5 dolog, amit tudnod kell, ha gyermeked robotra vágyik

5 dolog, amit tudnod kell, ha gyermeked robotra vágyik

Myreille | 2017.11.29 | Olvasási idő: 5 perc

Robot gyerekeknek? Szüleink legyintettek, amikor számítógépre vágytunk, mert az csak játék, semmire se lesz az jó. Persze végül megkaptuk, mert ezt szerettük volna, és már mindenkinek volt számítógépe a környéken. Akkor nem értettük, mit nem értenek a felnőttek, miért nem látják a jövőt. Most mégis mi vagyunk az ő cipőjükben, mi vagyunk azok a felnőttek, akik nem nagyon látják, hova vezet, ha a gyerek robotokkal játszik. Csak azt tudjuk, hogy lépést kell(ene) tartanunk a világgal és a gyerekeinkkel, ha meg akarjuk őket érteni.

1. A programozható robot a legújabb tamagocsi?

Idén karácsonykor a robot gyerekeknek az egyik slágerajándék. Pár éve az éneklő madarakért verekedtek össze a szülők, sokkal-sokkal korábban pedig a tamagocsi volt minden gyerek álma. Most a robot. „Mezei” szülő – amilyen én is voltam, mielőtt ráfeküdtem a témára – annyit lát a (játé)kboltok kiemelt ajánlataiban, hogy van robot 6.000 és 130.000 forintért is. Mindkettőre azt írják, hogy robot, és hát van autóból is Suzuki Swift és Bugatti Veyron, kezdésnek talán jó lesz az olcsóbb is. Csakhogy robot és robot között óriási a különbség, nemcsak a kivitelezés minőségében, hanem az elérhető funkciókban is. Az olcsóbb robotok általában annyit tudnak, hogy a napelem meghajtja a kereket, és a robot képes haladni. Igaz, még irányítani se lehet, csak megy előre egyenesen. A drágább és ezzel együtt bonyolultabb készletek az energiaellátáson és a motorokon kívül érzékelőket és egy központi vezérlőegységet is tartalmaznak. Programozással irányíthatóak. Ezek azok a robotok, amelyek nemcsak a kreativitást, de a természettudományos ismereteket is szélesítik, bevezetik a gyerekeket a programozás világába.

Robot gyerekeknek karácsonyra

2. Hány éves gyerek érett már a robotépítésre?

Pár hónappal ezelőtt – mielőtt jobban beleástam volna magam a robot-témába –a férjem felvetette, hogy nagyobbik fiunknak vehetnénk karácsonyra robotot. Egyetértettem vele azzal a kitétellel, hogy ne most, hanem majd 2-3 év múlva. Arra gondoltam, hogy 12-13 évesen is bőven ráér robotikával foglalkozni, semmiről se marad le. Először önmagamat cáfoltam meg, hiszen a legtöbb robotot már egy mobil app segítségével irányítani lehet, tehát egy harmadikos gyereknek se okoz gondot, utána pedig a fiam lelkesedése vett le a lábamról. Azóta azt érzem, hogy az egyik legjobb dolog, ami egy mai gyerekkel történhet, ha kap egy robotot.

3. Csak drága mulatság vagy valódi haszna van?

Honnan tudhatjuk, hogyha kifizetjük a kerámia szakkör vagy a rocky díját, akkor attól a gyerekünk több lesz? Vagy a távirányítós autó, kézzel varrott baba vagy a robot fejleszti jobban? Olyan jó lenne, ha a gyereknevelésben mehetnénk biztosra, de az az igazság, hogy őrült nagy lutri. Próbálkozunk, tesszük a legjobb szándékkal, de néha tévedünk, hibázunk. Senkinek, még a saját fiamnak se ígérhetem meg, hogy a robotika lesz az, ami megváltoztatja az életét és ez a boldogságának a kulcsa. Ám hiszem, hogy szülőként az a feladatom, hogy megmutassam neki, hogy a világ érdekes, és minden tapasztalat alakítja, formálja őt. Az is, ha valamit megkedvel, az is, ha valamit nem.

4. Akkor most tényleg hagyjam a fejemre nőni?

Mindenképpen! Ne fogd vissza azért, mert te nem tudod elképzelni azt a jövőt, amiben robotok végzik a munkák jelentős részét a hegesztéstől a vezetésig. De azért se aggódj, hogyha robotokkal játszik, mindenképpen kocka lesz. Ettől még lehet tengerbiológus, szakács vagy tűzoltó, sőt, talán annyit változik majd a világ, hogy ezeken a területeken is hasznosítani tudja majd azokat az ismereteit, amit robotok építése és programozása közben szerzett.

5. Mi kell a robotépítéshez?

Tanulni csak lépésről lépésre lehet. Az nem megoldás, hogy megveszed a gyerekednek a legmenőbb robotépítő készletet, és onnan már minden sínen van. A robotikát is az alapoktól kell kezdeni, meg kell ismerni az elméletet, majd jöhet az első robot, amit később tovább lehet gondolni, át lehet építeni. A robotika túl széleskörű tudomány, hogy a gyerekek egyedül fedezzék fel, olvasni se tanulnak meg, ha a kezükbe nyomsz egy olvasókönyvet.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai