7 tech újdonság, amit talán a gyerekeid is használni fognak

7 tech újdonság, amit talán a gyerekeid is használni fognak

Vica | 2019.01.25 | Olvasási idő: 4 perc

Nemrég ért véget a szórakoztatóelektronikai show (Consumer Electronic Show, CES) Las Vegasban, ami számos újdonságot, őrült ötletet és meglepően hasznos találmányt is felvonultatott, több kategóriában is jelöltek "legjobb innováció" díjra termékeket. Ezekből szemezgettünk és elképzeltük milyen lesz a családok élete, ha mindez megvalósul.

1. Lézercsocsó 

Mi ez?

Egy virtuális látvánnyal "megbolondított" csocsóasztal, fantáziadús feladatokkal. 

Mire jó nekünk?

A játék vegyesen kínál virtuális és valós élményt. Maga a pálya és a labda például igazi, az infravörös érzékelők segítségével hoz létre interaktív, látványos játékmenetet. Nekem leírás alapján nehéz volt elképzelni hogyan működik, de természetesen van róla videó, ahol pontosan látszik, hogy egy valódi csocsóról van szó, de a labda útját vörös fény mutatja, és a pályán mindenféle vetített, virtuális helyzetek teszik izgalmasabbá a játékot. A kamaszok már most berendelnének egy ilyet a nappaliba, valószínűleg néhány év (évtized) múlva is menőnek (és kellően retrónak) számít majd.

2. A világ leggyorsabb "gamer" wifi routere

Mi ez?

Az Archer AX11000 játékosoknak szánt gaming router, amely 11000 Mbps sebességével ma a leggyorsabbnak számít. Mellesleg jól is néz ki.

Archer AX11000/Fotó: p-link.com
Archer AX11000/Fotó: p-link.com

Mire jó nekünk?

Az ember úgy gondolná, hogy egy wifi router meglehetősen unalmas eszköz, ám a jó öreg TP Link nemcsak a sebességét, de a külsejét is felturbózta, így egyfajta high-tech indián fejdíszre vagy tollas asztali dekorációra emlékeztet. Így nyilván könnyebb lesz megtalálni egy játékokkal és miegyébbel zsúfolt nappaliban. Persze akkor, ha a hiper gyors játékélmény mellett eszünkbe jut bármit is keresni a nem virtuális térben.

3. A 3D/VR eszköz, ami nem szemüveg, hanem telefontok

Mi ez? 

A Snap3D egy koreai fejlesztésű 3D/VR tok okostelefonokhoz, amivel 3D vagy VR tartalmakat lehet nézni anélkül, hogy valaki felvenne egy VR vagy HMD szemüveget.

Mire jó nekünk?

Ha valaki a speciális tokba csúsztatja a telefonját, akkor 3D fotókat készíthet és nézhet vissza vele. Ez a technológia egészen új lehetőségeket nyit a családi pillanatok és az utazási élmények megörökítésében. Ha anyu a szőnyegen játszó kisfiát örökíti meg, az valósággal "kiugrik" a telefonból, ha később a nagyi lejátssza a felvételt. Vajon hogy kerül a kép az Instagramra? - kérdezheti most a kamasz lányom, aki pár év múlva lehet, hogy ilyen képeket posztol a legújabb képmegosztó közösségi oldalon.

4. Lebegj a fürdőkádban, avagy le a gravitációval! Ugyanitt tudományos vécé eladó

Mi ez? 

Speciális fürdőkád (Toto Flotation Tub), amelyet lelkes mérnökök úgy terveztek, hogy a használója "gravitációmentes lebegéssel" szülessen újjá fürdőzés közben. A fejlesztő okosvécét is kínál mellé.

''Speciális'' fürdőkád/Fotó: totousa.com
''Speciális'' fürdőkád/Fotó: totousa.com

Mire jó nekünk?

A súlytalanságot idéző állapot állítólag pozitív hatással van a felhasználóra, amit LED-es hangulatvilágítással és víz alatti masszázzsal tesznek még extrábbá. Az ígért fények valóban látványosak és biztos piaci kereslet lesz rá, a fiam már egy sima, villogós lámpával felszerelt tusoló láttán is extázisba esett. Az intelligens illemhely pedig baktériummentes, energia-és víztakarékos, természetesen melegített ülőke és távirányító (!) jár hozzá. Vajon mindez elég lesz, hogy soha többet ne legyen vita tárgya a le nem hajtott wc-ülőke?

5. Az internetre csatlakozó mini mosogatógép

Mi ez?

Egy kisméretű, hordozható mosogatógép, amit mobilapplikációval programozhatunk.

Mire jó nekünk?

A Tetra fantázianevű készülék percek alatt, kevés vízzel elmosogatja a cumisüveget, evőeszközt, poharakat, és még a vízvezeték-hálózatba se kell bekötni, mivel saját víztartállyal rendelkezik. Működéséhez csak áram kell és egy okoseszköz, amivel irányítani lehet a készüléket. Kis mérete alapján digitális nomádok változó lakhelyén, vagy a jövőben még inkább elterjedő egyszemélyes háztartásokban vehetik hasznát.

6. Hidrogénhajtású bicikli - H to BIKE

Mi ez?

Egy elektromos bicikli hidrogénes meghajtással, amelyet egy perc alatt feltölthetünk.

Mire jó nekünk?

Fiataloknak, környezetbarát családoknak vonzó lehet, hogy a biciklit a "tiszta technológia korának termékeként" ajánlják, mellétervezve rögtön a "nagyon” zöld hidrogén-töltőállomást is. Az ígéret szerint meglepően nagy távolság (kb. hatvan mérföld) tehető meg egyetlen, egyperces töltéssel - de pajtások, ha már környezetbarát bicikli, nem lenne még környezetbarátabb csak úgy tekerni? - az autónál biztos környezetkímélőbb családi járgány.

 

H to BIKE/Fotó:pragma-industries.com
H to BIKE/Fotó:pragma-industries.com

7. MODI, avagy robot vagy amit akartok

Mi ez?

A Koreából érkezett MODI egy mágneses, moduláris elemekből felépíthető eszköztár mindenféle IoT (Internet of Things) és robotikus szerkentyűk házi építgetéséhez.

Mire jó nekünk?

A MODI-t főleg diákoknak szánták, akik kiélhetik kreativitásukat, formálódó mérnöki tudásukat valós helyzetekre épített robotokkal és eszközökkel. Sőt, a gyerekek az otthonokat is okossá tehetik mozgásérzékelő riasztókkal vagy hangjelzésre felkapcsolódó lámpákkal. Persze, ilyen megoldások elérhetőek már, azonban a pluszt az adja, hogy a gyerek saját maga készítette el és végül az egész család használja.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai