A gyerekeink gyerekei már

A gyerekeink gyerekei már "űrhajós kaján" élnek majd?

Vica | 2019.02.13 | Olvasási idő: 5 perc
Vica
48 éves
2 gyerek édesanyja

Sokan élünk a Földön és a népesség növekszik. Sokan kutatják, mit tehetne a technológia, hogy mindenki környezetbarát, minőségi tápanyagokhoz jusson. Ma már sokan a Mars-expedícióról is álmodnak, a hosszú űrutazások alatt is meg kellene oldani az élelmezést, elvégre se tyúkfarmot, se birkanyájat nem tudunk magunkkal vinni, ahogy a cseresznyefát és a krumpliföldet sem, a szakácsról nem is beszélve. Mi a lehet ezekre a problémákra a megoldás?

Műcsirke és műhamburger Barcelonából

Egy barcelonai kutató, Giuseppe Scionti növényi proteinekből előállított húst készít, és reménykedik, hogy hamarosan elkészül a marhasteak jelenleginél környezetbarátabb változata.

"Olyan anyagokat használok fel, amelynek nincsen negatív hatása a környezetünkre" - mondta a tudós. - "Nem akartam avokádót, quinoa-t használni, mivel ezek az importtermékek már épp eléggé keresettek és messziről kell idehozni őket, ami nincs jó hatással a környezetre."

Az illatot egyelőre nem sikerült még reprodukálni, ám a kutató jelenleg ismert séfekkel együtt kísérletezik, hogyan lehetne ezt is pótolni. Amúgy a kutató tíz éve dolgozik Nova Meat nevű cégével azon, hogy mindenféle szintetikus "élő" szövetet "nyomtat", ennek a kutatásnak az eredménye a nyomtatható műhús, ami az elsők közt haladja meg egy kissé műanyagszerű hamburgerpogácsa küllemét.

Élethű burger és rajzfilmbe illő nyomtatott cukorcsodák

A CES-en az "impossible burger" tarolt, amelynek húspogácsája annyira élethűre sikerült, hogy a vegánok messzire elkerülték az árusító helyet. Az ismert Las Vegas-i séf, Mike Minor készítette őket, aki csak árnyalatnyi ízkülönbséget vélt felfedezni a valódi marhahús és a mesterségesen előállított közt.

A nem túl fantáziadús nevű 3D Systems nevű cég pedig, miután megvásárolta a "the sugar labs" nevű minivállalatot,  kinyomtatott édességekkel kísérletezik. Cukorból vagy tejcsokiból nyomtatnak geometrikus formákat a legkülönfélébb ízesítéssel. Ezek az édességcsodák pontosan úgy néznek ki, mint a Disney-filmek tortái és cukorremekei.

A gyerekeink gyerekei már űrhajós kaján élnek majd?
"Itt az űrhajó legénysége! Egy 32 centis pizzát rendelnénk!"

Az űrhajózás fejlődése a konzerv-és vitaminiparnak elég nagy löketet adott annakidején. Az eredetire kevésbé hasonlító, dobozos-tubusos ennivalókat gyerekkoromban "űrhajós kajának" neveztük, akkoriban azt hittük, a gyerekeink már egy-két tablettával is le fogják tudni a reggelizést. Ez egyelőre elmaradt, a gasztronómia kedvelőinek nagy örömére. 

Az űrhajózás azonban továbbra is igényli az űrhajók legénységének ennivalóval való ellátását, ami lehetőleg ne csak egy marék tabletta legyen. A NASA-ról szóló hírekben már 2013-ban felbukkant, hogy jelentősebb összeget fektettek abba, hogy a 3D nyomtatási technikával pizzát lehessen készíteni. Ez a pizza természetesen kevésbé gazdag feltétben: alapja a tészta, erre kerül a "paradicsomszósz" réteg, aztán olaj és víz(!), hogy az egészet egyfajta proteinkeverékkel zárják, ami növényi, állati, vagy akár tej(!) eredetű lehet. Ezt akár a Marsra is lehet majd vinni.

A kihívás nagy: ezer napos Mars-expedíció esetében hat embernek nagyjából hat tonna élelmiszerre volna szüksége, ami egy kisebb szobányi teret töltene meg, tehát nem kicsi űrhajóra volna szükség, amibe ez belefér. Nem véletlen, hogy inkább azzal is kísérleteznek, megélne-e valami ehető növény a Mars talajában, amit aztán helyben lehetne leszüretelni és elfogyasztani. 

Addig is: robotséf és robotpincér már van

Az automatizált japán szállodák után, ahol robot a recepciós és a szobalány, mostanra megjelent a robotokkal üzemelő konyha is, ahol robot a séf és a konyhai személyzet jó része.  A Moley Robotics (USA) 2015-ben bemutatta azt a prototípust, amelyet egy emberi séf 3D kamerával felvett mozdulatsorai alapján tanítottak be a konyhai munkára. A londoni alapítású Shadow Robot Company céggel közösen fejlesztették a húsz motorral, kéttucatnyi "ízülettel" és 129 szenzorral felszerelt szerkentyűt, hogy az emberi kezek munkáját utánozhassa: megragadja a hozzávalókat és az edényeket, majd különféle ételeket főz a profi séfek "megfigyelése" után, igény szerint gyorsan vagy lassabban - utóbbi a látványkonyha-élményt szolgálná. Innen már csak „egy” lépés, hogy mindezt növényi proteinekből előállított húsból tegye meg.

Bostonban viszont már létezik olyan étterem, amelynek robotikus konyhája egytálételeket kínál nagyjából hét dollárért a hozzá betérőknek. A vendég kiválasztja a számára kívánatos hozzávalókat egy érintőképernyős felületen, ahol a kalóriák számát is feltüntetik. A hozzávalókat szépen feldarabolják, majd egy "robotikus wokba" helyezik. Amikor elkészült az ennivaló, a robotedény szépen megfordul és a tálalóedénybe helyezi a tartalmat, majd forró vizes öblítéssel máris tisztán várja a következő rendelést.  

A kutatások alapján a vendéglátás jelenlegi feladatai nagyjából 73 százalékban automatizálhatóak. A szakácsoknak, pincéreknek, mosogatóknak azért van még pár éve: az ember jelenleg olcsóbb, mint az automata. Nagy kérdés, meddig.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai