9 robot, amit mi is szívesen használnánk

9 robot, amit mi is szívesen használnánk

Vica | 2017.06.07 | Olvasási idő: 6 perc

Annyi, de annyi robotféleség rohangál-csipog már körülöttünk, nemcsak a filmvásznon hasznos R2 vagy 3PO, hanem mindennapjainkba is beköltöztek. Van már takarító robot, Japánban robot viszi a betegeknek az ebédet néhány kórházban, van a Halácsy-interjú által megismert „virtuális robotasszisztens”, de arra is van már robot, hogy ne érezzük elveszettnek magunkat egy nagy nemzetközi reptéren. Ezzel együtt még nem teljes a kínálat, nekem vagy családtagjaimnak jól jönne egy…

Vasalórobot. Ő dolgozna ezután késő este, miközben én rozéfröccsel a kezemben vidáman nézném a természetfilmeket, Facebookoznék vagy körmöt lakkoznék. (Kiegészítő párja lehetne a ruhahajtogató robot, úgy tudom, őt már valamilyen prototípus szintjén feltalálták már…)

Gyereklogisztika robot. Mondjuk valami kis járművel együtt, megvárná a kisdedet az ovi-iskola előtt, felkérné, hogy csüccsenjen be, majd hazafuvarozná. Amíg megérkezem, esetleg valamilyen kóddal be is jelentkezhetne a suliba, letöltené a leckéket (biztosabban, mint ahogy analóg kölyköm a leckefüzetet vezeti) és esetleg izgalmas videókkal mutogatná el mindjárt az Északi-középhegységet meg az elektronhéjakat.

Ablakpucoló robot. Különös tekintettel Budapest télen szmogos levegőjére, valamint a nagy létszámú cicaorrnyomra, ami a hálószobánk ablakát díszíti (mondjuk lehetne benne külön macskaorrnyom-eltávolító program).

Apropó, macskák, szeretnék egy szoftvert, ami figyelemmel kíséri a macskaeledel-fogyást, megrendelné az utánpótlást a neten, az üres konzervdobozokat meg valami célhardverrel mosná ki, mielőtt környezetbarát módon a szelektív szemetesbe helyezi őket.

Raktármenedzsment kinőtt gyerekruhák számára – az intelligens robot QR-kóddal látna el minden cuccot, több szempont szerint rendezhető adatbázisba pakolva az egész állományt, ízléses fotókkal. Kiegészítő modulja szemmel tartaná az ilyesmiket örömmel fogadó alapítványok adománygyűjtő akcióit, és igény szerint állítana össze csomagokat belőlük. Az értékesebb darabokat pedig persze valami adok-veszek oldalon értékesítené…

Focizó-tollasozó-fogócskázó robot, kinyúltabb napjainkra, amikor a hétévesünk minket tíz perc alatt rommá amortizál a parkban, de őbenne még lenne harminc percnyi energia legalább. Nyaraláskor remélhetően elegendőek lennének az analóg szülők és tesók.

Babaringató robot- ebből ugyan mi már kinőttünk, de jó pár kollégám támolyog rendszeresen az irodában kialvatlanul „mármegintötszörébredtaZsófi” felkiáltással. Japánban sokak használják az „elektromos bölcsőt” egyénre szabott altatózajokkal, ennek továbbfejlesztése volna az a fajta, ami mondjuk az akkor nyolchónapos lányomat fel-alá hurcolta volna éjjelente a lakásban. Hogy én mit adtam volna egy ilyenért….(lehet, piaci rést találtam újfent, és dagadtra keresném magam, ha 3PO ezen változatát létrehoznám?)

Klón. Épp olyan volna, mint én, de ő ülne az unalmasabb meetingeken, szülői értekezleteken, félévi jelentések és Excel-táblázatok közt, míg én vidáman tölteném időmet az uszodában, a hegyen, a kiülős étteremben vagy a balatoni hajón. A gyerekeim is nyilván gyorsan programoznának egyet, aki helyettük loholna nulladik órára, félévi felmérőre, neadjisten fogászatra vagy fülészetre is – miközben az eredményeket valamilyen titokzatos kóddal azonnal magukévá tehetnék, miközben a képernyő előtt terpeszkednek, kezükben dupla fagyival, vagy vidáman gördeszkáznának a parkban a hasonló módon klónozottan működő haverokkal. (csak aztán össze ne keverjék, ahogy a nóta mondja, „ő vagyok én vagy én vagyok”)

Legófelszedő és -szétválogató robot. Léptél már legóba és álltál már magából kivetkőzött kiskorú felett, amikor a húga Lego Friends darabjai a féltve őrzött X-szárnyú alkatrészeivel keveredtek, vagy minden kutatás ellenére hiányzik a versenyautóhoz egyetlen kerék? Találjuk fel hát a legószedő és -válogató robotot, ami az ép alkotásokhoz nem nyúlva csipegeti fel a milliméteres alkatrészeket, és beállítás szerint tematikusan, fajta vagy szín szerint válogatja valami bonyolult, de áttekinthető rendszerező dobozba. (És még véletlenül se helyez közben egyetlen Lego-lámpát se a fülébe, mint a fiam a múlt héten – már csak azért sem, mert valószínűleg nincs neki.)

Te milyen robotot találnál fel szívesen?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai