Tanulj, gyakorolj, tesztelj a neten!

Vica | Olvasási idő: 6 perc

Vica

Kor: 48 Gyerekek száma: 2
"Az informatika természetesebben veszi körül a gyerekeimet, mint engem gyerekkoromban nyaranta a kiscsibék. Szívügyem a lányok érdeklődésének felkeltése az informatika, távközlés, programozás iránt."

Az év elején írtunk azokról a nemzetközi oldalakról, amelyek elsősorban felnőtteknek kínáltak hosszabb vagy rövidebb, elsősorban angolul (néha magyarul is) elérhető online oktatóanyagokat, profi tanfolyamokat. Több európai országban pedig kis-és nagyiskolásoknak is multimédiás, online anyagokkal támogatják a napi iskolai munkát, amik sokszor szabadon hozzáférhetőek és ingyenesek. Adta magát a kérdés, mi a helyzet Magyarországon, a magyar nyelvű, elsősorban diákoknak, kisebb részben tanároknak, esetleg felnőtteknek szánt tananyagokkal, amelyek jó része köthető a közoktatási (általános-vagy középiskolai) tantervekhez.

Van egy jövőre középiskolába készülő gyerekem, és egy gépet mostanában megkedvelő elsősöm, így kíváncsi lettem, milyen tanulássegítő tartalmak, gyakorló feladatok, esetleg kifejezetten felvételi felkészülést is támogató digitális feladat-és tananyaggyűjteményeket találok online, miközben tudom, a gyerekeim tanárai is szívesen keresnek hasonló célból plusz feladatokat, anyagokat. De hasznos lehet a digitális feladat betegségben, magántanulóknak vagy korrepetálásként, otthon.

Másfél hét kutakodás után arra jutottam, hogy a tájékozódni próbáló szülőnek vagy tanárnak ma is meg kell dolgoznia a használható, elérhető anyagokért. Az online kereséssel lelt honlapok és anyagok közt ugyanis jócskán vannak rég elavult, félbehagyott, néha már helyesen megjelenni se képes tartalmak és keretrendszerek is – a könyvekkel ellentétben a digitális tartalmak és oktatóanyagok nem évtizedekre vagy évszázadokra készülnek.

„Hivatalos” vagy annak látszó tanulást támogató eszközök és tartalmak – diákoknak és tanároknak (a Sulinet, az OFI, a tankönyvesek és digitális táblák világa)

Az egyik legrégibb ilyen kezdeményezés a Sulinet, amely ma is üzemel, folyamatos (vagy majdnem folyamatos) tartalom-karbantartással és frissítésekkel. Az elérhető ingyenes háttér-és tesztanyagok meglehetősen teljesnek tűnnek (tanárok tudnák megmondani, megfelelnek-e az iskolák többségében oktatott témáknak és felosztásoknak), bár sok helyen csak ábrákkal ellátott digitális szövegek a tudástár elemei, különösebb interaktivitás nélkül. A tesztek persze gyors tudásellenőrzést tesznek lehetővé, de különösebb játékosítás, a gyerekek számára vonzó külső elemek nélkül. Ezzel együtt érdemes végigböngészni, ha a tankönyv helyett inkább képernyőről olvasná a gyerek többé-kevésbé ugyanazt.

Megnéztem a hivatalos OFI oldalt (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a „hivatalos” tankönyvcsalád háttérintézménye), de nehezen bukkantam a „Tanítási segédanyagok” aloldalra. Rátaláltam a Nemzeti Köznevelés Portál oldalára is az OFI oldaláról, ahol már van „diák vagyok”, „szülő vagyok” vagy „tanár vagyok” aloldal, amiből ez pl. a Diák aloldal, ahol találok interaktív feladatgyűjteményt, ez például a gombákról szól. (Vica tudása a feladat alapján alig ötven százalék…)

A digitális, interaktív táblák elterjedésének kezdeti időszakában sokan ismerték fel, hogy aktuális és magyar nyelvű tartalom nélkül legfeljebb nyelvórát lehet vele tartani. Tanároknak is készült sokféle háttéranyag, de sok utána gazda nélkül parlagon maradt. Erre példa ez az oldal is, ami úgy tűnik, hosszú évek óta nem frissült. Talán nagyobb sikerrel járnak a tanárok az egyes gyártók oldalait egybegyűjtő „startlapos” oldalon, ahol a gyártók is igyekeznek tartalmat is kínálni a táblák mellé.

Ahol még használják a Mozaik Kiadó anyagait, ott kiegészítő, digitális anyagokhoz is hozzájuthatnak a gyerekek és a tanárok  – utóbbiak akár digitális táblához valókat is találnak. A szülők-diákok a könyvben található kód segítségével jutnak a kiegészítő anyagokhoz a kiadó Mozaweb oldalán. A Mozaweb úgy tudom, külföldön egyre sikeresebb, itthon viszont sok évfolyamban a mozaikos tankönyveket fokozatosan felváltják az állami kiadványok.

A Mentorháló szintén tanároknak kínál egy több éves projekt során elkészült tudástárat, óvodapedagógia és gyógypedagógia területen is.

Találtam egy különös oldalt is Első Magyar Digitális Tananyagbázis néven – ami a leírások szerint tartalmaz iskoláknak, digitális táblához, tantermi  akkreditált és nem akkreditált anyagokat, keretrendszert és ismertetőjét, szó van tananyagkészítésről és pedagógus-tanfolyamokról is.

Vannak tehát „hivatalos” digitális segédletek, csatasorba álltak a tankönyvkiadók közül is néhányan. Tartalmat is kínálnak az eszközszállítók, például a digitális táblák forgalmazói is, és nagyobb fejlesztői projektek során is készültek hosszabb távon is használható, főleg pedagógusoknak szánt anyagok, és az új kormányzati „digitális oktatási stratégia” keretében is várhatóak majd ilyenek. De ha ez nem elég testhezálló, még mindig bízhatunk az öntevékeny és önzetlen tanárokban, a piaci rést találó oktatóanyag-fejlesztőkben is. A következő részekben az ő kínálatukat is szemügyre vesszük majd.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai