5 telefon, amit idén a karácsonyfa alá tehetünk

5 telefon, amit idén a karácsonyfa alá tehetünk

Vica | 2018.11.13 | Olvasási idő: 4 perc

Öt olyan okostelefont néztünk végig, amelyen Android Oreo (8.0 vagy 8.1) operációs rendszer fut, rendelkezik érintőképernyővel, magyar nyelvű menüvel, GPS-szel, repülő móddal és ujjlenyomat-leolvasóval is. Mindegyik képes szinte az összes zenei és video formátum lejátszására. A készülékek akkumulátor kapacitása is hasonló (3000 mAh és 3300 mAh között van), így elsősorban a telefonok méretére, képernyőjére és az egyedi paraméterekre figyeltünk. Természetesen, a szülői szemléletet is megtartottuk, hiszen sok gyerek karácsonyi kívánságlistáján szerepel az okostelefon.

Vodafone Smart X9

A legújabb trendnek megfelelően tervezték: az 5,7 inch átlójú okostelefon kényelmesen kézre áll. A fémkerete vékony, elegáns. A Vodafone Smart X9 az iF Design Award és a Red Dot Design Award formatervezési díjakkal elismert okostelefon. (Tehát attól, hogy „sajátmárkás” még bitang jól néz ki és nem csak a szülők szerint.) A kijelzője 1080 x 2160 pixeles, full HD+ felbontással mozivászonszerű élményt nyújt. A hátoldalon 16+5 megapixeles, dupla kamera professzionális képek és videók készítését teszi lehetővé, az előlapon pedig a 8 megapixeles kamera széles látószögű szelfik készítésére is alkalmas. 

Vodafone Smart N9

A Smart N9 ezüstszínű alumíniumborításával igazán stílusos okostelefon. A Smart X9-hez képest a készülék picivel kisebb, „csak” 5,5 inch az átlója (azaz nagyjából fél centivel kisebb). Felnőtt kézben szinte fel se tűnik a méretkülönbség, azonban gyerekkézben a kisebb méret előnyösebb. Gyerek (vagy idős) felhasználó esetében egyszerűbb felületet vagy nagyobb betűméretet is beállíthatunk. A 1440x720 pixeles kijelzőhöz HD+ felbontás és jó olvashatóság jár. Beszélgetésre, böngészésre, offline feladatokra akár több napig is használható egyetlen töltéssel. 13 megapixeles hátlapi kamera mellé 8 megapixeles előlapi kamerával rendelkezik. 

Extrák: szülői felügyelet és biztonsági beállítások

A készülékhez többféle szülői felügyeleti lehetőség is kapcsolódik: meghatározhatjuk, hogy a telefont milyen időszakokban és mennyi ideig használhatja a gyerek, illetve különböző alkalmazások használata (és telepítése is) letiltható. A kimenő hívások az okostelefon korlátozott állapotában is engedélyezhetők, tehát a gyerek akkor is tud hívást indítani, amikor internetezni vagy játszani nem. A beépített biztonsági beállításokkal akár zárolt képernyőn keresztül is gyorsan és egyszerűen küldhető személyre szabott SOS üzenet öt előre megadott telefonszámra, illetve gyorsbillentyű segítségével az aktuális tartózkodási helyzet is megosztható.

Samsung Galaxy A7 (2018)

A Samsung Galaxy 2016-os verziói kifejezetten népszerű volt mind a tinédzserek, mind a felnőttek közt, és a mostani típust, a Samsung Galaxy A7-et  is sokan említik a „legjobb megfizethető telefonok” kategóriájának egyik nyerteseként.  6 inch átmérőjű kijelzőjével a nagyobb méretű okostelefonok közé tartozik. 2220x1080 pixeles felbontású kijelzőn kellemes a képélmény. A Super AMOLED kijelzőt a kategória legjobbjaként jegyzik, ami remekül jeleníti meg a színárnyalatokat. A hátlapon nem egy, nem kettő, hanem három kamera (24+5+8 megapixeles) kapott helyet és az előlapi kamera sem szerénykedik, 24 megapixeles. Tehát igazán jó választás azoknak, akik szeretnek jó minőségű fotókat készíteni, és azoknak a fiataloknak, akik fogékonyak a fotózásra. Fekete üveg hátlapja egyszerre vagány, ellenálló és azonnal felismerhető és ezt a kamaszok igazán tudják értékelni.

5 telefon, amit idén a karácsonyfa alá tehetünk

Huawei P20 lite 

A nagyon vonzó külső formavilággal rendelkező Huawei P20 lite okostelefon a klasszikus fekete mellett igazán különleges kék borítással is kapható. A 5,84 inch méretű kijelzőjéhez csupán 145 grammos súly párosul, így igazán könnyű kézben tartani és használni akár telefonálásra, akár böngészésre. A 2280 x 1080 pixeles kijelzője 96%-os NTSC szuper magas színskálával rendelkezik, azaz a képi világ megjelenése részlet gazdag és élénk színélményt biztosít. Ezenfelül a kijelzője FullView, azaz felül nincs káva, csak a hangszórónak és a kamerának van szigete. 4 GB RAM-mal rendelkezik, ami főleg azoknak lesz jó, akik "multitasking" módban szeretnék használni a telefont, például kamaszoknak, akik egyszerre „ezer dolgot” futtatnak a telefonjukon. A 16+2 megapixeles hátlapi kamera mellé hasonlóan erős 16 megapixeles előlapi kamera tartozik. 

LG Q7

A 5,5 inch átlójú 1080x2160 pixel felbontású kijelzővel rendelkező LG Q7-es nem csak a mindennapi használattal járó megpróbáltatásokat bírja és teljesíti az IP68 por- és vízállósági szabvány követelményeit, de megfelel az USA hadserege által kifejlesztett MIL-STD 810G katonai szabványnak is. Tehát nagy esély van arra, hogy kiskamasz kezében is jól bírja a strapát, miközben kellően vonzó és elegáns telefon. 13 megapixeles hátlapi és 8 megapixeles előlapi kamerája átlagos, cserébe a készülék fázisérzékelő autófókusza gyorsabb, mint a hagyományos autófókuszok, ami kezdő fotósoknak nagy segítség.

Hogyan válasszunk telefont a gyereknek? A legtöbb gyerek nem csak okostelefont szeretne, hanem egy konkrét típust. Érdemes kipuhatolni, hogy mi ennek az oka és az ő igényei szerint választani telefont. Persze, minden szülő azzal adja be a derekát a telefonvásárlásra, hogy a gyerek bármikor el tudja érni őt és ő is el tudja érni a gyereket, de a fiatalok ennél sokkal több mindenre használják az okostelefonjukat. A telefon műszaki paraméterein kívül érdemes azt is átgondolni, hogy előfizetéses vagy feltöltő kártyás legyen a mobil, illetve milyen adatkeretre lesz szükség. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a saját telefon (vagy egy új telefon) mindig remek apropó arra, hogy a telefonozás szabályait átbeszéljük, újragondoljuk. Mert ahogy biciklit vagy görkorit sem adunk a gyerekünknek a közlekedési szabályok megtanítása nélkül, így okostelefont sem adhatunk korlátok és szabályok nélkül.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai