Virágzik a magántanár-biznisz a neten is

Virágzik a magántanár-biznisz a neten is

Vica | 2017.06.20 | Olvasási idő: 6 perc

Aki „eleven” tanárra vágyik, bár utazgatás nélkül, az is a keresőprogramokhoz fordul. A hagyományos tanterveken túl is van élet: diákként sokan tanulnak szolfézst a hangszer mellett, és egyre többen programozást. Lehet-e pusztán online eszközökkel fejlődni ezeken a területeken? És mi van azzal, aki nem önszántából kerül hosszabb időre négy fal közé, elzárva az iskolától? Épp a kortársai segítik abban, hogy betegen is tudjon lépést (és kapcsolatot) tartani az osztálytársakkal és a tanulnivalókkal. És a helyzet összefoglalása: kitartással sok remek ingyenes és fizetős anyag elérhető már – de van még hova fejlődnünk.

Magántanárok, Skype-tanárok gyűjtőhelyei, Nyelvoktatás online

Nem kifejezetten online oktatóanyaggal, de mégiscsak digitális módszerrel segítenek azok az oldalak, amelyeken magántanárokra lelhetünk, akik utána élőszóban vagy Skype/videókonferencia rendszer segítségével adhatják át a személyre szabott tudást. Lényegében minden ilyen „kulcsszó” foglalt a honlapoknál: van „xxxtanarok.hu” - esetleg .com végződéssel is (pl: angoltanarok.hu , angoltanarok.com), van magántanár-oldal nonstoptanar.hu és onlinetanar.hu néven is (utóbbi az online módszereket használók listája), de van már tutimagantanar.hu is. És persze az egyéni tanárok honlapjai: a doratanar.hu például Bereczki Dóra Eszter tanárt takarja, aki Skype-on, Messengeren, Viberen tanít általános és üzleti nyelvet. Nyelvet különben is sok magántanár és néhány iskola (például az i-school is kínál online, ahogy se szeri, se száma a különféle online és CD-s nyelvoktató programoknak sem, ezek feldolgozása külön cikket érdemelne, hiszen a nyelvoktatás nem csak az iskolás korosztályra korlátozódik.

Különlegességek: szolfézs, KórházSuli, érettségiző felnőttek

Nemcsak a szokásosan keresett témákban, de különlegesebbekben is készültek online tantárgysegítő anyagok. Van például szolfézst tanulóknak egy teljes weboldal. Hoztak létre "online iskolát" érettségizni vágyó felnőttek számára. A már sokszor idézett Tanárblog pedig bemutatta részletesen a KórházSuli nevű projektet, amely lelkes (sok esetben középiskolás diák) önkéntesek munkájára alapozva olyan online tananyagokat és online "órákat" eredményezett, amelyekkel a hosszasan kórházba vagy kényszerű otthonlétre ítélt beteg diákok tudták követni egészséges társaikat a tanulásban, sőt, néhány ilyen anyag olyan jól sikerült, hogy a projekten kívül, egyáltalán nem beteg diákok is eredményesen tudták tanulássegítőként használni.

Programozás

Kézenfekvő akkor már, hogy programozást is tanuljunk online. Ha tudunk angolul, akkor mi sem egyszerűbb ennél, hiszen több ezer (!) ilyen kurzust kapunk az Udemy, Khan Academy és más hasonló világcétektől. Ha viszont még nem vagyunk felnőttek és a nyelvi tudásunk is hagy némi kívánnivalót maga után, és nem is profinak készülünk még, akkor bizony jóval szegényesebb a kínálat, marad az önképzés, a „tanulj programozni 100 lépésben” típusú könyvek, vagy az a néhány oldal, ahol nem csak a méregdrága, azonnali munkaviszonyra váltható kódolást sajátíthatjuk el. Így találtam például erre az oldalra, amely szerint „hobbiként” is lehet kódolást tanulni – de ők is inkább a középiskola feletti korosztálynak kínálnák.

A smartfamily.com (magyarul okoscsalad.hu) oldal viszont csalódást okozott, mert online semmi sem elérhető, csak némi infó a tantermi képzésekről 8-10 éveseknek. A sokak által kedvelt Scratch programot már több oldal ajánlja figyelmembe (maga a program ingyenes), ezt akár autodidakta módon is elsajátíthatja a gyerek, vagy on-vagy offline képzés keretében. Könyveket és leírásokat többet is találtam, viszont kifejezetten magyar nyelvű, online elérhető, gyereknek szánt „tananyagot” nem - persze lehet, hogy nem kutattam elég ügyesen. Vagy lehet, piaci rést találtam? Esetleg igény nincs még ilyesmire, jobban bíznak az „élő” szakkörben, workshopban?

A nem épp követendő példák

Nem mondhatom, hogy minden „levadászott” honlap elnyerte a tetszésem. Remek domainnevek (pl: onlinetananyag.hu)  alatt is akadhatnak legalábbis kérdéses minőségű, nem is feltétlenül online tananyagnak számító tartalmak, amatőr megjelenéssel, hiányosan, vagy amatőr programozással.  Csak hogy ezeket a szakma igényes része kiveti magából hamarosan.

Összefoglalva: van még hova fejlődni

Néhány profi, valóban remek és innovatív digitális tananyag mellett tehát bőven találtunk elavult, már a megszületésekor ásítóan unalmas holmit is, ráadásul szerintem egy képernyőre létrehozott szöveg pár grafika kíséretében még nem nevezhető e-learningnek. Sok fejlesztés messze elmarad sok külföldi versenytársától, nem használja ki se a multimédia, az akár 3D megjelenítés, az interaktivitás lehetőségeit, pedig a képernyőre tett tankönyvet nem fogják a papíros változatnál érdekesebbnek vagy jobban feldolgozhatónak ítélni a gyerekek. Különösen szomorú látványt nyújtanak a nagy lendülettel indított, majd félbe-vagy hátrahagyott, alig valaki által hasznosított projektek, és a nagyon lelkes-okos tanárokra is ráférne sok-sok grafikai, szerkesztési és bizony anyagi támogatás is, hogy igazán jól tálalhassák a tudást. Nincs senkinek se könnyű dolga egy ilyen elszigetelt nyelvi közegben, amilyen a magyar – de egy ország, amely útnak indította a Prezit, az Ustreamet, valószínűleg többre lenne képes a gyerekek digitális oktatása terén. Én bizakodó vagyok: ha más nem, maguk a gyerekek követelik majd ki - vagy akár segítenek is az elkészítésükben.

Mentés

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai