Szórakoztató, matek appok kisiskolásoknak

Szórakoztató, matek appok kisiskolásoknak

Myreille | 2019.04.16 | Olvasási idő: 3 perc

Nem kérdés, hogyha a gyerekek választhatnak a „gépezés” és a „matekozás” között, akkor szívesebben veszik kezükbe az okoseszközeiket, mint a matek feladatgyűjteményt. Leleményes és elszánt szülőként olyan matematikát gyakoroltató appokat gyűjtöttünk össze, amelyekkel tényleg játék és móka a tanulás.

Sushi Monster

Minden a tálaláson múlik. A Sushi Monster appban szinte szó szerint. Itt ugyanis azt a nem túl izgalmas feladatot, hogy „Válaszd ki, hogy a felsorolt számok közül melyikeket kell összeadni, hogy 14-et kapjunk? 5,7,13,1” azzal tették érdekessé, hogy egy szörnyet kell sushival etetni. A szörny éhségének is van egy száma (a fenti példa szerint 14) és a sushiknak is van értéke (fenti példa szerint 5,7, 13, 1). A kérdés pedig az, hogy melyik sushikkal kell megetetni a szörnyet, hogy jól lakjon. A gyerekeknek ugyanazt az elemzési, döntési és matematikai műveletet kell elvégezniük mindkét feladatban, ám éppen a szörnyektől és a sushiktól az egész játéknak, vicces fejtörőnek tűnik, nem pedig az összeadás begyakorlásának.

 

Sushi Monster

 

A játék ingyenes, hét nehézségi szinten lehet játszani és izgalmasabbá teszi, hogy a szörny elé kerülő sushikat úgy kell összekombinálni, hogy ne csak egy, de további „etetésre” is megfelelőek legyenek. Tehát egyszerre nem egy, hanem több műveletet is el kell végezni, matematikai problémákat kell elemezni és döntéseket kell hozni.

A játék érdekessége, hogy nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is remek agytorna.

Elérhető: App Store

Math Games

A Math Games remek gyűjtemény matematikai feladványokból, fejtörőkből. A feladatmegoldásoknál nem csak a nehézségi szint változik, de az is kihívás, hogy milyen gyorsan tudjuk megoldani a feladatokat. A feladatok nehézségi szintje állítható, játékosra szabható.

 

Math Games

 

Az ingyenes játék érdekessége, hogy 2 játékos módban is használható, tehát családi háziversenyeket is rendezhetünk. Nálunk ez nagy segítség, mert nagyobb lelkesedéssel jönnek a gyerekek, ha nem tanulni, hanem játszani hívom őket.

Letölthető: Google Play

Zapzapmath

A Zapzapmath nem csupán egyetlen app, hanem rögtön fél tucat, és egyben egy matematikát oktató rendszer is. A „belépő” szint már nagycsoportosoknak követhető és még 6 appon át, egyre nehezebb feladatokkal folytatódik az oktatás a „Zapzap bolygórendszerben”.

Zapzapmath

 

Az appsorozat közös jellemzője, hogy nem matek feladatokkal találkoznak a gyerekek, hanem játékos, vicces küldetésekkel miközben matematikai ismereteik, gondolkodásuk bővül. Bár nagyon jó a koncepció, szép a grafika, de olykor nem egyértelmű, hogy mi a feladat vagy éppen miért nem az a helyes megoldás, amit a gyerek kiválasztott, így a magyarázat sokszor a szülőre marad. Mindezt ellensúlyozza, hogy a feladatok változatosak és a gyerekek szívesen játszanak vele.

Az ingyenes Zapzapmat app Androidon és iOS-en is futtatható, a sorozat appjai innen letölthetőek és játszható online is.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai