3 szempont, ami alapján okostelefont választhatsz a gyereknek

3 szempont, ami alapján okostelefont választhatsz a gyereknek

Vica | 2017.12.20 | Olvasási idő: 5 perc

A Jézuska egyre gyakrabban tesz elektronikus eszközt a fa alá, legyen az játékkonzol, tablet, számítógép, vagy épp okostelefon.

Három fő szempontot emeltünk ki, amit érdemes vásárlás előtt átgondolni, ha az ajándék okostelefon lesz a gyereknek.

1. Mennyibe kerül a készülék?

10 ezer forint alatt

inkább a nagymamának találunk nagygombos, „nem okos” készülékeket, de a lélektani határ alatt kapható a Vodafone Smart Mini 7, ami alap funkciókra (telefonálás, netböngészés, levelezés, zenehallgatás vagy Facebook) már jól használható, néhány játék is elfér rajta.

11-25 ezer között

kapható a szintén saját márkás Vodafone Smart E8. Trendi design, ujjlenyomat-olvasó a gyors és biztonságos hozzáféréshez, 13 megapixeles-es hátlapi kamera, amely nagyobb felbontású képeket tud, mint a régi fényképezőgépem, ráadásul a 10 gigabájt (felhasználói) belső memória elég sok fotó tárolását teszi lehetővé.

26-40 ezer között

szóba jöhet az ultravékony ZTE Blade A512 5,2 inches kijelzőjén HD felbontásban köszönnek vissza a fotók és a videók. Persze, a ZTE Blade A512 nem csupán jól tud fényképezni, hanem okos is, jolly joker a folyamatos közösségi jelenléthez.

41 és 60 ezer között

az elegáns Sony Xperia L1 már 13 megapixeles kamerát kínál jókora kijelzővel, egy meglehetősen erős, négymagos processzorral, GPS-szel, 5MB szelfikamerával. A gyorsulásmérő is megvan benne, ha akarjuk, beilleszthetjük egy VR szemüvegbe is.

60 ezer felett

már általában prémium készülékek tanyáznak, például a játékra-videózásra is kihegyezett LG G6, széles látószögű kamerával – a hátlapi kamera 125°-os objektívet rejt - és kényelmes akkumulátor-kapacitással.

3 szempont, ami alapján okostelefont választhatsz a gyereknek

2. Feltöltőkártya vagy előfizetés?

A feltöltőkártya mellett gyakori érv, hogy úgy könnyebb kontrollálni vagy éppen kordában tartani a felhasználóját (értsd: a gyereket). Az elmélet akkor dől meg, amikor a hónap közepén elfogy a keret és jön a balhé. A mai fiatalok lételeme a zene, amit streamelnek, és a chat, ami online, tehát amire szükségük van, az az adat(forgalom). Eléggé lehetetlen helyzet azt mondani a gyereknek, hogy minden hónap 24-től ne hallgass zenét hazafelé a buszon. Sokkal jobban megéri, ha olyan előfizetést választunk, amivel kényelmesen használhatja azokat az appokat, amiket szeret, mi pedig fix költséggel kalkulálhatunk. Az online jelenlétét pedig közösen meghozott szabályokkal érdemes kontrollálni.

Nálunk a nagyobbik gyereknél több mint két éve van előfizetős telefon a korábbi feltöltős helyett, és egyetlen esetben fizettünk többet a fix alapösszegnél – a roaming miatt, amikor az ausztriai nyelvi táborból telefonált párszor . A keret elegendő a beszélgetésekre, a netezés egy részét pedig az itthoni wifiről bonyolítja, az iskolában úgysem pártolják a telefonhasználatot.

3. Korlátlan adatforgalom?

A tablet is lassan a biciklihez vagy a görkorihoz hasonló alaptartozéka lesz a gyerekeknek. Így nem meglepő, ha az idei év slágere a szélessávú (nagyon széles!) és korlátlan adatforgalmú mobilnet-szolgáltatás. Ha happolta már el a gyerek a telefonodat családi programon, mert az övé már „lefogyott”, vagy szorult volna bármilyen adatforgalmat igénylő szolgáltatásra hó végén, akkor érted, miért kezd el az ember a korlátlan adatforgalmat ígérő csomagokra kacsingatni. Akkor is, ha tudja, a vonaton és sok városi kávézóban van (olyan, amilyen) wifi.

Az Y, Z és Alfa generációk számára az online jelenlét olyan, mit a levegővétel. Számukra az okostelefon ugyanolyan természetes, mint számunkra a farmer, pedig nem volt olyan régen, amikor egyáltalán nem számított mindennapinak, hogy a nők farmernadrágot húzzanak. Sokszor el se tudjuk képzelni, mi mindenre használják a telefonjukat, mert nekünk eszünkbe se jut. Így mielőtt arról döntenénk, mi is kell a gyereknek, érdemes megnézni, milyen appokat használ, mennyi adatra van szüksége egy hónapban. És az a legszebb, hogy az ember azt hinné, hogy majd bonyolult lesz kiszámolni, de a gyerekünk pontosan tudja. Azt lehet, hogy elfelejti, hogy holnapra melyik szabályt kell megtanulni környezetből, de azt pontosan tudja, mennyi adatforgalmat bonyolít egy hónapban.

Készülékekről, tarifákról, a Vodafone Family ajánlatról bővebb információ érhető el a Vodafone Magyarország honlapján.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai