te is közreműködnél abban, hogy minél több sérült gyerek élhessen minél teljesebb életet, akkor önkéntesként csatlakozhatsz, készíthetsz alkalmazást vagy színes ujjperceket az e-NABLE önkéntes csapattal, esetleg biztathatod egyetemi hallgató vagy egyetemre készülő gyerekedet, hogy közreműködésével tovább fejlődhessen a mindennapi életet segítő eszközök, alkalmazások tárháza.

Nem téveszthetjük szem elől azt a tényt sem, hogy a sérüléssel élő gyermekeink is a digitális generáció tagjai, pont úgy, mint ép társaik.”

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai