Algoritmusok fogják élhetőbbé tenni a városokat!

Algoritmusok fogják élhetőbbé tenni a városokat!

Myreille | 2018.05.10 | Olvasási idő: 4 perc

El tudsz képzelni egy olyan világot, amiben az önvezető autód mindig zöldhullámban közlekedik, úgy vásárolsz, hogy nem kell készpénzt vagy kártyát használnod, a ruhát avatárod próbálja fel és az óriásplakátokról is személyre szabott reklámokat kapsz? Gyerekeink számára pár éven belül mindez valóság lesz.

Philip K. Dick egy hasonló jövőt rajzol fel a Különvélemény című novellájában, amiből később azonos címmel, Tom Cruise főszereplésével Steven Spielberg rendezett remek filmet. Megdöbbentő, hogy az 1956-ban megjelent sci-fi milyen pontosan jósolta meg a jövőt, ráadásul nem is kell 2054-ig várnunk, hogy mindez valóság legyen.

Okosváros után megavárosokra készülhetünk

„A világ nagy része 2040-re megavárosokban lakik majd, ahol mindig van áram, wifi és víz, ahol az embereket munkalehetőségek várják és személyesen ismerkedhetnek, tarthatják a kapcsolatot a barátaikkal.  5 éven belül elindulhatnak az első okosvárosok – meséli Kánai András, futurológus -, még kisebb lakossággal és lehetőségekkel, mint a későbbi megavárosok, de 10 év múlva az 5G-nek köszönhetően már a közlekedés bizonyos helyeken önvezérelt lesz. 20 éven belül pedig el tudom képzelni, hogy prediktív algoritmusok határozzák meg azt is, hogy hol várható bűntény, így ennek mértékét is csökkenteni lehet. Egyébként ilyen program már zajlik Los Angelesben.

Mi az 5G? Ötödik generációs hálózat, amely a korábbiakhoz képest jóval nagyobb lefedettséget biztosít a széles sávú mobilhálózatoknak és lehetőséget kínál a gépek közötti kommunikációnak, a dolgok internetének (IoT-nek) is.

Milyen lesz a jövő városa?

„Egyre többen költöznek majd a városokba, hiszen munka- és szórakozási lehetőséget leginkább ott fognak találni. Kialakulnak majd népesebb, 10 millió lakosú megavárosok is – mondja a jövőkutató. – Ebből fakadóan a legnagyobb problémák a megnövekedett lakosságból adódnak majd: hiszen a városlakóknak biztosítani kell a közműveket, az áramellátást, a lakhatást és a biztonságot.

Éppen ezért az elektromos, zöld, környezetkímélő technológiák jelentik majd a fő csapásirányt. Ahogy először a dízel, majd később a normál benzines járműveket is kitiltják a városi forgalomból – vagy annak egy részéből – a halkabban suhanó gépek fogják átvenni a helyüket, mérsékelve egyben a városi zajszintet is. Az autóbirtoklás vágya az USA-ban már most csökken, kérdés, mi lesz a fejlődő világban, ahol most először vagyonosodnak az emberek, például Kínában vagy Indiában, kicsit később pedig Afrika egyes országaiban. Meg fog változni a közlekedésirányítás is: a szenzorok által közvetített adatokat algoritmusok dolgozzák fel, és sokkal jobban, valósidőben fogják megszervezni a közlekedést.”

 

 

 

Algoritmusok fogják élhetőbbé tenni a városokat!
Parkok vagy plázák?

A közlekedés mellett a boltok, üzletek funkciója is meg fog változni. Egyre többet fogunk online vásárolni vagy olyan boltokban, amelyekben digitális próbafülkék teszik kényelmesebbé a vásárlást. A jövőben a vásárláshoz bevásárlókocsira és pénztárakra sem lesz szükség és robotok lesik majd minden kívánságunkat, derül ki az M2Mzóna cikkéből.  Seattle-ben már működik olyan Amazon Go üzlet, amelybe a vevők csak besétálnak, táskájukba pakolják a kiválasztott terméket, majd kisétálnak. Persze, ezt csak úgy tehetik meg, hogy a vásárlók és a megvásárolt terméketek azonosítását innovatív technológiai megoldások végzik, és szintén algoritmusok gondoskodnak arról, hogy a vevőhöz rendelt bankkártyát megterheljék a vásárlás összegével. Tokió egyik kávézójában a Sawyer nevű robot szolgálja ki a vevőket, Kaliforniában pedig a Flippy robot süti a húspogácsákat.

Ha nem vigyázunk, könnyű elképzelni egy apokaliptikus várost, amit a gépek uralnak és az embernek alig van benne hely, és természetesen mindig esik az eső és hosszú bőrkabátot hordanak a rosszfiúk. Ezzel szemben a jövő városa zöldebb és élhetőbb lesz az emberek számára, mint a mai városok.

„Ha kevesebb autó fut majd az utakon, azt megérezzük, csendesebb, tisztább lesz a város, és ezzel együtt a parkos, zöld területek arányának is nőnie kell - vetíti előre Kánai András. – A plázákat sem félteném, mert az embereknek mindig kell majd egy hely, ahol találkozhatnak, beszélgethetnek, együtt lehetnek.”

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai