7 fontos beállítás, mielőtt a gyereked kezébe adnád az első okostelefonját

7 fontos beállítás, mielőtt a gyereked kezébe adnád az első okostelefonját

Myreille | 2017.12.22 | Olvasási idő: 5 perc

Mielőtt éles kést adsz a gyerek kezébe, először műanyag késsel megtanítod vágni, és szinte évekig magyarázod neki, hogyan kell a késsel bánni. Az okostelefon olyan a gyerek kezében, mint az éles kés. Hasznos, de akkor is egy olyan eszköz, amelynek használatát meg kell tanítani.

Önbecsapás azt gondolni, hogy a mai gyerekek már jobban értenek a digitális eszközökhöz, mint mi, a szüleik és nekünk már nincs mit nevelni rajtuk. Lehet, hogy természetesebben kezelik az érintőképernyőt, használnak közösségi alkalmazásokat, nyitottabbak az új technológiákra, azonban gyereklétükből fakadóan tájékozatlanabbak és naivabbak. Persze egészen másként kell egy 9-10 éves gyerek és egy 15-17 éves fiatal kezébe telefont adni, de mi most olyan listát állítottunk össze, amelyet minden alkalommal érdemes átgondolni, a gyerekkel együtt átbeszélni, mielőtt elkezdik használni a készüléket.

Az okostelefon javasolt beállításai

  1. Amíg mi elsősorban telefonként gondolunk az okostelefonra, a gyerekeink olyan eszközként, amellyel zenét hallgathatnak, játszhatnak, olvashatnak, kapcsolatot tarthatnak. Amíg a szülő legfőbb érve a telefon mellett, hogy a gyerek bármikor elérhető legyen, addig a gyereket általában ez a funkció érdekli a legkevésbé. Ettől függetlenül célszerű letiltani az emelt díjas és külföldi hívásokat és beállítani azokat a telefonszámokat, amelyeket gyakran fog hívni, és persze rá kell csatlakoztatni az otthoni wifire.

Beállítás: A hívások letiltását az előfizetésed testreszabásánál tudod beállítani. Itt tilthatod le a külföldi számokat, adományvonalakat, emelt díjas hívásokat. A wifire pedig a telefon beállításai menüpont wifi almenüjében tudsz csatlakozni.

  1. Állítsd be a telefon nyomon követését! Ekkor egy webhelyről megcsengetheted vagy zárolhatod is a telefont, törölheted annak tartalmát és alkalmazást is küldhetsz rá.

Beállítás: A telefon beállítások menüpontjában állíthatod be, ez általában operációs rendszerhez kapcsolódó applikáció, de tölthetsz is le hozzá önálló appot.

  1. Ne a te fiókoddal és adataiddal állítsd be a telefont, hanem hozz létre egyet a gyerekednek. Viszont a gyerek fiókján legyen teljes hozzáférésed. A praktikus szempontokon túl ez bizalmi kérdés is, így az a legjobb, ha átbeszélitek, mi miért történik, és ki mit fog megtenni, milyen adatokat, információkat fog látni.

Beállítás: A telefon beállítás menüpontja és azon belül a Felhasználók és fiókok menüpont alatt lehet új felhasználót létrehozni vagy ios-nél Appel ID-t a weben keresztül is létre lehet hozni.
 

 

7 fontos beállítás, mielőtt a gyereked kezébe adnád az első okostelefonját

  1. Ne mentsd el a bankkártya adataidat! Minden vásárlásnál legyen szükség a beleegyezésedre és a jelszavadra. Utóbbit se oszd meg a gyerekeddel!
  2. Távolítsd el a szükségtelen alkalmazásokat és a gyerekkel együtt beszéljétek át, milyen alkalmazásokra van szükség, milyen programokat fogtok használni.

Beállítás: Az alkalmazásgyűjteményben általában az eltávolítás funkcióval lehet eltávolítani az appokat, hozzáadni pedig az app áruházakon keresztül.

Tipp

Alkalmazások, amelyek érdekelhetnek:

Hét app, amivel kapcsolatot tarthatsz a családdal

6 app, ami nélkül a családi élet káoszba fulladhat

  1. Telepíts egy szülői felügyeleti program Pl. ESET Parental Control-t, hogy megismerd és kontrolláld, mit csinál a gyereked az interneten. A szülői felügyelet programokkal gyerekedre szabott házirendet állíthatsz be, megvédheted azoktól a tartalmaktól, amelykehez még fiatal, megismerheted mikor és milyen alkalmazásokat használ a gyereked és az is megtudhatod, merre van a készülék és vele együtt a gyerek.

Az ESET Parental Control beállításait ebben a cikkben vesszük lépésről lépésre.

  1. Ugyanúgy tereld a digitális világban, mint a való életben. Adj neki kereteket, mutass neki példát és legyél jelen az életében. Beszéljétek át, miről készíthet fotókat, felvételeket, azokat hogyan oszthatja meg másokkal, kikkel beszélgethet, milyen információkat adhat ki önmagáról és a családjáról és mutasd meg neki, hogyan tárolhatja a képeit. Hozz létre számára a felhőben egy tárhelyet, ahová szinkronizálni tud a telefon.

Beállítás: Általában a telefon operációs rendszerhez kapcsolódó felhőt érdemes használni.

Tipp: 10 tipp, hogy milyen szabályokat kell átbeszélni azután, hogy a gyerek túlesett az új telefon okozta mámoron.

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai