Te még papírra jegyzetelsz a szülőin?

Myreille | Olvasási idő: 6 perc

Myreille

Kor: 41 Gyerekek száma: 2
"Az anyaság a legnagyobb örömöm és a legnagyobb feladatom. Hiszem, hogy a tökéletes gyerekkorba a pocsolyában ugrálás ugyanúgy belefér, mint a tabletezés és a programozás. Fontos számomra, hogy a gyerekeim digitális életének is része legyek."

Nemcsak a sárga post-iteket száműztem azt életemből, de a jegyzetfüzeteimet is és a falra szerelt naptárakat is. Teljes lett a digitalizáció! Persze ehhez nem volt elég egy app, de ez az apróság nem zavar, mert mindent elérek a telefonomon és a gépemen is, és pontosan tudom, hogy mit és hol keressek.

Bookmark ninja

Az első és legkényesebb pont az url-ek kezelése volt. Mert hiába tettem a böngészőben könyvjelzőre az érdekes oldalakat, egy idő után túl sok lett. Olyan sok, hogy a végén nem találtam már meg semmit, amit éppen kerestem, illetve egy idő után azt se tudtam, mit hova mentettem.

A Bookmark ninjával végtelenül egyszerű témakörönként rendezni a könyvjelzőket, ráadásul eszközfüggetlen, minden egy helyre kerül, a megfelelő polcra. Mindenki saját kategóriákat gyárthat és ezekbe rendezheti online bookmarkjait. Nekem a receptek mellett a legtöbb könyvjelzőm a gyerekekhez kapcsolódik. A Kreatív kategóriába gyűjtöm azokat az ötleteket, amelyeket meg szeretnék valósítani a fiaimmal vagy az olyan érdekes videókat (Youtube, TED), amelyeket előbb-utóbb meg akarok nekik mutatni, de ha a gyereknevelésről találok egy jó cikket, azt is ide mentem, hogy később vissza tudjak rá nézni.

Evernote

Jegyzetelni mindig kell: legyen szó szülői értekezletről, munkahelyi megbeszélésről, nyaraláshoz gyűjtött infókról vagy a szomszéd által gyorsan lediktált receptről. Azt is azonnal felírom, mert különben elfelejtem, ha a gyerekeim mondanak valami érdekeset, vicceset vagy éppen meglepőt.

Gyakran nem is pötyögök, hanem egy fotó a nyitvatartásról vagy az ovi ajtajára kitett hirdetményről és máris rengeteg időt és energiát spóroltam magamnak. Legutóbb a fodrásznál egy női magazinban azt találtam meg, hogyan lehet különböző stílusokban karácsonyra rajzolni. Lefényképeztem az oldalt és beállítottam rá egy taget (karácsony) és egy emlékeztetőt, hogy december elején dobja elém ezt a jegyzetet.

Az Evernote-ot a telefonomról ugyanúgy elérem, mint a gépemről, így a jegyzeteimet bárhol megnézhetem, nem kell küldözgetnem magamnak, nincs keveredés. De bevallom, néztek már rám ferde szemmel ovis szülői értekezleten, hogy amíg a többi szülő szorgalmasan jegyzetel, addig én csak a telefonomat nyomkodom, pedig én is jegyzeteltem. Ráadásul a digitális jegyzeteket végtelenül egyszerű megosztani a férjemmel, hogy ő is képben legyen időpontok, feladatok és gyerek-ügyekkel kapcsolatban.

Te még papírra jegyzetelsz a szülőin? Vagy elért a digitalizáció?

Wunderlist

Legutoljára a jegyzetfüzeteimet cseréltem digitális appra. Amióta az eszemet tudom, volt napi feladatlistát tartalmazó füzetem és élvezettel húztam ki egy-egy elkészült feladatot. Nem mellesleg rajongok a szép füzetekért, a papírért és az írásért.

Itt is a jobb hatékonyság vitt rá a digitalizációra. 4-5 appot végignéztem, és nekem a Wunderlist volt igazán testhezálló, mert nem projekteket akartam vezeti, átlátni, hanem saját listáimat szerettem volna átláthatóvá és könnyen kezelhetővé tenni. Van ovi, suli és „elfogyott a tej” listám, ami év elején igen hasznos, mert rengeteg mindent kell bevinni a gyerekeknek és a hűtő se állhat üresen.

Az „elfogyott a tej” listámhoz a férjemnek is hozzáférése van, mert nincs a hűtőn bevásárlólista, mindent ide írunk be, és bevásárláskor egyesével lehet kipipálni. Pár év, és a gyerekek is kapnak hozzá hozzáférést.

Ez az applikáció is küld emlékeztetőt, ha beállítom, tehát ha péntekre kell bevinni a suliba az akármit, akkor csütörtök estére beállítok egy figyelmeztetőt és össze tudom készíteni másnap reggelre. Nem a suli kapujában csapkodom a homlokomat.

+1 Digitális naptár

Nem tudom, hogy régen hogyan csinálták, de a mi életünk káoszba fulladna az egymásnak küldözgetett „meeting meghívók” nélkül. Bizony, úgy működünk, mint egy nagyvállalat, csak kicsiben, és az időgazdálkodás az egyik legfontosabb feladatunk, mégis néha kicsit beleőrülünk. Mert nem csak a saját dolgainkat vezetjük benne, hanem a gyerekekét is. Ki merre jár, ki viszi, mikor végez, ki megy érte, mikor kell státuszhoz menni a védőnőhöz. Vagy mikor lesz az őszi és a téli szünet. A közös naptár és meeting meghívók kezelése nagyban függ a digitális eszközöktől és a rajtuk futtatható operációs rendszerektől. De bármilyen megoldást is választunk, a digitális jobb, mint a hagyományos.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai