Mivel készíthet a gyerek iskolai prezentációt?

Mivel készíthet a gyerek iskolai prezentációt?

Fegyverneki Gergő | 2019.06.05 | Olvasási idő: 5 perc

Az iskola az életre készít fel. De tényleg! Olyan prezentációkészítőket mutatok most be, amelyek jól jöhetnek iskolai beszámolásnál, legyen az órai felelet vagy a kiselőadás, de munkahelyi prezentáció esetén is igen hasznosak. Talán már ez a felütés is sejteti, hogy az is lehet egy (digitális) családi program, ha közösen ismerkedik a gyerek és a szülő ezekkel az alkalmazásokkal.

Microsoft PowerPoint

Ha meghalljuk azt a szót, hogy prezentáció, valószínűleg ez a program ugrik be legelőször. Többnyire ezt tanítják az iskolában, másrészt könnyen kezelhető. Készítéséhez és levetítéséhez egyáltalán nem szükséges internet, ugyanakkor rengeteg sablon közül választhatunk, és szinte a szövegszerkesztőre emlékeztető formázási lehetőségen túl beszúrhatunk képeket, videókat, ábrákat, diagramokat.

Sőt, hiperhivatkozások beszúrásával nemcsak különféle weboldalakra ugorhatunk át, hanem a dokumentumon belül is lépkedhetünk, szemléletesebbé téve így az anyagunkat. A diák áttűnésével és animálásával akár még virtuális madarat is reptethetünk előadás közben, ha a téma indokolja. Céltalanul semmiképpen se válasszunk ilyen megoldásokat, ha nem segít a mondandó megerősítésében, csupán csak tetszik a látványelem.

Jó hír, hogy ma már a prezentációkészítők is online közösségbe tömörülhetnek. A Slideshare oldalra nemcsak feltölthetjük a PPT-ket, de bekövethetünk másokat, és letölthetjük anyagaikat.

Mivel készíthet a gyerek iskolai prezentációt?

Sway

Szintén a Microsoft alkalmazása a Sway egyedi, interaktív bemutatókat hozhatunk vele létre, amennyiben van Microsoft-fiókunk. A bemutató leginkább egy könyv lapozgatására hasonlít. Viszont ezt a csak a felhőben lehet létrehozni és megnyitni.

Használata esetén nem kell sok időt tölteni a formázással. A beépített tervezőmotor gondoskodik az alkotás külleméről. Ha ez első körben nem tetszene, semmi gond, természetesen választhatunk másikat, vagy testre szabhatjuk az egészet. Nagy előnye, hogy ha szeretnénk a kártyalapokra képeket beszúrni, ezt megtehetjük közvetlenül az internetről, nem kell ezeket először külön letöltögetni. Másik nagy előny, hogy megosztott üzemmódban ugyanazon a sway-en egyszerre többen is dolgozhatunk egymástól távol.

Prezi

Egy igazi magyar start up-os termék a Prezi, amely merőben új, látványos és innovatív eszköz, amely segítségével megmutatható bármilyen téma rész-egész viszonya, majd az egyes elemeket külön-külön kinagyíthatjuk. Gondoljunk például arra az ötletre, amely alapján megszületett a Prezi: megmutathatjuk egyben a ház alaprajzát, majd külön-külön egyenként is rá zoomolhatunk az egyes helyiségekre, aztán kedvünk szerint visszatérhetünk az egész rendszer áttekintéséhez.

Azt is mondhatnánk, hogy az alkalmazásra egy dinamikus és intelligens gondolattérképként tekinthetünk, ahol az összefüggések áttekintése után az egyes pontokra ráfókuszálhatunk. A látvány már önmagában képes felkelteni azt, de ami módszertani szempontból igazán innovatív, hogy a prezentációban megszerkesztett logikai út képes vizualizálni a hallgatóság előtt a gondolatmenet ívét. Természetesen a Preziben is dolgozhatunk közösen online.

Már az ingyenes verzió is nagyon hasznos tud lenni, a fizetős változat azonban további extrákban bővelkedik, amivel hatásossá tehetjük beszámolónkat. Mielőtt belevágnánk az első prezibe, érdemes körül nézni a Prezi magyarul oldalon.

Mentimeter

Egy jó szónok igyekszik interaktívvá tenni előadását. Természetesen ehhez ma is elengedhetetlen az előadó személyisége és az elgondolkodtató kérdések megfogalmazása, de a Mentimeteren keresztül a teljes közönséget bevonhatjuk, feltéve, ha van náluk internetkapcsolattal rendelkező okoseszköz. A prezentációba ugyanis kérdéseket tehetünk fel (kulcsszavak beírása, kvíz, számskála, szavazás, nyílt végű kérdések).

Ezekre úgy lehet válaszolni, hogy a menti.com oldalon beírják a közönség tagjai azt a kódot, amit a program generál, amikor ezt készítője megnyitja. Nemcsak látványos, de praktikus is, ahogy a kivetítőn megjelennek ezek a válaszok.

Digitális történetmesélés

A PowToon és Biteable ingyenes verzióban nem tud olyan sok mindent, de ezeket is érdemes kipróbálni, hiszen segítségükkel különféle animációs kis történetek hozhatóak létre, amelyek minden bizonnyal – ha szívünket-lelkünket beletettük – feldobják az előadást, és így lekötik a közönséget.


Folyt. köv

Bármennyire fejlődik a technológia és lát napvilágot egyre több alkalmazás, a prezentációkészítést igenis meg kell tanulni. A következő cikkben ezért arról mesélek majd, mire érdemes figyelni prezentációkészítéskor.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai