Segít egy alkalmazás, ha a gyerek nem tud kottát olvasni

Segít egy alkalmazás, ha a gyerek nem tud kottát olvasni

Vica | 2017.02.24 | Olvasási idő: 4 perc

Mit tehet a szülő, ha estefelé van már, és a csemete (zenei tagozatos osztállyal) hirtelen az orra elé dug egy bonyolultnak tűnő kottát, „anya, ezt kéne gyakorolni” felkiáltással? Eszébe jut alkalmazásokat keresni tanuláshoz?

Mire rájön: hiába tanult annak idején zongorázni plusz szolfézst valaha ő is, harminc éve nem volt a kezében kotta, csak egyszer – de akkor egy évtizedek óta ismert művet kellett csak felidézni vele. Ha nincs komolyzenész a családban, akkor keres olyan alkalmazást, ami hallhatóvá teszi a kis fekete jeleket. És mikor megleli, a homlokára csap: sose volt ilyen könnyű a zeneszerzés, ha ezt Mozart és Bach megérhette volna!

Két kereszt, két bé

...azt hiszem, itt akadtam meg. Van egy aprócska, gyerekjáték létére hibátlanul tiszta hangú „analóg” zongorácskánk (másfél oktávos és jó negyven éve készítették a néhai Szovjetunióban), alapokat tudok vele magyarázni, ahogy az aprócska szintetizátor is jó mutogatni, mi a dúr, a moll, a félhang. De kottát, azt nem tudnak szegények értelmezni, a gyerek pedig egy hangra nem emlékszik a feladott műből, irány a net.

Alkalmazások tanuláshoz

Angolul azért nem árt tudni a keresgéléshez, de az nagyjából pont elég is. Véletlenül a „toptenreviews.com” második legjobbjának szavazott alkalmazását, a Finale-t (annak is az ingyenes, Finale notepad 2012 változatát találjuk meg elsőre, egy Windowsra vagy Macre tölthető programot, ami messze meghaladja aznap esti igényeinket, mint kiderül, bármilyen bepötyögött kottát lejátszik hallhatóan a választott hangszeren, de alkothatunk zongorakíséretet dobbal a boci-boci tarkához több szólamban, majd meghallgathatjuk az elkészült művet, álmélkodva vagy szörnyülködve.

Ha dallamot akarunk kottára „fordítani”, az már nehezebb ügy. MIDI vagy Karaoke formátumú hangfájlokat (bevallom, eddig azt sem tudtam, léteznek ilyenek...) már szépen tud kottázni egy jó kis algoritmus, más programok eljutottak az mp3 állomány kottázásáig is, több-kevesebb sikerrel – feltéve, ha a dal egyszólamú. A többihez már csak támogatást nyújtanak a programok – például lelassítják a dallamot, hogy a kézi kottázás könnyebben menjen. Aki tehát zeneszerzésre adná a fejét, nem árt, ha megtanulja a kottázás alapjait – még ha kézzel kottát rajzolnia nem is kell már többé.

alkalmazások gyerekeknek

Ha viszont csak meg akarunk mutatni egy dallamot, mondjuk egy zongorán, ma már ehhez nem kell otthon tartani egy Steinway koncertzongorát vagy pianínót. Elég rámenni erre az oldalra, és már pöccenthetjük a billentyűket egy egérrel, illetve azokat a betűket lenyomva, amik „hangot” jelölnek a kottában (a, f, c...) megszólalnak a megfelelő hangok. Angolul tudók akár zongoraleckéket is vehetnek online. Ezen az oldalon pedig játszhatunk virtuális gitáron, dobon, pánsípon vagy bongo-dobon is a zongora mellett. Ez az oldal pedig tucatnyi letölthető „virtuális zongorával” örvendezteti meg a zongorázni vágyót – egyikhez sem kell zongorahangoló, néhány alkalmazás szerint tanár sem.

alkalmazások zeneszerető gyerekeknek

De ha a könnyűzene felé mozdulnánk, arra is van számos ingyenes és fizetős alkalmazás - bármilyen hangot megszólaltató samplerek, keverők és DJ-effektusok. Íme, végezetül egy csinos hanggyűjtemény a Youtube-ról (benne taps, a csúnya szavak kisípolására alkalmas effekt, a Minecraft szerver hangja, madárcsicsergés, visszaszámlálás és bármi más) Tim Walls-tól, ingyen, letölthetően, ha feldobnánk vele saját videónkat vagy egy „analóg” házibulit.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai