Mit tanul a gyerek az interneten? Rajzolni!

Mit tanul a gyerek az interneten? Rajzolni!

Myreille | 2017.05.03 | Olvasási idő: 6 perc

Jól emlékszem az általános iskolai rajzórákra, ahol felváltva rajzoltuk a barna agyagkorsót és a zománcos fazekat. Arra nem emlékszem, hogy milyen témákat kaptunk fantáziarajzokhoz, de a piros fazék a retinámra égett. Ezek után kicsit se meglepő, hogy nem éreztem nagy kedvet a rajzoláshoz. A gyerekeim ezerszer szerencsésebbek: már nemcsak a suliban tanulnak rajzolni, hanem a netről itthon is, és olyanokat rajzolnak, amelyek egyszerre tanítják és szórakoztatják őket.

Rajzóra a Youtube-on

A Vamos Art az egyik legnépszerűbb magyar Youtube csatorna. A hetente megjelenő videók a rajzolás és a festés technikáit, trükkjeit mutatják be lépésről lépésre. Minden videó a fehér laptól a befejezett műig végig bemutatja az alkotás folyamatát, lépéseit. A gyerekek (és rajzoláshoz kedvet kapott szüleik) inspirációt találhatnak saját rajzaik elkészítéshez vagy leutánozhatják, amit a videóban láttak.

Az utánzás remek forma a rajzolás és festészet alapjainak az elsajátításához, élvezetessé teszi a tanulást és azonnali sikereket hoz.

A legnépszerűbb videók szemkápráztató vizuális illúziók titkáról rántják le a leplet, de amíg a felnőttek abban is találnak lenyűgözőt, ahogy egy fehér papíron megnyílik egy hatalmas repedés, a gyerekek jobban rajonganak kedvenc mesehőseikért. Vámos Sándor pedig olyan könnyedén kelti életre ezeket a kedvenceket, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne és bárki képes utána csinálni, csak el kell kezdeni.

 

 

Néhány kifejezetten gyerekeknek készült videóhoz sablon is letölthető, így a kisebbeknek ugyanazon a rajzon követhetik végig a színezés, árnyékolás lépéseit, amit a videóban is látnak.

 

 

A lebegő szívekhez a sablon innen tölthető le.

Rajzoljunk együtt!

Az Art for Kids Hub olyan, mint egy lelkes szomszéd, aki a saját gyerekei mellé odaülteti a miénket és türelmesen megvárja, amíg a gyerekek megismétlik a papíron, amit mutatott nekik. Ő kifejezetten gyereknek rajzol, de nem gyerekesen.

A csatornát üzemeltető Rob négy gyerek apukája, sohasem fogy ki az ötletekből és a türelemből.

 

 

Minecraft karakterek 6-7 lépésben

Az easydrawingtutorials.com azokat a népszerű mesehősöket és játékokból ismert karaktereket mutatja be, amelyekért a gyerekek rajonganak.

Fázisról fázisra mutatja be, hogyan kell megrajzolni a figurákat: honnan kell indulni, milyen segédvonalakra van szükség és hogyan kell a jellegzetes vonásokat, apró részleteket megrajzolni. A lépésenként felrajzolt fázisképek segítenek megértetni a rajzolás szükséges menetét, az arányokat és a karakterjegyeket.

Hasonló, a figurák, állatok rajzolását lépéről lépésre bemutató alkalmazások mobileszközökre is elérhetőek. Pl. az Easy Drawing step by step  és a Learn To Draw SLP.

Elő a színes ceruzákkal, filctollakkal, rajzoljatok együtt!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai