Az orvostudomány is felfedezte a 3D nyomtatást - jönnek a bionikus szervek?

Az orvostudomány is felfedezte a 3D nyomtatást - jönnek a bionikus szervek?

Vica | 2019.02.06 | Olvasási idő: 4 perc

Egy elszánt apa a 3D nyomtatást és a tech-hivők közösségét hívta segítségül, hogy kisfiának hamarabb és jobb műkarja lehessen. Megint mások a gerincsérülteket igyekeznek talpra állítani a 3D nyomtatási technikákkal, vagy az arcukon megsérülteknek varázsolnak régi-új külsőt.

A 3D technika minden eddiginél pontosabb és olcsóbban kivitelezhető, egyedi tárgyakat képes készíteni. Ez nagyon fontos az orvostudomány számára is, hiszen az emberi anatómiában nincs két tökéletesen egyforma kéz, fül, csont. A teljes értékű mesterséges szöveteket talán majd a gyerekeink készítik el, de az eredmények már ma is látványosak.

Hogyan működik a 3D nyomtatás?

A 3D nyomtatással egy szoftveresen készített modellt mintáznak meg - méghozzá úgy, hogy a hagyományos technológiákkal szemben nem kell valami "héjból" kiszedni az elkészült tárgyat, nincs maradék, pontatlanság, szemét, a 3D nyomtató rétegenként, abszolút pontossággal építi fel a tárgyat. Íme néhány példa arra, hogy mire használják a technológiát a tudósok, az orvosok - vagy elszánt amatőrök, akiknek valamire nagyon szükségük volt.

Fotó: LimbBo Foundation - Adam Dengel Facebook
Fotó: LimbBo Foundation - Adam Dengel Facebook
Egy brit apa „pókemberes” kezet nyomtatott a kisfiának

A négyéves Thomas kar nélkül született, és édesapja a 3D technológiát hívta segítségül a bioelektronikus "szuperhős" kar elkészítéséhez, mivel az állami egészségügyi szolgálat által felajánlott művégtag hagyott maga után kívánnivalót. Thomas apukája, Adam Dengel a nemzetközi tech közösséghez fordult segítségért, hogy valóban használható protézist készíthessen a kisfiúnak. Számos technológiai projekt, szakértő támogatta a munkáját. A család által életre hívott LimbBo Alapítvány azóta már számos gyereknek készített személyre szóló 3D robotkart, ami a "kézzelfogható" előnyök mellett (hiszen fogni, egyensúlyozni, kapaszkodni tudnak vele) a gyerekek önbizalmát is erősíti. 

A kisfiú, aki a technika nélkül levegőt se tudott volna venni

Kaiba Gionfriddo koraszülöttként született 2011-ben. 8 hónaposan már aggályosan figyelték az orvosok, hogy tüdeje nem fejlődik kellőképpen. Ennek ellenére hazaengedték szüleivel, mivel látszólag normálisan lélegzett. Hat héttel később a kisfiúnak leállt a légzése és elkékült. Egy ritka betegséggel (a hosszú latin nevű tracheobronchomalacia nevű kórképpel) került kórházba. Ilyen esetekben a légcső túl gyenge és összeesik, ezzel a légzés akadályozottá válik, ezért légcsőmetszést végeztek és lélegeztették, de szinte mindennap újra kellett éleszteni. Az orvoscsoport végül egy 3D nyomtatóval készült, biológiailag lebomló eszközt használtak a kisfiú légzésének stabilizálására. Az eszköz körbefogta a gyenge légcsövet, megtámasztotta, és így megakadályozta hogy légzés vagy köhögés miatt összeomoljon. Korábban malacokon kísérletezték ki a módszert, mivel náluk is előfordul ez a rendellenesség. Bár fül-orr-gége specialisták a betegséget ismerték, a segédeszközt azonban nem ők, hanem egy mérnöki kutatócsoport dolgozta ki, amelyet azután őssejtekkel erősítettek meg, a gyógyulás felgyorsítása érdekében. 

A CES nagydíja: a 3D nyomtatással készült hallókészülék

A Las Vegasban nemrég rendezett szórakoztatóelektronikai vásár, a CES (Consumer Electronics Show) egyik legnépszerűbb területe évek óta a 3D nyomtatás, ahol kisebb-nagyobb cégek mutatták be, mire képesek ezzel a technikával. Az innovációs nagydíjat 2019-ben a világ első, 3D nyomtatással készült biometrikus hallókészüléke nyerte el, ami a Phonak Virto B-Titanium névre "hallgat". A technológia azt teszi lehetővé, hogy a használó egyedi füljáratához illesszék az eszközt a jobb hallás érdekében, miközben a fül szellőzését is lehetővé teszi.

Gerincsérülés után örökre tolószékben? Lehet, van megoldás - a 3D nyomtatóval készült implantátum

Még mindig kísérleti stádiumban van az a fejlesztés, amitől azt remélik, a gerincsérülés után lebénultak nyerhetik vissza - legalább részlegesen - a mozgás és az érzékelés örömét. A pontos modell alapján 3D nyomtatóval készített "gerincfoltozó" implantátumba helyezték bele azokat az őssejteket, amelyek segítségével a kísérleti állatok esetében a sérült gerincvelő szakadását áthidaló sejtek (neuronok, axonok) alakultak ki, amelyek a testen belüli létfontosságú "kommunikációért" felelősek. Egyelőre még a kísérleteknél tartanak, de sokan remélhetik, hogy segítségével egyszercsak felállhatnak majd a tolószékből, amibe egy baleset után kényszerültek és az új technológiák jobbá tehetik az életüket.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai