Nem tabu! Mobilalkalmazás a női egészségért

Nem tabu! Mobilalkalmazás a női egészségért

Myreille | 2019.10.28 | Olvasási idő: 5 perc

Tóth-Berhát Katalin a Vodafone Főállású Angyalaként az endometriózissal küzdő nők támogatását és a betegség széles körű megismertetését tűzte ki tevékenysége céljául. Egy új, speciális mobilalkalmazás, a Lucy népszerűsítésével szeretné elérni, hogy az érintett nők korai stádiumban felismerjék az endometriózist. Az alkalmazás egy komplex menstruációs naptár, amely az alapvető funkciókon kívül a ciklus során észlelt tüneteket elemzi, alkalmas arra, hogy a lányok a nagylánnyá válásuk pillanatától használják.

Magyarországon hány nő szenved az endometriózistól? 

Tóth-Berhát Katalin: Az endometriózis több mint 200 000 fogamzó képes nőt érint hazánkban, megközelítően ugyanannyi embert, mint az asztma, mégis alig tud róla valaki. A termékeny életkorban lévő, 15-45 év közötti nők 10 százaléka érintett, de egészen fiatal lányoknál és 40 éves kor fölött is gyakran diagnosztizálják. Minden 2. fájdalmas menstruációval küzdő nőnek endometriózisa van. A megkésett diagnózis női szervek roncsolódása mellett más szervek károsodását is eredményezheti és ez a meddőség egyik vezető oka.

Mit érdemes tudni a Lucy mobilalkalmazásról? Hogyan segítheti a betegség jeleinek felismerését?

Tóth-Berhát Katalin: Lucy egy Menstruáció-Periódus-Ovuláció naptár mobilalkalmazás, amely a “szokásos” funkciókon kívül (naptár, szűrővizsgálatokra figyelmeztetés, tünetek vezetése) a felhasználói adatok alapján, a ciklus során észlelt tüneteket elemezve felhívja a figyelmet arra, ha ezek valamilyen női betegségre utalhatnak.

Több mint 200.000 nőnek lehet segítségére a Lucy nevű közcélú applikáció. Az interaktív menstruációs naptár az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány megbízásából és a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készült, a tini edukáció részeként. Az applikáció az egészséges menstruációs ciklus működését, az endometriózis és más női betegségek széles körű megismertetését, és a tünetek korai diagnózisát hivatott segíteni.

A Lucy egy komplex, interaktív menstruációs naptár, amely az alapvető funkciókon kívül a ciklus során észlelt tüneteket is elemzi. Ha a tünetek valamilyen női betegségre, például, endometriózisra, cisztára vagy miómára utalnak, jelez a felhasználónak. Emellett az applikáció segíthet megtalálni a megfelelő orvost, a földrajzilag legközelebb eső rendelőt, valamint elvezethet további szakemberekhez, támogató csoportokhoz.

Tóth-Berhát Katalin
Tóth-Berhát Katalin
Te használod a Lucy-t?

Tóth-Berhát Katalin: Én is teszteltem. Nagyon tetszik, hogy az app tudástára tartalmazza az endometriózison kívül a leggyakoribb női betegségek definícióját, illetve a jegyzetek és tünetek közül minden olyan adatot és információt ki lehet választani, amely egy női ciklus során felmerülhet. Az app célja a hiteles információátadás és ismeretterjesztés, az egészségértés javítása, a tini edukáció, a korai diagnosztizálás, hosszú távon a meddőség elkerülése. Az endometriózis eredményes kezeléséhez kulcsfontosságú a korai felismerés, a megfelelő orvosi kezelés és az életmódváltás.

Számodra miért fontos ez a téma?

Tóth-Berhát Katalin: Érintettként már tudom, milyen nagy jelentőségű a betegség megelőzésében és sikeres kezelésében a korai felismerés. Ha annak idején létezett volna egy ilyen applikáció, valószínűleg nálam sem húzódik el évekig a betegség felismerése, mert a tüneteim alapján (amiket egyébként normálisnak tartottam és nem gondoltam volna, hogy ezek endometriózisra utalhatnak) jelezte volna, hogy felmerül a gyanú. Valószínűleg időben eljutok egy specialistához és hamarabb részesülhettem volna a megfelelő kezelésben. Azt tapasztalom a munkám során, hogy a fiatal lányok, de gyakran a felnőtt nők sincsenek tisztában az egészséges női test működésével. A Lucy app ahhoz is hozzájárul, hogy egészségtudatosabbak és tájékozottabbak legyünk.

Kinek és miért ajánlod az appot?

Tóth-Berhát Katalin: Minden olyan lánynak, nőnek, aki már menstruál. Ebben az applikációban egyszerűen lehet vezetni a ciklus során észlelt tüneteket, mely alapján jelez az app, ha valami normálistól eltérőt észlel. Továbbá az adatok rendszeres vezetésével átfogó képet kaphatunk a testünk sajátos működéséről, amely az egészséges élethez elengedhetetlen. Segítségével könnyebben felismerjük a normálistól eltérő tüneteket, változásokat. Az appban rögzített adatok visszakereshetősége miatt egy nőgyógyászati konzultáció is sokkal gördülékenyebb lehet, hiszen elég csak elővenni a telefonunkat és máris azonnal tudunk válaszolni az orvos kérdéseire.

Miért pályáztál Főállású Angyalnak? 

Tóth-Berhát Katalin: 3 évembe telt és végül az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány segítsége kellett ahhoz, hogy felismerjék a betegségemet és a megfelelő specialista orvoshoz kerültem. Azóta önkéntes munkával segítem az alapítvány munkáját, ugyanis a kutatások azt bizonyítják, hogy 

Magyarországon 4- 5 év, Európában akár 9 év is eltelhet a diagnózis felállításáig.

A megkésett kezelés viszont a belső szervek roncsolódásához vezethet és nehezíti a teherbe esést. Fontosnak tartom, hogy az endometriózissal küzdő nők korán felismerjék a tüneteket és a betegséget, időben eljussanak a megfelelő orvoshoz, és elkezdhessék a szükséges életmódváltást. A Vodafone Főállású Angyalaként sokat tehetek azért, hogy szélesebb körben ismertté válhat ez a betegség, és ezáltal elkerülhetőek lehetnek a súlyos szövődmények. Ugyanakkor célom az is, hogy a menstruáció ne legyen tabu téma, és mindenki tudja meg, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális, nem kell belenyugodni és kutatni kell az okokat és erre már nagyon korán fel kell hívni a lányok figyelmét.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai