Tanári ajánlással: a legjobb appok nyelvtanuláshoz

Tanári ajánlással: a legjobb appok nyelvtanuláshoz

Fegyverneki Gergő | 2019.01.29 | Olvasási idő: 4 perc

Az életkori sajátosságoknak megfelelően, személyre szabottan és akár játékosan is gyakorolhatjuk vagy gyakoroltathatjuk az idegen nyelveket az okoseszközökön futó alkalmazásokkal. Mindez újfajta lehetőséget hozott a nyelvtanulásban, amelyet érdemes kipróbálni, hiszen egy-két nyelv ismerete elengedhetetlen az érvényesüléshez.

Személyre szabottan, játékosan

Annak idején az egyik professzorom a tanárképző főiskolán azt mondta, hogy egy új nyelv elsajátításához három dolog szükséges: fenék, fenék és fenék. Azoknak, akik megrettent a véget nem érő szótározás, van egy rossz hírünk: a kitartó szorgalmat természetesen ma sem iktathatjuk ki. Jó hír viszont, hogy számos nyelvtanulást támogató applikáció létezik. Ezek nemcsak ingyenesek és könnyen kezelhetőek, de nagyon gyakran játékossá teszik a tanulási folyamatot, ahol bárki a saját tempójában juthat egyre magasabb szintre.

Tanári ajánlással: a legjobb appok nyelvtanuláshoz
6000 szó több nyelven is

6000 szó birtokában bárki kiválóan elboldogul egy idegen nyelven, de vajon hogyan jut el idáig valaki? Az Angol tanulás 6000 szavak nevű szókincstanuló alkalmazás segítségével játszi könnyen beletanulhatunk az angolba vagy bármelyik más idegen nyelvbe attól függően, hogy mit telepítünk a készülékre. Az appal ugyanis többek között tanulhatunk németül, oroszul, franciául, svédül, csehül vagy épp törökül.

A játék 15 fő témakörre osztva 6000 szót és kifejezést tartalmaz, mindezt képek illusztrálják, a szavakat pedig anyanyelvi kiejtésben hallgathatjuk meg. Tanulás közben három nehézségi szint közül (kezdő, középhaladó és haladó) választhatunk, sőt a kategóriákon belül hét játékból lehet választani, így tényleg személyre szabottan játékossá tehetjük a tanulást. iOS készülékeken ’6000 words’ kereséssel találhatjuk meg ezeket az appokat pl. német vagy angol nyelvre.

Duolingo

Talán az egyik legismertebb és legnépszerűbb nyelvtanuláshoz használt alkalmazás a Duolingo. Ezzel az applikációval is számos nyelvet gyakorolhatunk, bár azt érdemes tudni, hogy az angol nyelven kívül minden más nyelvet az angolon keresztül lehet egyelőre csak elsajátítani. A program kabalaállata, egy kis bagoly emlékeztet a napi leckékre.

Az app telepítésekor beállíthatjuk, hogy egy nap mennyi időt szeretnénk szánni a gyakorlásra. A különféle írásbeli feladatokon túl tréningezhetjük a nyelvvizsgák egyik nagy mumusát, a hallásutáni szövegértést és részben a beszédkészséget is. 

Az egyik fő motivációt itt is a gamifikáció, vagyis a játékosítás adja: pontokat szerezhetünk és életeket veszthetünk attól függően, hogyan teljesítünk. Ráadásul az app számon tartja, hogy mely kérdések okoznak fejtörést a felhasználóknak, és milyen jellegű hibákat követnek el, hogy aztán ezeket gyakoroltassa.

Segíts Te is Max professzornak a világ megmentésében!

Akár Te tanulod a nyelvet, akár a gyerekednek szeretnél segíteni, ezt a kreatív appot feltétlenül próbáljátok ki! A magyar fejlesztésű és díjnyertes Xeropan-nal bárki számára igazi kalanddá válhat a nyelvtanulás: Xeropániában 12 történelmi koron keresztül, 60 tematikán át, közel 1000 leckével, alapfoktól felsőfokig segíthetjük Max professzort a világ megmentésében, és a legkitartóbbak akár 8000 kifejezést is elsajátíthatnak. Mindezt teljesen új szemszögből tehetjük meg, hiszen a  fejlesztők az angol nyelv gyakorlati oldalára helyezik a hangsúlyt. Az anyanyelvi tanárok által megírt leckék ráadásul ugyancsak érdekesek, hiszen a tananyagot mozifilmek előzeteseivel, tévéműsorokból kivágott klipekkel és más érdekes videókkal teszik színessé. 

A készítők mindenben igazodnak a tanulók igényeihez és egyéni teljesítményéhez, személyre szabott, változatos feladatokat oldhatunk meg, a szókártyák pedig még eredményesebbé teszik a tanulást. Ez lehet az a nyelvtanulós app, amelyet egyedül is szórakoztató lehet használni, de közös élménnyé is válhat a tanulás, ha tanulócsoportokat hozunk létre az alkalmazással. Így akár még egy versenybe is beszállhatunk.

Appból nincs hiány

Ezeken a nyelvtanulós alkalmazásokon kívül érdemes megnézni még a Qlango, a Vocabulary nevű appokat is, hiszen mindegyik más és más meglepetést tartogat, a Quizlet-tel pedig saját szókártyákat is létrehozhatunk a nyelvtanuláshoz.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai