Mi az ASMR videó? Velem van a gond, ha nem értem?

Mi az ASMR videó? Velem van a gond, ha nem értem?

Vica | 2019.02.08 | Olvasási idő: 5 perc

Az ember a gyerekei által egész új világokat fedezhet fel - olyat is, amit magától sose találna meg. Ha pedig megtalálja, mondjuk egy iskolai dolgozat ürügyén, akkor is értetlenül áll előtte. Anya és az ASMR videók, avagy hogyan őrül meg érte a fél világ, és mire jutottam vele én.

Pár hete ez díszelgett a lányom füzetében: AMSR is an acronym for “Autonomous Sensory Meridian Response.” (Az AMSR az „Autonomous Sensory Meridian Response” (magyarul kb. "önálló érzéki-idegi reakció") rövidítése.) A középiskolában szabadon választhattak egy számunkra érdekes média-kategóriát, hogy utána szabatos, angol nyelvű esszében ismertessék azokkal, akik még nem hallottak róla. Itt volt az a pont, amikor bevallottam, hogy én is közéjük tartozom.

Vegyél egy hajkefét meg egy görögdinnyét. Esetleg egy macskát

A gyerek azonmód elő is rántotta a tabletjét, hogy lejátsszon pár Youtube videót. Számomra egyik bizarrabb volt, mint a másik. Egy bájos hölgy például valamit evett (!) és ennek belső hangjait (!) rögzítette mikrofonnal. Egy tizenéves srác egy dinnyét pöcögtetett egy fésűvel. Szégyen vagy sem, itt kezdtem el pukkadozni, majd ledöbbentem, hányan nézték meg az amúgy nem túl mozgalmas videót. A harmadik a hajkeféjét birizgálta: prücc, prücc, a nagyjából húsz-huszonöt perces (!) videóból, én húsz másodpercet bírtam. A következő suttogott - itt rakta a leány a fülembe a zenehallgatásra kitalált kis fülhallgatót és most nyilvánosan beismerem, hogy én már pár éve mindenkit arra kérek: ne sutyorogjon, mert esetleg félreértem. Nem a szándékait, hanem amit mond, magyarul süket vagyok. (Kamaszkorom walkman-rajongása alapján ez mondjuk nem túl meglepő.)

Ööö, azt már látom, hogy sok ember nagyon ráér. De elmondanád, mire jó ez?

- kérdeztem teljesen értetlen fejjel, mire a gyerekem szakszerű magyarázatba kezdett: ez elvileg az érzékeink finom ingerlése a fülünkön át. Az eredmény pedig a tarkótól lefelé hullámzó kellemes bizsergés, ami relaxál, ellazít vagy valamilyen kellemes érzést kelt.

Akkor én miért nem lazulok? A dinnyét a fésűvel vagy a kefeprüccögést szimplán csak untam, az evés belső hangjai viszont videón hallgatva is pontosan úgy irritáltak, mint amikor a villamoson kezdi el valaki a fülembe majszolni a szalámis szendvicsét. A kutatásokban idézett, rám irányuló figyelemérzetnek vagy finom bizsergésnek nyoma sem volt, a megnézett videók egyike se váltott ki ilyesmit.

Aztán megtaláltam a kivételt: rám is kellemesen hat például a macskadorombolás (videó nem kell hozzá, Cirmi viszonylag gyakran hajlandó produkálni ezt élőben), és pár érdekes, távoli tájakról származó törzsi hangszer viszonylag monoton hangja. Az ASMR -jelenség talán arra is magyarázatot ad, miért szeretnek kisgyerekek tartósan zümmögtetni-recsegtetni-birizgálni valamit, ami a velük levő felnőttet esetleg az őrületbe kergeti: talán az ő szenzoraikra kellemesen hatnak, nem vagyunk egyformák. 

Hangfürdő, relax, gyógyulás? Vagy vicceljük el az egészet?

Pedig az ASMR-nek többmillió rajongója van a világon: vannak "suttogócsatornák", vagy különös, finom zajokat generáló videósok is, rengeteg követővel. Sokan kifejezetten lazításra, relaxálásra használják ezeket a videókat. Volt, aki kipróbálta azt is, elmúlik-e az efféle ingerektől a migrénje, esetleg javul-e az egy ideje fennálló alvászavara – persze akad olyan videó, ami garantált elalvást ígér percek alatt.

Van már magyar ASMR-közösség is, foglalkozott vele hírportál és tévéműsor, miközben külföldön lassan komoly kutatási szakirodalma is lesz a jelenségnek.

Persze, nem mindenki veszi ezt ilyen komolyan: a sokadik ASMR-videónál, amikor már egészen hitetlenkedve csóváltam a fejem, amiben nem alakult ki finom bizsergés, egyszercsak betoppant a szobába a Kicsi (9 éves fiam), és széles vigyorral közölte: Áááá....ASMR! Ő bezzeg velem ellentétben azonnal tudta, mit mutogat nekem a Nagy, hogy megértsem, mit is ír abban az iskolai dolgozatban.

A Kicsi nem épp ezoterikus lény, viszont a humoros videókat nagyon kedveli, ezért ő a saját tabletjén egyik hazai kedvence, JustVidman ASMR-t ismertető videóját mutatta nekem. 

Mivel JustVidman leginkább a paródiákról és vicces filmekről híresült el, és így az ASMR-t se vette túl komolyan, viszont tekintélyes számú példával illusztrálta, miről lenne itt szó. A kommentekből az látszott, hogy bár többen tőle értesültek először az ASMR-jelenségről, ez nem feltétlenül vette el a kedvüket az "igazi" ASMR videók megnézegetésétől, és többen számoltak be kellemes érzésekről. Ami azt illeti, JustVidman végre kiváltott belőlem egy kellemes érzést: a videó végén már nagyon röhögtem. Röhögni pedig jó.

Nyilván valahol nagyon szerencsés vagyok, hogy az ASMR videók nem merítenek rövid időn belül mély álomba - akkor ugyanis sohasem lennék kész ezzel a cikkel, aminek írása közben több forrásanyagba is belehallgattam, többet megnéztem. Próbáltam mindenáron megérteni, mit eszik ezen a világon több millió ember, és hogy gazdagodtak meg jópáran pusztán suttogás, papírpörcögtetés, műanyagok birizgálása vagy hajszárító-berregtetés által, de ezen a próbán elbuktam. Teljesen ébren vagyok és egyáltalán nem hatnak rám ezek a videók. Talán a macska, megmenthetne. De ő már az igazak álmát alussza a kanapé sarkában. Persze, könnyű neki, beépített ASMR-generátora van.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai