Újabb 10 szabály okostelefonozáshoz

Újabb 10 szabály okostelefonozáshoz

Tünde | 2017.03.15 | Olvasási idő: 2 perc

Nemrég mutattunk meg tíz megfontolandó illemszabályt az okostelefonozásra vonatkozóan. Olvasóink továbbgondolták a témát és újabb hasznos tanácsokat adtak, ezekből szemezgettünk.

  1. Ha veszélyt, balesetet, katasztrófát észlelsz, ne a filmezés legyen a legfontosabb, hanem a segélynyújtás! Lehet érdekes és tanulságos, de életet menteni fontosabb, mint hogy elmeséld a világnak hogy mennyire szörnyű volt. (Emese)
  2. Anyák napi ünnepségen, amikor halk ünnepi zene mellett elindul feléd óvodás gyermeked a saját készítésű ajándékával meg a virággal, illetlenség felvenni a telefont. Gyermekeddel, és a jelen lévő többi ünneplővel szemben is, akik nem biztos, hogy a munkatársaddal folytatott csevegés részleteiért jöttek az ünnepségre. (Mária)
  3. Nem is a fiataloknak, jellemzően inkább az idősebb korosztálynak: Kérlek, ne telefonálj ordibálva tömegközlekedési eszközön! Senki nem kíváncsi a magánéletedre, sőt, a szomszédodéra sem, amit általában fröcsögve taglalsz. (Namira)
  4. A számkijelzés nélküli hívásokat is vedd fel! A lányomnak éjjel lemerült a telefonja, és egy barát szám nélkülijén hívott, amit felvettem, és így én is megnyugodtam, mert értesíteni tudott. Hasonló dolgok, értesítés, segítségkérés (egyik szomszéd ismeretlen számmal) előfordultak párszor, és örültem, hogy felvettem. (Éva)
  5. Ha hívnak, nem kötelező azonnal felkapni. Nyugodtan ki lehet nyomni, vagy figyelmen kívül hagyni. Ha fontos, majd újrahív, ha meg nem az, akkor minek hívott? (Ákos)
  6. Az iskolai órák alatt a telefonokat egy gyűjtőhelyen kellene tartani lehalkítva vagy kikapcsolva, és oktatás végén átadni. (Éva)
  7. Temetésen, színházban, iskolában, orvosnál és előadáson kötelezően ki kellene kapcsoltatni a telefont. (Lucy)
  8. Amikor egy asztalnál együtt étkezel a többiekkel, ne a tányér melletti telefont bámuld. Figyelj inkább az asztaltársaidra. (Margó)
  9. Este 6 után és reggel 8 előtt csak azt csörgesd meg, akivel nagyon közeli viszonyban vagy! (Akit hívhatsz éjjel kettőkor is.) (Lucy)
  10. Tedd le néha egy napra a telefont, hogy élvezd az offline szabadságot is. (István)

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai