Nincs olyan, amit ne tudnál megtanulni a Youtube-ról

Nincs olyan, amit ne tudnál megtanulni a Youtube-ról

Emma | 2017.01.10 | Olvasási idő: 6 perc

A fiam egy hajtogatott papírdaruval állított haza a minap lelkesen, a kislányom hercegnős fonott frizurát óhajtott, de közben a készülő ebéd alatt kifogyott a gázpalack, és a férjem nem volt otthon. Hogy mi köti össze ezeket a triviális eseményeket? Hát a Youtube használata!

Ha alapnak vesszük azt a mondást, hogy a Google a legjobb barátunk, akkor én merészen kijelentem, hogy nekem a Youtube a legnagyobb szerelmem. Amikor a videómegosztás még csak strandpapucsban járt, már akkor is sokat poénkodtunk azon, hogy a Youtube használatával házat építeni és táncolni is meg lehet tanulni. Mostanra viszont tényleg ott tartunk, hogy nem tudok annyira elvetemült gyakorlati kérdést feltenni, amihez ne találnék egy oktatófilmet.

Az említett napon például a fiamat leültettem egy köteg papírral origamizni  a Youtube elé, gyorsan megnéztem, hogyan is kell azt a nyüves gázpalackot kicserélni férj nélkül (ja, hogy ez ennyire egyszerű?), majd míg az ebéd főddögélt tovább, a telefonomon puskázva igyekeztem a lányom fejére varázsolni a leghercegnősebbnek ítélt hajfonást. Így kell mindenkit gyorsan és hatékonyan boldoggá tenni.

YouTube használata az önképzésben

Nagyon szeretek tanulni és tanítani is, hasznos és haszontalan dolgokat egyaránt. Sajnos létezik jó pár dolog, amit az ember magától vagy könyvből nem tud egyszerűen megtanulni, viszont nem mindig akad épp megfelelő tanár, és néha az időbeosztás vagy egy szimpla hétköznapi akadály is elfojthatja a tudásszomjat.

Nincs olyan, amit ne tudnál megtanulni a Youtube használata

Az egyik idős szomszédasszonyunktól például nagyon szívesen megtanultam volna horgolni. Ám kiderült, hogy Julika néni világéletében jobbkezesen kézimunkázott, és nem tudja nekem ezt a tudást balkezesre hangszerelni. De szerencsére ott volt a Youtube, ahogy akkor is, mikor éppen egyik szomszédunk sem tudta megmutatni, hogyan kell rendesen megmetszeni a gyümölcsfákat, így az indulási problémákat áthidalhattuk további szakemberek felkutatása nélkül. Nyilván mindenki el tudja dönteni, mit enged a bátorsága, komfortzónája és kézügyessége, és mi az, amit hozzáértőkre bízna inkább; szerencsére a videókészítők az esetleges veszélyekre is fel szokták hívni a figyelmet.

Te választok meg kitől tanulsz

A klasszikus (videokazettán, majd DVD-n forgalmazott) oktatófilmekhez képest a Youtube óriási előnye, hogy ugyanabban a témában akár több száz, amatőrtől profiig terjedő tudásszintű előadó filmjét nézhetem meg, tulajdonképpen ingyen. Még ennél is izgalmasabb azonban, hogy mindez interaktív: a kommentelési lehetőségnek köszönhetően akár azonnali választ kaphatok a készítőtől a felmerülő kérdéseimre, de a többi nézővel is cserélhetek tapasztalatokat. A Youtube videói ráadásul indirekt módon még nyelvtanulásra is ösztönözhetik a gyanútlan nézőt: ha csak magyar nyelven keresünk az oldalon, az oldalsó ajánlóban akkor is megjelennek idegen nyelvű videók a témához kapcsolódóan, amikre úgyis kattintani fogunk, bízva abban, hogy egy igazán jól összerakott gyakorlati videónál a látvány a lényeg, és édesmindegy, hogy milyen nyelven beszélnek.

Ingyenes és hatékony tanulás

A Youtube-os tanulásban az a legjobb, hogy minden életkorban és mindenhol tökéletesen működhet, ha megvan az érdeklődés. Annyiszor nézed meg/állítod le/tekered vissza a videót, ahányszor akarod, senki nem fog kiröhögni, ha még huszadszorra se sikerül, senki nem fog türelmetlenül lerázni azzal, hogy már százszor megmutattam… Figyelsz, másolsz, utánzol – a leghatékonyabb tanulási módnak tartom.

A mi világvégi kisfalunkban is él olyan kamaszfiú, aki a Youtube-ról tanult meg gitározni  (nem is rosszul), és nekünk is volt már nagyon vidám esős délutánunk, amikor a „poharas dal”  mánia elérte az egyik unokahúgomat, és mindahányunknak meg kellett tanulnunk a ritmust, mert a gyerek komoly családi fellépést tervezett az iskolában...

Ha már iskola

Atudományos érdeklődés kielégítésére-kiegészítésére is remek hely a Youtube. A tudásterjesztés iránt komolyabban elkötelezett feltöltők saját csatornával, azaz nagyobb számú videóval is rendelkeznek a választott területükön belül. A hazai felhozatalból többünknél nagy kedvencek például a Szertár otthon is elvégezhető, izgalmas és vicces fizikai-kémiai kísérletei, a Zállatorvos  csatorna követője pedig az után lettem, mikor leesett állal hallgattam, honnan tud annyi mindent a kutyák veszettségéről a barátnőm 8 éves fia.

A fentiekből is látszik, hogy a Youtube már réges-rég nem csupán zenei klipek tárháza: elméleti és gyakorlati témákban, tanításra és tanulásra is tökéletesen alkalmas felület. Mint egy nemzetközi interaktív oktatóközpont, elképesztő mennyiségű témával.

Tudod például, hogyan kell a pizzatésztát a kezeden pörgetve kinyújtani? Hogy hogyan ejtik helyesen svédül Norrköping város nevét? Hogy mire kell figyelni a harcos jóga póznál? És hogy milyen rejtett trükkök vannak a Minecraftban?

Szerintem nem nagyon létezik olyan gyakorlati kérdés, amire ne lenne itt videós válasz. De ha mégis találsz ilyen hiányt, itt az ideje, hogy elmerülj a témában és csinálj hozzá kisfilmeket. Ne aggódj, a filmezéshez és a vágáshoz is találsz oktatóvideókat a Youtube-on…

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai